een Chiro zonder uniform en zonder oordeel

02/05/2018
🖋: 

Er zijn bijna 900 chirogroepen in Vlaanderen, maar weinige zijn zoals Chiro Dolfijn. Deze Chiro in de Seefhoek zet in op diversiteit en kansen: kinderen en jongeren van alle nationaliteiten uit kansarme gezinnen kunnen hier elke zondag terecht om al spelend te groeien. Geen stress omdat het chiro-uniform te duur is, of omdat het lidgeld niet kan worden betaald, want bij Chiro Dolfijn worden er geen uniforms gedragen en is lidgeld niet nodig. Elke zondag zorgt de leiding ervoor dat deze kinderen een activiteit hebben om tijdens de week naar uit te kijken, en dat is nodig voor veel kansarme kinderen. En, goed nieuws: Chiro Dolfijn zoekt altijd nieuwe leiders/leidsters! Als je dus tijdens de examens het gevoel hebt dat je wel wat maatschappelijke relevantie kan gebruiken, denk er dan eens over om bij Chiro Dolfijn te gaan. Wij spraken met Zeno Cypers, leider bij deze warme chirogroep.

Hey Zeno, waarom is Chiro Dolfijn zo belangrijk?

 

Met Chiro Dolfijn kunnen wij de kinderen uit de Seefhoek een minimum van structuur aanbieden, elke zondag zijn er begeleide activiteiten. Het is ook belangrijk dat ze tijdens het spelen worden begeleid, in plaats van op straat rond te hangen. We willen ook de boodschap meegeven dat chiro er is voor iedereen, ongeacht je achtergrond. Geen lidgeld en een minimum aan kosten zorgen ervoor dat we bij Chiro Dolfijn kinderen en jongeren kunnen bereiken die anders buiten het gewone vrijetijdsaanbod zouden vallen. Maar ook zij willen niets liever dan spelen en plezier hebben!

 

Hoeveel kinderen komen er langs op een zondag?

 

Dit jaar zijn er 40 leden ingeschreven, maar je moet niet per se ingeschreven zijn als je op zondag wil langskomen en mee komen spelen. Vaak nemen de kinderen vriendjes, broertjes, zusjes, buurjongens of -meisjes mee en zo groeit het ledenaantal snel. De groepssamenstelling is dus elke week anders.

 

Welke nationaliteiten zijn er allemaal vertegenwoordigd?

 

Iedereen is welkom bij ons, ongeacht afkomst. We focussen ons natuurlijk, net als andere chiro’s, vooral op kinderen uit de buurt, de Seefhoek dus. Maar er zijn heel veel nationaliteiten bij ons vertegenwoordigd: Vlaams, Marokkaans, Surinaams, Turks, Pools, en noem zo maar op.

 

Welke activiteiten doen jullie zoal?

 

De gewone chirospelletjes, zoals verstoppertje, Kiekeboe, balleke stamp, maar ook pijlentocht door de stad, limbowedstrijden, Levend Cluedo … Soms blijven we in onze chirolokalen, maar vaak gaan we naar Park Spoor Noord, het Eilandje of De Meir om spelletjes te spelen. Als het slecht weer is, gaan we ook weleens bowlen of naar een binnenspeeltuin, helemaal niets anders dan een andere chiro dus. We gaan ook elke zomer op kamp, dit jaar is dat begin juli.

 

Mag iedereen mee op kamp, en hoeveel kost dat?

 

Iedereen mag mee op kamp, ook kinderen die tijdens het jaar niet de activiteiten niet hebben bijgewoond. Wij koken halal op kamp, zodat niemand een grens hoeft te voelen om mee te komen. Het kamp kost precies het bedrag dat je terugkrijgt van de mutualiteit, dus dat kan ook geen probleem zijn. Zo hebben wij geld om alles te betalen maar hoeven ouders zich geen zorgen te maken over het budget.

 

Welke kwaliteiten moet een leider in jullie chiro zeker hebben?

 

Als je leiding wilt worden bij Chiro Dolfijn, moet je zeker enthousiast zijn. Je moet ook stevig in je schoenen staan, geduld hebben maar vooral zeer tolerant zijn, en openstaan voor de leden en hun verhaal.

 

Komen jullie ook soms problemen tegen?

 

‘Zondag = chirodag’ is niet bij iedereen even sterk ingebakken, dus thuis aanbellen of de leden gaan zoeken op pleintjes is zeker niet uitgesloten. Soms worden muggen ook snel olifanten, en hard zijn is soms onvermijdelijk. De kinderen hebben vaak een enorme bagage mee van thuis, en daardoor zitten ze soms slecht in hun vel of komen ze met zware verhalen waar soms moeilijk op te reageren valt. Maar het zijn allemaal schatjes, en het geeft veel voldoening om hen een toffe zondag te geven!

 

Als student kan je ook je bijdrage leveren aan Chiro Dolfijn. Zij zijn namelijk altijd op zoek naar nieuwe leiding om het team te versterken, omdat zij soms wat overdonderd worden door het aantal enthousiaste kinderen. Ook voor enkel het zomerkamp kan je je aanmelden. Je kan Chiro Dolfijn via hun Facebookgroep bereiken, of Zeno een bericht sturen op zenocypers@hotmail.com. De kindjes van de Seefhoek zullen je dankbaar zijn!