Coloring Book

de dwarsdoorsnede

10/05/2017
🖋: 

dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Deze keer: Coloring Book van Chance the Rapper.

Sinds enkele jaren wint Chance the Rapper steeds meer aan populariteit. In 2011 werd de rapper uit Chicago voor tien dagen van school gestuurd wegens het bezit van marihuana. Tijdens deze dagen begon hij samen met een schoolvriend thuis nummers op te nemen. De mixtape kreeg de toepasselijke naam 10 days. Een echte doorbraak kwam er in 2013 met de release van Acid Rap. Het was echter met zijn derde mixtape Coloring Book dat hij afgelopen februari geschiedenis schreef.

 

In mei vorig jaar kwam Coloring Book online. De muziek van de inmiddels 24-jarige rapper is echter nergens fysiek te koop. Chance zet zijn nummers/albums op zijn eigen YouTube-kanaal en zijn te streamen/downloaden via Spotify en iTunes. Na Acid Rap ging hij met ‘de drie grote platenlabels’ praten (Sony BMG, Universal Music Group en Warner Music Group), maar besefte toen naar eigen zeggen dat zijn sterkte net lag in het feit dat hij alles in eigen beheer deed. Chance is dus niet aangesloten bij een platenlabel en rapt hierover op zijn laatste album. In No Problem waarschuwt hij de platenlabels voor de mogelijke gevolgen als ze nog eens met een contractvoorstel komen opdagen.

 

Zonder de steun van een platenlabel en de daarmee samenhangende promotiecampagnes raakte Coloring Book als eerste only-streaming album ooit in de Billboard 200 lijst met de achtste plek als hoogtepunt. The Recording Academy paste zelfs haar regels aan, waardoor Chance the Rapper genomineerd kon worden voor enkele Grammy’s. Van de zeven nominaties kon hij er maar liefst drie verzilveren. Voor beste rap performance met No Problem, beste nieuwe artiest en beste rapalbum kreeg hij een beeldje. Chance is zo de eerste only-streaming artiest die in de prijzen valt bij The Recording Academy. Tijdens zijn speech zei hij “This one is for every indie artist […] shout out to every independant artist out there!” Hierdoor wordt misschien de weg vrij gemaakt voor (beginnende) artiesten die zonder platenlabel hun muziek de wereld in willen sturen.

 

Coloring Book is een verademing binnen het rap-genre. Na een periode waarin vooral gangsterrap – met artiesten zoals Eminem, Snoop Dogg, Jay Z, Ice Cube … – de bovenhand had, lijkt er de afgelopen jaren een verandering op te treden binnen de rap wereld. Na het succes van artiesten zoals Kendrick Lamar komt nu ook Chance the Rapper op het grote podium. Coloring Book is een gospelalbum waarop gerapt wordt. De soulinvloeden zijn doorheen het hele album te horen en worden kracht bijgezet door het Chicago Children’s Choir die in verscheidene nummers opduiken. In combinatie met zijn poëtisch zeer krachtige teksten en de vrolijke sfeer die doorheen de hele mixtape voelbaar is, is Coloring Book nu al een iconisch album.

 

Chance the Rapper wordt muzikaal bijgestaan door onder meer Lil Wayne, Kanye West, 2 Chainz en Justin Bieber. Hoewel deze allen reeds geruime tijd gevestigde waarden zijn in de muziekindustrie is het toch Chance die zijn eigen ding doet en hen allemaal bij hand neemt en perfect laat samenvloeien. Op het album staat zelfs een nummer met enkel een piano als muzikale begeleiding. Same Drugs is een gewaagde gok, maar wel een die perfect past op het album. Het nummer gaat echter niet over drugs, maar over de veranderde relatie tussen zichzelf en een vriendin. Het nummer zit vol verwijzingen naar de Peter Pan film Hook uit 1991. Zelf zei Chance tijdens een optreden in Nederland over het nummer: “It’s very different than most of my songs. So I was very afraid to put it on my Coloring Book mixtape. But uuhm, it ended up going on there. And Imma perform it, cause I ain’t no bitch.”

 

Same Drugs

Blessings

All Night (Prod. Kaytranada)

 

 

Met Same Drugs en Blessings (reprise) als tragere, poëtische meesterwerken en meer dansbare nummers zoals No Problem, Angels en All Night is Coloring Book een meer dan geslaagd experiment. Het album is de perfecte combinatie van de nieuwe rap en hiphop cultuur aan de ene kant en de rijke geschiedenis van gospel en soul aan de andere kant. De vele aspecten van de geschiedenis van de Afro-Amerikaanse muziekcultuur worden perfect gecombineerd en zorgen voor een nooit eerder gehoorde sound. Dat het een prachtig kleurboek geworden is.