Cinema Urbana

The perks of being a wallflower en andere pleziertjes
04/08/2014

Sluit je ogen en denk aan zwoele zomeravonden. Je zit in het zand met voor je rijen van mensen en je kijkt naar een film op groot scherm zoals in de Amerikaanse drive-in movies, iets wat je altijd al graag zelf had willen beleven. De avond valt en een voor een gaan de lichtjes aan op de Linkeroever, het geeft een warme gloed aan het scheldewater. “Word wakker”, denk je, “dit is een droom”. Het is echter geen droom, dit is Cinema Urbana.

Eerder nog aangekondigd op de facebookpagina van dwars, zaterdag op het groot scherm van Cinema Urbana van Zomer van Antwerpen: The perks of being a wallflower. “The perks of wat?”, hoor ik je zeggen.. A wallflower, beter bekend als Charlie, gespeeld door Logan Lerman die ook te zien is als de jonge D’Artagnan in de moderne versie van de drie musketiers en als Percy Jackson van de gelijknamige boeken- en nu ook filmreeks. Andere bekende namen zijn Emma Watson, je weet wel, Hermelien – het is levi-O-sa – Griffel, en een gastrol van de vampierenvriend Nina Dobrev. “Weer een cliché Young Adult film zonder inhoud”, hoor ik je zeggen. Niets is echter minder waar. Deze verfilming van Stephen Chbosky’s boek, dat een jaar op de bestsellers list van de New York Times stond, volgt het verhaal tot op de letter. Het slaagt erin zijn toeschouwer te boeien door een mix van aparte en interessante personages, insinuerende scènes die je een duister verleden doen vermoeden, maar waar je toch niet helemaal zeker van bent en een – hoe kan het ook anders – romantisch liefdesverhaal. Dit alles afgewisseld met lachwekkend genante en herkenbare situaties zoals enkel tieners die kunnen beleven en de queeste naar het ultieme tunnellied.

 

Charlie, een verlegen jongen van 15, moet zijn draai vinden in een nieuwe school terwijl hij de zelfmoord van zijn beste en enige vriend en de dood van zijn tante door een auto-ongeluk moet verwerken. Al snel leert hij de oudere Patrick kennen en diens schoonzus Sam en wordt zo in een nieuwe vriendenkring geïntroduceerd. Hij ontwikkelt gevoelens voor Sam, experimenteert met alcohol en drugs en lijkt stilaan zijn pijnlijke herinneringen de baas te zijn, maar schijn bedriegt en wat eerst op onschuldig vermaak lijkt, blijkt al snel een neerwaartse spiraal wanneer zijn vrienden afstuderen en hij alleen met zijn gedachten achterblijft. Heeft hij nog steeds de controle in handen? En is hij nog steeds de Charlie die hij voordien was of is er te veel gebeurd en is hij te veel veranderd? Je kan het allemaal ontdekken in de ze ontroerende zoektocht naar volwassenwording.

 

Heb je spijt dat je deze geweldige zomerbelevenis hebt moeten missen? Niet getreurd! Cinema Urbana is er nog tot eind augustus met elke woensdag tot en met zaterdagavond een knaller van formaat! Aanraders zijn onder andere Nebraska, het artistiek zwart-witte roadtrip verhaal van een potentiële lottowinnaar, op 8 augustus. (500) days of summer wordt gespeeld op donderdag 9 augustus met in de hoofdrol Zooey Deschanel en Joseph Gordon-Levitt voor de romantische zielen onder ons. Een weinig gehulde Jennifer Aniston schittert in de komedie We’re the Millers op 15 augustus en wie adembenemende uitzichten wil zien en verre reizen wil maken met de vastberaden Ben Stiller, mag zeker het avontuur niet missen op 23 augustus om het geheime leven van Walter Mitty te ontdekken.

 

Afsluiten doet Zomer van Antwerpen met een kaskraker. Colin Firth speelt koning George de zesde, een stotterende en onzelfzekere man op zijn weg naar het overwinnen van zijn spraakgebrek onder leiding van zijn persoonlijke spraaktherapeut. Verwacht je aan een goede dosis Britse humor aangevuld met emotionele en aangrijpende scènes vol medeleven en frustraties met op het einde een ontlading van formaat.

 

Wil je zo snel mogelijk weten waar je deze droomavond kan beleven? Centraal in Antwerpen is het antwoord, op nog geen 5 minuten van de Groenplaats en dat weliswaar net ten zuiden van de voetgangerstunnel aan de kaaien. Er is voldoende parkeermogelijkheid, maar je kan evengoed de tram of bus nemen of gezellig met de fiets komen. De film gaat van start om 22u en je hoeft alleen nog de zonnebloemen naar de ingang te volgen om te genieten van de gezellige sfeer, een hapje en drankje dat je ter plekke kan kopen of de eigen zelfgemaakte picknick die je hebt meegenomen. Meer informatie over de films en data’s vind je op www.zva.be/cinemaurbana. En nog een dwars-tip: neem een strandlaken mee als je niet graag met je kleren op het zand zit en draag schoenen die je makkelijk kunt uittrekken voor dat zalige tenen door het zand gevoel. Dit alles voor de luttele prijs van 0 euro. Neen, dat is geen typefout, het kost je daadwerkelijk niets buiten een fantastische avond! Waar wacht je dus nog op?

 

Sssst, de film gaat beginnen…