HET STUDENTENOVERLEGCOMITÉ: DWARS VELT HAAR OORDEEL

uantwerpen

22/12/2024
beeld van het studentenoverlegcomité
Bron/externe fotograaf

De Studentenraad

🖋: 

Op woensdag 20 november ging dwars naar het Studentenoverleg comité (SOC). Dat is een open gesprek tussen studenten, personeel en beleidsmakers van Universiteit Antwerpen. Studenten mochten op voorhand vragen insturen. Die vragen werden opgedeeld in zes categorieën, en gesteld door drie moderators: Laurens Verhaegen (voorzitter van de Studentenraad), Jan Schelfhout (voorzitter van Unifac) en Jens Leus (praeses van Demetris).

Om van start te gaan vertelde Rector Herwig Leirs over zijn eerste 100 dagen als rector. Thema’s waarop hij heeft ingezet zijn aanspreekbaarheid en interdisciplinariteit. Daarmee verwijst hij naar de transversale vicerectoren: Steven Van Passel (Valorisatie & Ontwikkeling), Maarten Weyn (Onderzoek & Impact), Chris Van Ginneken (Onderwijs & Studentenzaken) en Nathalie Dens (Maatschappelijk Engagement & Internationaal Beleid). Daarna werd hem gevraagd welke klimaatdoelstellingen hij wil bereiken tijdens zijn ambtstermijn. Leirs wil UAntwerpen nog steeds klimaatneutraal maken tegen 2050, maar geeft toe dat dat moeilijk zal worden. Een concreet actieplan is er nog niet, maar Leirs wil optimaal inzetten op zonnepanelen. Een belangrijke kanttekening daarbij is dat die zonnepanelen slechts 5 procent van de nodige energie zouden voorzien als onze campussen volledig vol zitten en de zon optimaal schijnt. Of hij concrete plannen heeft rond energiezuinigheid of renovatie van verouderde gebouwen, is niet duidelijk.

Het eerste thema van de avond was communicatie en ICT. Daarbij ging het uiteraard over de tweestapsverificatie op het studentenportaal. Departementshoofd Geert Vera legde uit dat we niet meer om die tweestapsverificatie heen kunnen. UAntwerpen is namelijk door richtlijnen van de EU verplicht om die in te voeren. Hij geeft ook toe dat er momenteel geen enkele manier is om de multifactorauthenticatie te vereenvoudigen voor studenten. Toch blikt hij hoopvol vooruit naar toekomstige technologische snufjes zoals gezichtsherkenning om het systeem te vereenvoudigen.

De tweede vraag rond ICT ging over de mogelijkheid om je naam te veranderen op SisA. Denk hierbij aan studenten die een andere roepnaam hebben dan hun officiële naam of studenten die om persoonlijke redenen van naam veranderen. Binnenkort is er de mogelijkheid om je roepnaam toe te voegen, maar dat verandert niet per se je studentenmailadres en kan dus voor heel wat verwarring zorgen. Je gender kan je niet veranderen op SisA. Dat komt omdat studenten zich moeten inschrijven met ‘officiële gegevens’, waardoor UAntwerpen ze niet kan aanpassen. Je kan je daarbij afvragen welke relevantie je genderidentiteit heeft bij een inschrijving, maar daarover werd niet uitgeweid. Ten slotte kunnen transstudenten tegenwoordig een ‘vervroegde’ naamswijziging aanvragen wanneer hun overheidsnaam nog niet is aangepast. Dat kon tot voor kort pas wanneer het ‘ganse transitie proces’ (?) werd voltooid.

Het tweede onderwerp was onderwijs en de aandacht ging al snel naar lesopnames. Daar is momenteel nog geen centraal beleid voor, wat wil zeggen dat professoren zelf beslissen of ze lesopnames maken en voor wie ze die beschikbaar stellen. Dat zorgt ervoor dat niet alle studenten gelijke kansen krijgen. Vicerector Van Ginneken vindt dat lesopnames de norm moeten zijn voor een inclusief beleid. Op lange termijn moet er dus inderdaad een centraal beleid komen, maar er is volgens de vicerector nog een lange weg te gaan. Professoren zijn vaak nog bang dat ze iets verkeerds zullen zeggen of dat hun moppen uit de context zullen worden gehaald. Mijn oplossing? Maak geen ongepaste grappen!

Ook over onverwachte of verdoken studiekosten werd een vraag gesteld. Momenteel wordt er in de Onderwijsraad bij alle opleidingsonderdelen gevraagd wat de kosten zijn voor hun vak. Zo wil de universiteit de studie kosten per opleiding in kaart brengen. Voor sommige opleidingsonderdelen is dat moeilijk omdat bepaalde practica en softwarepakketten steeds duurder worden. Het is lastig om die kosten door te rekenen aan studenten, maar onze universiteit staat er financieel niet goed voor. Ze krijgt normaliter financiering naargelang de studentenpopulatie. Als die 2 procent stijgt, zou de overheid haar toelage moeten verhogen met 2 procent, maar dat is de voorbije acht keer niet gebeurd. Een schrale troost voor studenten die steeds meer studiekosten moeten betalen.

Na onderwijs kwam infrastructuur aan bod. Studenten van de groene campussen weten het allemaal: mobiliteit is er een heikelpunt. Wie er gebruik maakt van het openbaar vervoer wordt haast afgestraft door het universum. Als de bus niet afgeschaft is, komt hij wel te laat. Daarom kiezen veel studenten er momenteel voor om met de auto te komen. Hierover is er helaas enkel slecht nieuws: de universiteit heeft weinig invloed op mobiliteit. Ze ging al vaak in gesprek met De Lijn, maar dat bleek tevergeefs. Ook Velo wil geen fietsstation plaatsen in de omgeving.

Ten slotte ging het over het studentenleven. Hierbij waren mentaal welzijn en eenzaamheid belangrijke thema’s en was er vraag naar regelmatige activiteiten rond mentaal welzijn. Nu gebeurt dat enkel tijdens de Mind Matters Week. Departementshoofd Studentenvoorzieningen Koenraad Keignaert legt uit dat dat niet zo eenvoudig is. In de eerste plaats is het uitputtend om zulke activiteiten te organiseren, maar vooral een gebrek aan middelen strooit roet in het eten. Keignaert verwijst wel naar RECHARGE, een waaier aan activiteiten om zowel je fysieke als mentale welzijn te versterken. Een kanttekening hierbij is dat de reeksen rond mindfulness en breathwork al afgelopen zijn… Boksen en yoga kan wel nog met Sportsticker+.

Na mentaal welzijn was ook ASK-Stuwer een thema. Keignaert meldt dat er bij de ontheffing van de koepelvereniging in februari een poging werd ondernomen om een nieuwe koepel op te richten. In verhouding tot de inspanningen van het departement was het resultaat zeer bedroevend. Begin dit academiejaar ging zijn departement opnieuw aan de slag met een koepelvereniging voor de buitencampussen. De koepel krijgt een nieuwe naam, missie en verhaal die door alle verenigingen gedragen worden.

Wat heeft dwars geleerd van het Studentenoverlegcomité? De universiteit is en blijft een logge bureaucratie, waar niet alle departementen staan te popelen om vragen en goedbedoelde suggesties te ontvangen. De avond werd dan ook gekleurd met een flinke portie animositeit en wantrouwen. Geen wonder dat studenten zich steeds minder engageren.