Of: een gelukkig nieuwjaar! “Nieuwjaar?” Ja, nieuwjaar! Op 7 februari vierden de Chinezen nieuwjaar. Om die reden organiseerde Kung-Fu school Tith-Ngaw Pai (De Ijzeren Buffel) op zaterdag 9 februari een grootse optocht om het jaar van de rat in te luiden. Na een korte demonstratie van hun acrobatische toeren op het de Coninckplein, zetten de Ijzeren Buffels hun Eenhoorndans verder in de Van Wesenbekestraat, om aldus de Chinese handelszaken in te zegenen. Traditiegetrouw hingen de winkeliers kroppen sla aan hun gevels die de eenhoorn moeten lokken. In de kroppen sla zou geld verborgen zitten dat naar een goed doel gaat. Na het “verorberen” van het geld strooit de eenhoorn de blaadjes sla in het rond, hetgeen een frisse start symboliseert. De inzegening ging ook gepaard met het ontsteken van traditioneel vuurwerk, dat – naast de sla - in lange slierten aan de huizen werd gehangen. Het geluid van de explosies moet de boze geesten afschrikken, en dit effect had het alvast op de toeschouwers, wiens oren niet bestand waren tegen de luide knallen. Onder deze toeschouwers waren echter weinig Chinezen te bespeuren. Dit had allicht te maken met het feit dat het Chinese nieuwjaar twee dagen eerder werd gevierd, en daarbij komt dat de periode rond dit feest jaarlijks gepaard gaat met een tijdelijke migratie. Net zoals wij vieren de Chinezen immers ook het liefst nieuwjaar met hun vrienden en familie. De Chinese gemeenschap viert met dit jaar van de rat haar 4705e jaar, al bestaat er onenigheid omtrent de correcte telling met als gevolg dat sommige Chinezen zich pas in het jaar 4645 wanen. Het jaar van de rat wordt gekarakteriseerd door innovatie en belangrijke ontwikkelingen, het symboliseert een jaar van actie en ondernemen. De rat is geboren onder het teken van charme, is extravert en populair, en toont vaak een groot sociaal engagement. Het ontbreekt hem/haar niet aan mensenkennis en werklust, maar zijn/haar zelfvertrouwen speelt hem/haar soms parten. Op financieel vlak is de rat nogal gierig, en zal hij/zij niet snel oude spullen weggooien.
- Wil u ook het Chinese nieuwjaar goed inzetten, dan bent u eigenlijk al te laat. Maar als u de volgende gebruiken in acht heeft genomen op 7 februari dan komt u er nog goed vanaf, want wat u toen deed zou volgens de Chinezen wel eens uw hele jaar kunnen bepalen.
- Ramen en deuren open zetten om het geluk binnen te laten.
- De lichten ’s nachts aanlaten om de boze geesten die uw nieuwe jaar kunnen verpesten weg te jagen.
- Zoetigheden eten om u van een ‘zoet’ jaar te verzekeren.
- Het huis volledig schoonmaken vóór nieuwjaar om het geluk proper binnen te laten.
- Nieuwe pantoffels aandoen die gekocht zijn vóór het nieuwe jaar, dit staat symbool voor het trappen op mensen die over u geroddeld hebben.
- Een bad nemen in pompelmoesbladeren de nacht ervoor zal u een gezond nieuw jaar opleveren. Was u per ongeluk met de volgende zaken bezig op 7 februari, dan zullen wij bidden voor uw zieltje.
- Nieuwe schoenen kopen op de eerste dag van het nieuwe jaar is uit den boze want het woord “schoenen” is een homofoon van “het kwade” in het Mandarijns.
- Uw haar wassen wordt beschouwd als het wegwassen van uw geluk (hoewel ook hier de Chinezen hygiëne wel eens laten voorgaan op traditie)
- Het huis schoonvegen op de eerste dag van het nieuwe jaar staat gelijk aan het wegvegen van het geluk.
- De eerste dagen van het nieuwe jaar over de dood praten is ongepast.
- Boeken kopen brengt ongeluk want het woord “boek” is een homoniem van het woord “verliezen”.
- Zwarte of witte kledij dragen mag niet, want zwart staat symbool voor ongeluk en wit is een traditionele begrafeniskleur in China. Hebt u op uw kot ook last van feestende ratten, laat dit jaar dan het vergif in de kast staan en feest lekker mee.