ANTWERPSE STUDENTENHARMONIE

studentenleven

14/09/2023
Antwerpse Studentenharmonie (© Antwerpse Studentenharmonie | dwars)
Bron/externe fotograaf

Robin Denis

🖋: 

Passie voor muziek? De Antwerpse Studentenharmonie (ASH) is een orkest voor en door studenten en pas afgestudeerden van Antwerpse hogescholen en universiteiten. Floor Vandevelde is voorzitter van het orkest en stond me te woord over het langstdraaiende studentenorkest van Antwerpen.

“Een harmonisch orkest bestaat uit koper- en houtblazers, percussionisten en pianisten. Qua repertoire is het harmonisch orkest ook anders dan een symfonisch orkest. Wij spelen als harmonie eerder lichtere popnummers, terwijl een symfonie doorgaans een redelijk klassiek repertoire heeft”, begint Floor wanneer ik haar vraag wat het verschil tussen een harmonisch en een symfonisch orkest is.

De studentenharmonie is ideaal voor studenten die tijdens hun studententijd bezig willen blijven met hun instrument, vertelt Floor: “Veel mensen verliezen de connectie met hun instrument tijdens die periode omdat ze er minder tijd voor hebben of omdat ze niet weten waar ze met hun instrument terecht kunnen. Dat willen we voorkomen. Voor onze harmonie moet je niet veel orkestervaring hebben, al het is natuurlijk wel essentieel dat je jouw instrument goed beheerst en dat je muziek kan lezen. Dat is belangrijk om te kunnen volgen tijdens onze wekelijkse repetities.”

Het orkest heeft een vast repertoire, vertelt Floor. “Ons programma wordt ons voorgelegd door onze dirigent. Daarna bekijken we het met het bestuur om eigen suggesties te maken. Zowel wij, als de dirigent vinden het belangrijk dat ons repertoire tot stand komt door een wisselwerking van input. We zouden het om die reden ook fijn vinden om opnieuw een muziekcommissie in het leven te roepen zodat ook de muzikanten hun eigen inbreng hebben.”

Naast meer inbreng van de muzikanten, werkt de harmonie nog aan haar algemene bekendheid: “We zijn momenteel nog steeds bezig een vaste waarde te worden in het studentenleven, al zijn we op de goede weg. Ons feestconcert van vorig semester was bijvoorbeeld een grote hit, al merken we dat het grootste deel van het publiek vrienden en familie zijn. De opkomst qua studenten gaat er zeker op vooruit, maar ook dat kan nog beter. We merken wel dat onze sociale media het voorbije jaar een enorme boost heeft gekregen, dus we hebben goede verwachtingen.”

Om nog meer die vaste voet in het studentenleven te krijgen zal ASH meer inzetten op activiteiten. Denk daarbij aan optredens, maar evengoed aan  interne activiteiten: “Momenteel plannen we bijvoorbeeld een kaas-en-wijnavond met onze leden. Daarnaast staan onze open repetities op 25 september en 2 oktober op de agenda en spelen we op de academische opening en StuDay. Uiteraard staan ook ons winter- en lenteconcert alvast op de planning.”

Zin om aan de slag te blijven met jouw instrument? ASH repeteert elke maandag van 19u30 tot 21u30 in Prinses16. Klik hier voor meer informatie.