NU SINTERKLAAS VOORBIJ IS

culinair

06/12/2024
🖋: 

Nu Sinterklaas voorbij is, zal je in heel het huis nog sporen vinden van een van de zoetste tijden van het jaar: alleen Pasen weet deze winterse feestdag te overtreffen op het vlak van chocolade. Elk jaar verloopt de Sinterklaasperiode in vijf fasen. Tijdens de eerste fase spot je al in september de eerste tekenen van de aankomende Sint en zeg je luidop “ze zijn er steeds vroeger bij”, maar uit respect voor de schaarse zomerdagen koop je nog niets. In fase twee is het snoepgoed langzaam uit je gezichtsveld verdwenen, maar in de derde fase, die start na Halloween, puilen de rekken plots uit en vraag je je af waar dit opeens allemaal vandaan is gekomen. In de vierde fase sta je tijdens elk winkelbezoek voor de verscheurende keuze of het nu wel of niet te vroeg is om je tanden in een heerlijke chocolademan te zetten of je beter zou wachten tot zes december. In de vijfde en laatste fase zwicht je uiteindelijk toch en kan je eindelijk de smaak proeven van al dat verrukkelijke suikergoed. Je mag voor jezelf uitmaken of dit langverwachte moment al voor, op, of na zes december plaatsvindt. In ieder geval, dat eerste nic-nac'je of chocolademuntje is zoals het eerste frietje: die smaakt altijd het beste en de volgende pogingen om hem te evenaren mislukken grandioos. 

Daarom schiet dwars te hulp met smakelijke recepten die je kan maken met al die overgebleven Sinterklaaschocolade. 

authentieke chocolademelk

Wie winter zegt, zegt natuurlijk chocolademelk. Deze warme drank werd bedacht door de Azteken en was oorspronkelijk niet zoet. Ze maakten deze ‘xocoatl’ door geroosterde cacaobonen te mengen met water en kruiden. In de vijftiende eeuw waren het de Spaanse kolonisten die dit bittere drankje naar Europa brachten, waar het zoeter werd gemaakt met bijvoorbeeld vanille en kaneel.

Gelukkig moet je zelf geen cacaobonen roosteren als je chocomelk wil maken. Trommel dus je vrienden op en maak samen deze heerlijke chocoladedrank met slechts 3 ingrediënten. Verwarm een liter melk in een pannetje en breek 220 gram chocolade in stukjes. Doe de chocoladestukken samen met een theelepel suiker bij de warme melk en roer af en toe door tot de chocolade volledig is gesmolten. Verdeel over vier mokken en proef van je heerlijk zelfgemaakte chocolademelk zodra de melk niet meer gloeiend heet is (als je zolang kan wachten). Spuit nog een grote toef slagroom op de chocomelk, strooi hier wat chocoladeschaafsel over en werk af met marshmallows. Leg je favoriete koekjes erbij, ga in de zetel onder een warm dekentje zitten en geniet!

chocoladeflikken

Met overgebleven chocolade kan je nog veel meer aanvangen dan enkel chocolademelk. Zo kan je bijvoorbeeld chocoladeflikken maken: deze ronde chocoladeplakken werden in 1745 voor het eerst bedacht in Amsterdam door Caspar Flick en zijn naar hem vernoemd. Ze zelf maken is trouwens heel eenvoudig. Leg een vel bakpapier op een bord en smelt chocolade naar keuze. Schep met een lepel ronde plaatjes op het bakpapier en strooi er nootjes, sprinkles of wat je dan ook in je kast hebt liggen over. Zet het bord in de koelkast. De laatste en zwaarste taak is wachten tot de chocoladeflikken hard zijn geworden. Als troost kan je ondertussen de kom met gesmolten chocolade uitlikken. Veel succes!

dame blanche

Voor de diehard ijsliefhebbers die niet kunnen wachten tot het weer zomer is, heb ik een goed excuus om jullie geliefde coupe weer in je armen te sluiten. Gelukkig duurt het niet lang om zelf dame blanche te maken. Smelt 2 deciliter room in een steelpannetje met 150 gram pure chocolade en roer regelmatig door. Schep zoveel bollen vanille-ijs als je wil en giet de gesmolten chocoladesaus erover. Werk je zelfgemaakte ijscoupe af met een toef slagroom en nootjes. En als je nog in de Sinterklaassfeer wil blijven, versier dan je zelfgemaakte dame blanche met overgebleven strooigoed!