DE MIMOSAURUS

studentenleven

22/09/2024
sfeerbeeld van het improvisatietheater met een blauwe achtergrond
📷
Bron/externe fotograaf

Mimosaurus


Speel je graag toneel, maar doe je liever wat meer je zin? Ben je het beu om scripts vanbuiten te leren en verzin je graag je eigen verhaal? Dan is improvisatietheater misschien wel de hobby voor jou. Op Universiteit Antwerpen kan je je in ieder geval al aansluiten bij De Mimosaurus, de studentenvereniging voor liefhebbers hiervan. Wij zaten samen met co-praesides Anke en Julie en vice-praeses Arthur, die ons vol enthousiasme vertelden over hun vereniging.

Voor de lezers die nog niet zo bekend zijn met improvisatietheater, krijgen we alvast een woordje uitleg. “Het is theater zonder een script of tekst,” vertelt Julie. “We doen allemaal korte spelletjes of oefeningen waarbij we met suggesties werken, die ons in een bepaalde richting laten gaan en een leuk resultaat teweegbrengen.” Anke geeft het voorbeeld van het spelletje ‘freeze’: “Je hebt twee spelers op het podium die een scène spelen. Iemand uit het publiek mag dan freeze roepen. Op dat moment mogen de spelers niet meer bewegen, een van de twee wordt weggetikt, en iemand nieuw komt erin die dan vanuit dezelfde bevroren positie een andere scène moet beginnen spelen.”

Tijdens hun trainingen spelen ze deze spelletjes, of werken ze wat dieper rond een bepaald thema, zoals bepaalde genres of manieren om je lichaam te gebruiken. “Er is heel veel te leren,” zegt Anke. “Vanaf dat je op het podium staat, ben je impro aan het doen, wat al goed is, maar je leert wel veel bij.” Je verbeelding loslaten op deze manier is niet voor iedereen even gemakkelijk, en daarom is laagdrempeligheid een belangrijke waarde voor hen. “Je mag gewoon binnenlopen, al onze trainingen zijn helemaal open. Als je je niet helemaal comfortabel voelt, ben je ook altijd welkom om gewoon eens te komen kijken.” Julie voegt daaraan toe: “We staan echt voor openheid, er is geen ervaring nodig, en als je eens niet kan komen, is dat ook niet erg.”

Ze hechten ook veel belang aan het groepsgevoel. Iedereen is welkom, of je nu van de universiteit of hogeschool komt, je moet zelfs geen student zijn. Daarnaast zetten ze in op teambuilding. Arthur vertelt daar wat meer over: “We proberen dit jaar om veel teambuildings te organiseren. De trainingen zelf zijn al heel persoonlijk met veel interactie: op die manier zijn we niet gewoon een improgroep, maar echt vrienden die samen impro doen. Daar blijven we ook op inzetten.” Ook solidariteit is belangrijk: ze staan altijd klaar om mensen te helpen die moeite hebben de teambuildings bij te wonen omwille van financiële problemen of beperkingen en benadrukken dat ze een LGBTQIA+-safe space zijn.

Geïnteresseerd? Bij De Mimosaurus staan ze dus alvast klaar om je met open armen te ontvangen. Ze houden elke woensdagavond training in Prinses16, waar iedereen welkom is. Als je iets minder graag op een podium staat, kan je altijd komen kijken naar hun jaarlijks optreden.