Dr. Strange: een marvelleus pareltje

de dwarsdoorsnede

03/11/2016
🖋: 

dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Redactrice Maxene zet een dwaas dure 3D-bril op en aanschouwt de nieuwe film van Marvel, Dr. Strange.

Als overtuigde Cumberbatchfan had ik torenhoge verwachtingen van de nieuwe Marvelfilm Dr. Strange. Om eens een keer decadent te doen besloot ik de film in Ultra Laser 3D te gaan kijken in Kinepolis. Maar je krijgt waar voor je geld; de special effects zullen menig mond laten openvallen en bij deze adviseer ik iedereen ten zeerste om in deze overpriced tickets te investeren.

 

De film vertelt het verhaal van een vreselijk arrogante chirurg, Stephen Strange, die zich te goed voelt om te ‘simpele’ operaties uit te voeren. Je krijgt meteen een hekel aan hem, maar ergens mag je hem toch, misschien uit bewondering. Net zoals het personage dat Cumberbatch neerzet in de BBC-reeks Sherlock. Hij woont in een penthouse met vleugelpiano en hoeft zelfs de liefde niet van de prachtige Rachel McAdams. Hij kijkt uit op de rest van de wereld, hij heeft alles, maar heeft niemand nodig. Rijbewijs-verliezend hardrijdend in zijn Lamborghini slaat hij oproep na oproep van ziekenhuizen af, om dan uit te bocht te vliegen en wakker te worden in zijn ergste nachtmerrie.

 

Hij ontwaakt in het ziekenhuis, zijn handen verminkt voor het leven, gedoemd om zijn werk – lees: zijn leven – op te moeten geven. Hij klopt aan bij de beste chirurgen ter wereld voor onmogelijke operaties, maar alle deuren blijven toe. Verbitterd ondergaat hij zijn revalidatie en vraagt zich af of er ooit iemand is hersteld van zo'n ernstige zenuwbeschadiging als die van hem. Eén man is het antwoord. Vol ongeloof bezoekt hij deze ene man, die hem naar Kamar-Taj stuurt.

 

Kamar-wadde? Een oord in Nepal waar hij antwoorden vindt op vragen waarvan hij het bestaan niet kende. Dit is een van de mindere punten aan de film: waarom zou een succesvolle medicus opeens naar de andere kant van de wereld reizen voor iets wat in de eerste plaats een vorm van alternatieve geneeskunde lijkt? Een hautaine scepticus zoals Dr. Strange zou dit niet zomaar doen.

 

Hoe dan ook, hier begint het echte verhaal. Hij ontmoet er een onversaagde kale vrouwelijke monnik, die hem duidelijk maakt dat hij, als medisch genie, lang niet alles over de wereld weet. Tilda Swinton is perfect gecast voor deze rol als The Ancient One. Ze neemt hem mee op een visuele trip door het universum en doet hem alle aspecten van de realiteit in twijfel trekken. Dit stukje van de film zou ik gerust tien keer opnieuw kunnen kijken, dit soort cinemakunst is waarvoor je die vijftien euro betaalt.

 

The Ancient One

 

Om niet te veel te spoilen, hou ik het kort. Het heelal staat op barsten en dit is de schuld van de donkere entiteit Dormammu, die Stephen Strange samen met zijn nieuwe vrienden uit Kamar-Taj moet bevechten.

 

Dit is zo’n film die je fantasie zodanig prikkelt dat je stiekem hoopt dat je morgen wakker wordt met magische krachten en mee kan vechten in een kolossaal episch gevecht. Zij aan zij met Benedict Cumberbatch, dat is natuurlijk ook niet mis.