DE BROMVLIEG

studentenleven

14/09/2023
De Bromvlieg (© De Bromvlieg | dwars)
Bron/externe fotograaf

De Bromvlieg


De Bromvlieg is het theatergezelschap van UAntwerpen en voert jaarlijks twee stukken op, gespeeld én geregisseerd door studenten. Ik praatte met voorzitter Genia Kazantseva; de herkomst van de naam is ook binnen de vereniging een mysterie, maar de werking doet ze me wel met veel plezier uit de doeken.

Genia is naar eigen zeggen blijven plakken bij het bestuur. Als een van de regisseurs van vorig jaar weet ze me te vertellen hoe zo’n theaterstuk tot stand komt: “In de eerste plaats organiseerden we begin juli regisseursaudities. Dat is de gelegenheid voor kandidaat-regisseurs om kort hun idee te presenteren.” De kandidaten stellen het thema voor waarrond ze willen werken en kiezen zelf of ze vertrekken van een bestaande tekst of in hun eigen pen kruipen. “Omdat we elk jaar maar twee producties kunnen opvoeren, maken we als bestuur vervolgens onze keuze uit die audities. Dat is ook dit jaar weer gelukt”, voegt Genia toe.

Nieuwsgierig vraag ik om al een tipje van de sluier te lichten. “Een van de producties dit jaar zal gebaseerd zijn op The Canterbury Tales. Het verhaal zal plaatsvinden op een luchthaven, waar een personage verhalen zal verzinnen over de mensen rondom zich. De andere productie zal Bubbeltjesplastic heten en draaien rond traumaverwerking. Het is een meer diepgaand verhaal, hoewel er ook een humoristisch kantje aan zal zitten.”

“De volgende stap is de casting. Aan het begin van het academiejaar organiseren we een infomoment en acteursaudities. Op zo’n auditie vragen we om zowel uit een van de stukken een tekst naar keuze te brengen als zelf iets te presenteren; dat kan gaan van een eigen tekst of gedicht tot zelfs zang.” Podiumervaring is niet nodig. “Sommige acteurs spelen al heel hun leven, anderen deden het nog nooit. Het hangt er vooral vanaf waarnaar de regisseur op zoek is en wat past in het stuk.”

“Na de audities is het tijd om te repeteren. Dat doen we elke woensdagavond op de derde verdieping van Prinses16. Het verloop en de werkmethode van de repetities is bij iedere regisseur anders, maar hoe dan ook maken we naast repeteren ook tijd voor plezier en bouwen we kameraadschap op. Dat gebeurt bijvoorbeeld op ons repetitieweekend, waar er ‘s avonds tijd is om samen eentje te gaan drinken of een karaokeavond te houden.” 

Plankenkoorts? Ook wie liever niet op het podium staat, wordt door De Bromvlieg met open armen ontvangen. “We zijn steeds op zoek naar mensen die willen helpen met de inkleding, het decor of de muzikale begeleiding.”

Contact opnemen met De Bromvlieg doe je via het Instagramaccount, waar ze ook de data van het infomoment en de audities zal delen.