een aula vol uniformen

leiding in de bloemetjes op de Dag van de Jeugdbeweging

19/10/2017
🖋: 

Jeugdleiders en -leidsters, verenig u! Het is namelijk onze hoogdag: Dag van de Jeugdbeweging. We hoeven niet te wachten tot het weekend om ons uniform boven te halen, want vandaag vrolijken we de aula’s en klaslokalen op met onze dassen, truien en hemden. Dit is een dag waarop we met trots tonen dat we van de jeugdbeweging zijn.

Elk jaar rond deze tijd stond ik in de lagere school op de speelplaats te pronken in mijn scoutsuniform. Het hoogtepunt van de dag was ongetwijfeld de groepsfoto met alle andere kinderen die ook in een jeugdbeweging zaten. In de klas mochten we dan vertellen over wat we dan zoal deden op zondag. Wanneer ik dan vertelde over de jaarlijkse overgang waarbij ik na drie keer douchen nog steeds mayonaise uit mijn oor kon peuteren, trokken mijn klasgenootjes vieze gezichten. In het middelbaar mochten we vervolgens tijdens de middag buiten de schoolpoort richting jeugdhuis om getrakteerd te worden op een hamburger. De verhalen die ik aan mijn vriendinnen over de scouts vertelde, stapelden zich jaar na jaar op. Nachtspelen waarbij ik het bijna in mijn broek had gedaan of die ene keer dat we tijdens een tweedaagse plots midden in een militair domein stonden. Sinds mijn studententijd – en dus het moment waarop ik zelf leiding werd en vervolgens groepsleiding - zijn de ontbijten in de studentensteden dan weer de reden om voor een keer de wekker vroeg te zetten en in mijn uniform te duiken. Want het is algemeen geweten dat de vroege vogels met de lekkerste dingen aan de haal gaan: omelet, koffiekoeken, warme chocomelk, …

Het lijkt erop dat hoe ouder we worden, hoe meer we op deze dag verwend worden. Want we zijn uiteindelijk leiders en leidsters geworden. Elke zondag staan we vol enthousiasme klaar om onze duizenden leden, verspreid over heel Vlaanderen, een zorgeloze dag te bezorgen. We toveren talloze activiteiten uit onze mouwen: van zoektochten tot bosspelen en van droppings tot een wafelenbak. We organiseren eetavonden, tombola’s, quizzen en fuiven om onze zomerkampen nóg leuker te maken. We zijn keien in het combineren van studies, jobs en hobby’s. We engageren ons, zetten ons in en leven ons uit. En dat helemaal vrijwillig. Want in tegenstelling tot wat sommige ouders of vrienden soms denken, komt hier geen vrijwilligersvergoeding bij kijken. Het is daarom juist zo fijn dat er zo’n dag als deze wordt georganiseerd, want de appreciatie die we op die manier krijgen geeft ons nog meer goesting om er elke zondag iets leuks van te maken.  

Vandaag worden we dus in de bloemetjes gezet. De initiatieven om van deze dag een heus feest te maken zijn niet op een hand te tellen: gratis ontbijten in de grootsteden, hotdogs in het plaatselijke jeugdhuis en natuurlijk de befaamde ‘Nacht van de Jeugdbeweging’, die in heel Vlaanderen plaatsvindt. Nog geen idee of er in jouw gemeente een actie of feestje georganiseerd wordt? Surf dan snel naar http://dagvandejeugdbeweging.be/acties/ en ontdek waar en wanneer de acties in jouw buurt plaatsvinden.