Waar is de Studentenraad zoal mee bezig? Haar roze logo verschijnt te pas en te onpas in de mailbox, maar wat doet ze naast mailen? Op welke manieren beïnvloedt ze het dagelijks leven van de student? Om daarachter te komen neust dwars in de projecten van de Studentenraad. Deze editie spreken we voorzitter Laurens Verhaegen om het te hebben over het beleidsplan.
Moet jij ook al direct denken aan ex-minister Ben Weyts en uitgebreide politieke discussies over prioriteiten als je het woord ‘beleidsplan’ leest? Maak je geen zorgen, bij de Studentenraad gaat het er zo niet aan toe. Het beleidsplan staat centraal in haar werking en werkt als leidraad doorheen het jaar, zoals Laurens benadrukt: “Het document dient als een handvat om de richting aan te geven voor het komende jaar, want als je niet weet waar je naartoe gaat, zal je nooit aankomen.” Hoewel je het niet zou verwachten, wordt het beleidsplan per kalenderjaar en niet per academiejaar opgesteld. Dat betekent dat het huidige bureau van de Studentenraad nu het beleidsplan van 2024 afrondt en dat voor 2025 opstelt.
een goed begin is het halve werk
Elk begin is moeilijk en dat is ook het geval voor de opstelling van zo’n beleidsplan. “We beginnen altijd met de vraag of we alles van vorig jaar hebben afgewerkt”, legt Laurens uit. De verschillende actiepunten zijn opgesplitst per beleidsdomein: onderwijs en sociale, algemene en interne zaken. Het Bureau van de Studentenraad bespreekt die domeinen en de onderwerpen waar ze dit jaar op wil focussen op hun vergaderingen en stelt zo de actiepunten van het beleidsplan op.
Die verschillende beleidsdomeinen hebben invloed op alle studenten. Zo valt bijvoorbeeld het Onderwijs- en Examenreglement (OER) onder de functie van de coördinator onderwijs. Sociale zaken heeft dan weer voornamelijk betrekking tot huisvesting of feestinfrastructuur. Onder algemene zaken werd het afgelopen jaar het rectordebat georganiseerd door de Studentenraad en interne zaken gaat over haar eigen communicatie, participatie en diversiteit. “Zo stond er bijvoorbeeld ooit in het beleidsplan dat we onze eigen klimaatimpact wouden verlagen door minder vlees te eten op onze vergaderingen. Dat hebben we dan ook gedaan."
actiepunten, focuspunten, dossiers?
Vanuit het beleidsplan van vorig jaar zal voor onderwijs onder andere het dossier van verdoken studiekosten worden doorgetrokken. Dat zijn kosten die studenten boven op het inschrijvingsgeld moeten betalen om hun richting te kunnen volgen. Denk bijvoorbeeld aan labojassen of codices. Die kosten kunnen in verschillende richtingen snel oplopen. De Studentenraad pleit voor meer transparantie omtrent die verborgen kosten zodat studenten niet voor ongewenste verrassingen komen te staan. “Dat studeren duur is, kan de Studentenraad moeilijk oplossen. Wat we wel kunnen doen is vragen om transparant te communiceren zodat studenten tijdig een studietoelage of een spreiding voor hun betalingen kunnen aanvragen, omdat hierbij een hele hoop deadlines komen kijken."
Daarnaast richt de Studentenraad zich het komende jaar op een nieuw focuspunt over fraudebeleid aan de universiteit. “We merken dat studenten vaak niet op de hoogte zijn van wat er precies gebeurt in geval van fraude.” De algemene regels staan wel in het OER, maar hoe die regels worden toegepast per faculteit, is moeilijk terug te vinden. Dat is een van de onderwerpen die bevraagd worden in de Grote Studentenbevraging. Zo willen we een dossier opstarten met de informatie die we van studenten krijgen. Verder zal er dan per faculteit onderzocht worden wat de regels zijn en welke straffen daarmee gepaard gaan.
Enkele andere nieuwe dossiers voor het komende jaar zijn: eenzaamheid bij studenten, veiligheid in het studentenleven, de organisatie van studieplekken tijdens de blokperiodes en communicatie rond stille ruimtes. Daarnaast staan ook de opstelling van een procedure rond grensoverschrijdend gedrag en een dossier over het decreet van ‘de knip’ in 2025 op de agenda.
ook jij kan meewerken
Maar wie heeft er nu eigenlijk iets te zeggen over dat beleidsplan? “Alle stuvers en zelfs alle studenten hebben iets te zeggen over de inhoud van het beleidsplan.” Het beleidsplan fungeert namelijk als tussenstap voor problemen en bezorgdheden die vanuit studenten, via een stuver van hun opleiding of rechtstreeks, bij het bureau van de Studentenraad terecht komen. Die problemen worden dan besproken en kunnen mee opgenomen worden in het beleidsplan. Zodra het bureau de actiepunten heeft uitgewerkt, wordt het document voorgelegd aan de Algemene Vergadering. “Nadat het goedgekeurd is, is het echt een officieel beleidsplan. Dan gaan we het presenteren op de Onderwijsraad en de Raad van Bestuur. Dat zijn de plekken waar wij kunnen uitpakken met wat we gaan doen."
Als voorzitter schrijft Laurens, samen met de ondervoorzitter, het grootste deel van het beleidsplan uit, maar vervelend of saai werk vindt hij dat niet. “Je kan je hard verdiepen in de onderwerpen en leert er zo veel over bij en dat maakt het interessant.” Ten slotte is het ook belangrijk dat studenten een duidelijk overzicht hebben van wat de Studentenraad verwezenlijkt doorheen het jaar.
Het beleidspan van 2024 kan je terugvinden via de QR-code. In de tweede week van december wordt het nieuwe beleidsplan online geplaatst en kan je verder ontdekken waar de Studentenraad het komende jaar aan zal werken.
- Login om te reageren