CAMPUS CLASH: UANTWERPEN VS KU LEUVEN

opinie

11/11/2024
🖋: 

KU Leuven breidt haar patrimonium verder uit, ook in Antwerpen. Sinds de opening van een derde campus in februari 2024 is de strijd met UAntwerpen spannender dan ooit. Wat gebeurt er als de rivalen elkaar treffen in een denkbeeldige bokswedstrijd ? Tijd voor de Grote Campus Clash.

ronde 1: startklok – omgevingssfeer en eerste indrukken

Daar staan ze dan, KU Leuven in de blauwe hoek en UAntwerpen in de rode, kaar voor de eerste ronde. UAntwerpen deelt nog voor het start schot een rake kap uit met het Zweinsteinachtige Hof van Liere. De jury keurt de valse start af en merkt op dat het afgebrande dak nog steeds niet is hersteld. De wedstrijd kan nu echt beginnen.

KU Leuven toont vechtlust en pakt uit met een netwerk van campussen in verschillende steden. Van de gotische pracht in Leuven tot de moderne locaties in Brussel en Gent, elke campus heeft zijn eigen charme. Alhoewel ‘modern’ soms voor interpretatie vatbaar is. De Brusselse architect begreep het concept vergroening niet helemaal en opteerde dan maar voor felgroene ramen en deuren.

UAntwerpen laat zich niet uit de ring slaan. De bruisende energie van Antwerpen, met de Ossenmarkt en Stadswaag, geeft de buurt een dynamisch karakter dat moeilijk te evenaren is. Hoewel KU Leuven inderdaad ook voet aan wal heeft in de Scheldestad, blijft UAntwerpen de universiteit die volledig verweven is met de stad. Zelfs op campus Drie Eiken zorgt de nieuwe Xior-toren voor een ontmoetingsplek, al is het nog wat vroeg om die nieuwkomer definitieve punten toe te kennen.

De eerste ronde eindigt in een gelijkspel: UAntwerpen brengt de rauwe stadsenergie in de ring, terwijl KU Leuven haar indrukwekkende campussen tentoonstelt. De strijd is nog lang niet beslist.

ronde 2: waar zit de scherpste breinbreker?

Na de bel voor de tweede ronde treffen we de zwaargewichten in de kern van de wedstrijd: het academische niveau. KU Leuven zwaait met haar reputatie als oudste universiteit van de Lage Landen en gooide recent nog enkele indrukwekkende onderzoeksprojecten in de ring, waaronder een doorbraak in kankeronderzoek. Wetenschappelijke papers vliegen als uppercuts door de zaal. UAntwerpen laat zich echter niet doen en verrast met een Muhammad Ali-achtige beweeglijkheid.

Ondanks haar jongere leeftijd timmert UAntwerpen slim aan de weg vooruit met onderzoekscentra die zich inzetten voor maatschappelijke verandering. Zei iemand Isala, het citizen science project dat het vrouwelijk microbioom onderzoekt? Minder prestigieus misschien, maar wie scoort er nu niet met street smarts? De praktische counterpunch doet het publiek juichen. Nog steeds geen duidelijke winnaar


ronde 3: gastronomische strijd

De derde ronde speelt zich af buiten de aula’s, namelijk in de studentenrestaurants. Hier draait alles om de brandstof die de strijders nodig hebben om hun academische gevechten te winnen. UAntwerpen opent de ronde met komida. De vriendelijkheid van het personeel varieert tussen de Stadscampus en buitencampussen. Hoewel de prijzen ter discussie staan, is het menu doorgaans gevarieerd en smaakvol.

Alma, het Leuvense studentenrestaurant, springt in de boksring met een breed scala aan culinaire hoogstandjes. Alma heeft maar liefst elf locaties en haalde recent nog het nieuws met de prijsveraging van zijn spaghetti. Maar vergis je niet: wie niet in Leuven of Kortrijk studeert, moet het zonder Alma stellen. Op de Brusselse campus heb je Belcampus, waarvoor je op je eerste lesdag door ouderejaars wordt gewaarschuwd met de boodschap “koop hier geen eten”, en Antwerpse KU Leuven-studenten moeten, jawel, naar komida.

ronde 4: communicatieve kracht

Plots weten beide kampen niet meer hoe ze hun voeten moeten verplaatsen of hun armen moeten bewegen. C-o-m-m-u-n-i-c-a-t-i-e? Na een korte toelichting van de jury wagen de universiteiten zich aan een poging. Ze starten allebei met een Blackboardomgeving, die de een ‘Studentenportaal’ en de ander ‘Toledo’ noemt. Niet bepaald overzichtelijk voor studenten. Als zij al ingelogd geraken, want beide universiteiten kozen voor een extra drempel: tweestapsverificatie.

Plots maakt UAntwerpen een verrassend manoeuvre: een stroomstoot. Op het online patform Stroom verschijnen verhalen over UAntwerpen en alles eromheen. Een originele zet, maar of ze ook raak is? Slechts weinig studenten lezen de verhalen. Wel weet UAntwerpen punten te sprokkelen met haar frisse socialemediastijl, die afsteekt tegen de meer formele communicatiestrategie van KU Leuven.

eindbel en uitslag

De bel luidt, en de jury wikt en weegt. De rondes waren lang, intens, en kenden geen knock-outs, maar wel puntenverdelingen. Uiteindelijk hangt het oordeel af van je smaak: ben je voor de eeuwenoude prestigieuze ervaring van KU Leuven, of heb je toch liever de stadsenergie en frisse blik van UAntwerpen? EĂ©n ding is zeker: in deze universiteitscash scoort elk kamp op zijn eigen manier.

Bij het verlaten van de ring deelt Leuven de handdoeken uit aan hun sporters met een ingetogen en trotse glimlach, terwijl Antwerpen aan de overkant nog Ă©Ă©n keer de vuisten in de lucht steekt.

Disclaimer: De auteur van dit opiniestuk is oud-student van UAntwerpen en studeert nu aan KU Leuven - Campus Brussel. Ze heeft geen enkele intentie om de rivaliteit tussen KU Leuven en UAntwerpen te verergeren. KU Leuven meldt zelf niet te willen concurreren met UAntwerpen; ze beschouwen elkaar meer als academische vrienden dan tegenstanders in de ring. Echter, zoals bij elke goede bokswedstrijd zijn er altijd verschillende meningen en stijlen. dwars is niet verantwoordelijk voor eventuele blessures aan trots, gevoelens of academische reputaties die deze ludieke vergelijking met zich mee kan brengen.