DE MIMOSAURUS

studentenleven

14/09/2023
De Mimosaurus
Bron/externe fotograaf

De Mimosaurus


Is wekenlang repeteren en ellenlange teksten uit je hoofd leren niets voor jou, maar voel je je toch een performer in hart en nieren? Dan is improvisatievereniging De Mimosaurus iets voor jou. De Mimo staat bekend om haar zotte liftselfies op Instagram en de gigantische dinosaurus die jaarlijks dinokoeken uitdeelt op StuDay, maar wat doet ze nu eigenlijk?  

Ik zit samen met Sofie Verbeeck. Ze is lid van ‘het praesidino’, zoals het bestuur zichzelf noemt, en enthousiast om me een woordje uitleg te geven. “Improvisatie is een vorm van theater zonder enige vorm van script of props”, verduidelijkt ze. “Hoewel er geen script is, zijn er wel principes die je kunt leren toepassen om het de volgende keer nog beter te doen. Daar focussen we dan ook op tijdens onze wekelijkse trainingen.”

Die trainingen worden meestal gegeven door iemand van het (oud-)bestuur. “We beginnen met een korte opwarming en doen daarna allerlei impro­visatieoefeningen. De ene keer spelen we raadspelletjes en doen we het format van Mag ik u kussen? na, de andere keer spelen we scènes waarin we proberen een volwaardig verhaal neer te zetten”, legt Sofie uit. “ Soms komen er ook externe trainers. Dat zijn dan mensen die professioneel bezig zijn met improvisatie of trainers van onze zuster­vereniging Preparee in Leuven.” Vanaf de eerste keer deelnemen aan die oefeningen hoeft niet: ook als publiek ben je welkom op de trainingen van De Mimosaurus.

Een à twee keer per jaar tref je de groep aan op het podium . “Voor elke show kiezen we een thema . Zo hebben we afgelopen jaar een halloweenshow en een MTV-show georganiseerd. De spelletjes die we dan brengen, oefenen we uitvoerig, maar inhoudelijk ligt niets op voorhand vast. We improviseren dus op het podium”, vertelt Sofie. Hoewel shows niet de focus van de vereniging vormen, zijn ze wel een kans voor de nieuwe spelers om te tonen wat ze hebben geleerd.

De vereniging organiseert naast trainingen en shows ook andere activiteiten, al dan niet overgoten met een improsausje.  Op de planning staan onder andere een spelletjesavond, teambuilding en zelfs een weekend. “Op het laatste weekend hebben we gedineerd in het thema ‘familiefeest’. Niemand wist wat de bedoeling was en we moesten maar improviseren. Het was even lawaaierig als een echt familiefeest”, lacht Sofie.

Kriebelt het? De trainingen gaan elke woensdag door van 20u tot 22u. Meestal is de Mimo te vinden op de tweede verdieping van Prinses16, al trekt ze bij mooi weer ook wel eens naar het park. Hoewel Sofie zelf al improviseerde als kind, is ervaring zeker geen vereiste om langs te komen.  “Ons allergrootste motto is laagdrempeligheid, zowel qua kunnen als qua engagement. Je bent geen lid bij ons, je doopt jezelf tot lid. Als je vindt dat je bij De Mimosaurus bent, dan ben je bij De Mimosaurus.”