de solsleutel tot succes

24/05/2017

Het is woensdagavond iets na half tien wanneer doorheen het dwarslokaal de volgende vraag vanuit de hoofdredactie weerklinkt: “Zeg mannen, hebben jullie al een idee voor de examenstock?”

Enkelen nemen handig hun notitieboekje erbij om hun lijstje met ideeën te overlopen. Anderen beginnen haastig rond te kijken in het lokaal in de hoop een idee te vinden op de muur, het plafond, in de ogen van andere dwarsers, dan toch maar eens een kijkje in het pintje proberen … En ik, ik broed al enkele weken op een idee. Als iemand me de vraag stelt wat ik nodig heb tijdens de examens, dan antwoord ik steevast muziek, muziek en nog eens muziek.

 

Daarom maakte ik de redactielijst aan, een afspeellijst met alle all time favorite songs van de hele dwarsredactie. De afspeellijst werd een mix van good old classics en nieuwe hits, van nostalgische herinneringen tot de hoop op nieuwe belevenissen, van lay back hiphop tot ritmische dansplaten, van lage bassen tot hoge kopstemmen, van hard rock tot pop, kortom voor alles wat wils. Waarom je naar zeker deze afspeellijst moet luisteren? Ik zou zelf nog wel miljoenen redenen kunnen opsommen, maar ik geef hiervoor liever het woord aan onze redactie.

 

 

Alex

Tears For Fears – Everybody Wants To Rule The World

“The concept is quite serious - it's about everybody wanting power, about warfare and the misery it causes. Het maakt mij nostalgisch, dromerig en pessimistisch op een aangename manier ... Het is zoals het is, zou ik zeggen”

The Rolling Stones – Sympathy For The Devil

“Omdat Sympathy For The Devil voor mij uniek is in zijn soort. Soms is de duivel gewoonweg bangelijk goed.”

Alexia

Amaury

Billy Joel – The Longest Time

“Aangezien het beste nummer van alle tijden Dreams van Fleetwood Mac al genoemd is en ook Queen reeds in de lijst staat, heb ik besloten voor een andere klepper te gaan, good old Billy Joel; Because harmonies.”
Queen – Bohemian Rhapsody

“Heel veel emoties in één fantastisch lied, maar vooral veel drama, en dat hebben we toch nodig tijdens de examens, niet? En ook gewoon nog steeds het beste nummer dat ooit gemaakt is, naar mijn mening.”

Annelin

Annemarie

Bruce Springsteen & Paul McCartney – Twist And Shout

“Poeh, zware dilemma’s hier. De beste is natuurlijk Don’t Stop Me Now van Queen! (Oké Annelin, Bohemian Rhapsody mag ook ...). Maaaar ... Queen staat er al twee keer in terwijl The Boss nog mist. Tijdens de examens word ik heel vrolijk van deze versie van Twist and Shout. Niet van Springsteen zelf, maar de lol die hij heeft met McCartney op het podium is wel goud.”

John Butler Trio – Revolution

“Als mijn examenstress de spuigaten uitloopt, is dansen op dit nummer dé enige oplossing.”

Anouk

Astrid

The Strokes – Under Cover Of Darkness

“Dit nummer maakt mij altijd belachelijk goed gezind, waar en wanneer dan ook.”
Kapitan Korsakov – In the Shade of the Sun

“Mijn kruistocht om Belgisch lawaai in de kijker te zetten gaat verder. Een uitkiezen is wel onbegonnen werk. Dan maar een die nog vrij sociaal aanvaardbaar is.”

Camile

Caroline

Toto – Africa

“Het is een klassieker die ik nooit beu geluisterd geraak en het geeft mij ook een zalig vakantiegevoel!”

RZO – Paz Em Meio Ao Caos ft. Bone Thugs N Harmony

“Omdat je juist te midden van de examenchaos de rust/vrede in jezelf moet proberen te vinden.”

Daan

Donna

Justin Timberlake – SexyBack ft. Timbaland

“SexyBack van Justin Timberlake, omdat je af en toe in de spiegel moet durven kijken, de slaap uit je ogen moet wrijven, jezelf in je favoriete blok-joggingbroek en trui recht in de ogen moet aankijken, en tóch moet blijven geloven dat je sexy bent.”

The Kills – Days of Why and How

“I really like The Kills at the moment.”

Florian

Hannes

Bobby McFerrin – Don't Worry Be Happy

“Omdat doorzetten moed vraagt, een lach vereist, en je zeker een beetje dwaas mag zijn.”
Kurt Cobain – Sappy

“Moeilijk, moeilijk, moeilijk,... Laat ons zeggen dat Kurt Cobain mijn held is. Emotie, poëzie, gewoon echt. Het brengt me down to earth wanneer dat het nodig is. En dat is exact het geen wat ik voel bij dit nummer, het lijkt alsof ik naast hem op de zetel lig met een pint in mijn hand. Als je mij zou vragen welke dead artist ik nog eens wil terug zien is het zeker en vast de Kurt (Nirvana)!”

Jeroen

Joanna

Fleetwood Mac – Dreams

“Dit nummer doet mij direct denken aan broeierige zomeravonden, wanneer verantwoordelijkheden niet lijken te bestaan.”
Dolly Parton – Jolene

“Need I say more?”

Jolien

Jonas

Hamilton – Alexander Hamilton

“Omdat Hamilton dé apotheose noemen van culturele vooruitgang in de 20ste en 21ste eeuw slechts in beperkte mate een overroepen uitspraak is.”
Fleet Foxes – Mykonos

“Op doktersvoorschrift.”

Jonathan

Jutta

Sugarhill Gang – Rapper's Delight

“Ik zou een verklaring geven, but first i gotta.. bang bang the boogie to the boogie. Als ik dit nummer hoor, laat ik alles vallen om mee te rappen, al zit ik op audiëntie bij de paus. Hotel, motel, whatcha gonna do today say whaaaaat?!”

First Aid Kit – Emmylou

“Perfect voor wanneer je rustig marshmallows wil roosteren over de aangenaam warme vlammen van je brandende cursussen.”

Leonie

Lisa

Matthew Wilder – Break My Stride

“Ik word oprecht enorm vrolijk als ik dit lied hoor, en dat elke keer weer!”
Haux – Caves

“Mijn favoriete quote is van Loesje: de zin van het leven die schrijf je zelf.”

Lize

Mathilde

Silversun Pickups – Lazy Eye

“Omdat het mij doet denken aan een 12 jarige ik die in mijn ondergoed door de woonkamer danst op dat nummer. Het is zacht en hard tegelijkertijd en blaast mij telkens opnieuw weer van mijn sokken. En omdat ik stiekem nog steeds dat 12 jarig meisje ben.”

Tool – Schism

“Tool tovert met zowel woorden als klanken. Het nummer heeft een geniale opbouw en de schoonheid ervan ligt in de dualiteit van kwetsbaarheid en duisternis.”

Maxene

Michaël

Madonna – Like A Prayer

“Omdat dit het popequivalent van de 9de symfonie of de Mattheüspassie is.”
The Shins – New Slang

“Ik heb lang getwijfeld, maar dit blijft een van mijn favoriete nummers ooit gemaakt. Helemaal rustgevend als je het even niet ziet zitten of niet in slaap geraakt, maar tegelijk zit er ook iets vrolijk in dat je op elk dieptepunt van de blok er weer bovenop kan helpen! Na dit een paar miljoen keer op repeat te spelen ben ik het nog steeds niet beu gehoord, een aanrader voor de emotioneel minder stabiele studenten in de blok.”

Natasja

Peter Jan

Young Cannibals – Good Thing

“Om tijdens de pauzes even een dansje te doen en jezelf weer op te laden.”

De Jeugd Van Tegenwoordig – Sterrenstof

“De klassieker dan maar.”

Quinten

Rin

Paramore – Last Hope

“Een nummer dat me steeds weer dat sprankeltje hoop geeft en me steeds aanzet om te blijven gaan. Ik ga het Hayley gewoon laten zeggen: It's just a spark, but it's enough to keep me going.”
Talking Heads – Naive Melody (This Must Be The Place)

“Met meters voorsprong mijn all-time favoriete nummer. Vooral deze live versie kan mij -in de meest stressy periodes of op de momenten waarop je het niet meer ziet zitten- alles doen relativeren. Trouwens ook een aanrader om dit loeihard af te spelen wanneer je in een vliegtuig zit tijdens het opstijgen en enkel wolken rondom je hebt. Als ik met een nummer kon trouwen was het dit.”

Robbe

Ruben B

Take Exams (Shake It Off parody)

“Omdat de hoofdredacteur zo van Taylor Swift houdt op redactieweekenden ...”

Sigur Rós – Untitled 8

“Een nummer dat je kunt opzetten voor de laatste 10 minuten blok van een examen, op het einde ben je uw boeken door het raam aan het gooien.”

Ruben VA

Silke

Hurts – Wonderful Life

"she throws him at the wall and kisses burn like fire"
Eminem – Lose Yourself

“De klassieker van het blanke hip-hopwonder uit Detroit, is hét middel om in ‘the zone’ te geraken en dat examen te ace’en! omdat dwars toch ook wel een beetje ‘street’ is.”

Stijn

Stine

GALA – Freed From Desire

“Wegens beste koptelefoonfeestjes ooit! #W817”
 

Queen Feat. David Bowie – Under Pressure

“Na lang debatteren met Rin heb ik het volgende nummer gekozen, wegens all time classic, omdat het een samenwerking is tussen twee titanen van de muziekwereld EN omdat het toepasselijk is.”

Yannick