SYMPHONIC CITY SOUNDS

studentenleven

22/09/2024
Symphonic City Sounds
📷
Bron/externe fotograaf

scs


Sinds zijn oprichting in 2019 is Symphonic City Sounds (SCS) een ware thuis voor studenten en alumni met een liefde voor muziek. Het symfonisch orkest is ook in volle groei en blijft op zoek naar enthousiaste studenten die de groep willen vervoegen om samen de mooiste concerten te creëren. Voorzitter Celine en dirigent Mees gaven ons een woordje uitleg en lichtten al een tipje van de sluier over hun plannen van volgend jaar.

Wie een passie heeft voor muziek en graag wil blijven spelen op de universiteit, zal zeker passen binnen SCS. Over welke instrumenten dit gaat en wat symfonisch nu eigenlijk betekent, legt Celine ons uit: “Symfonisch, dat wil eigenlijk zeggen het typische beeld van een orkest met violen en blazers, alles erop en eraan.” De strijkers, die je dus niet terugvindt in een harmonie, zijn een belangrijk deel van het orkest. “Je zou het kunnen zien als een strijkorkest met blazers”, legt Mees uit; zo benadrukt hij het belang van violen, altviolen, celli en contrabassen voor een symfonisch orkest.

Iedereen is welkom, laten ze ons weten. “Ons kernpunt is dat we laagdrempelig en toegankelijk zijn”, vertelt Celine. “We verwelkomen zowel studenten als alumni, van de hogeschool en de universiteit.” Audities doen ze ook niet: wie met een instrument overweg kan, kan komen meedoen. Het is dus een heel diverse groep, met een heel fijne dynamiek, zegt Celine: “We hebben één groot ding gemeenschappelijk en dat is muziek. Dat brengt ons samen.” Mees gaat hiermee akkoord: “In een muziekvereniging zitten is enorm verbindend.” Aan dat groepsgevoel hechten ze ook veel belang: naast hun repetities organiseren ze ook af en toe een repetitiedag- of weekend en gaan ze achteraf vaak samen op café.

SCS repeteert elke zondagavond in Prinses16 om 19u, waar ze toewerken naar twee concerten per jaar: een kleiner kerstconcert en een groot concert in mei. “Het is een heel leuke manier om de week te starten”, vertelt Mees over de repetities. “Door samen te musiceren hebben we geen zondagsgevoel.” Mees legt ons uit wat ze daar dan precies spelen. “We leggen de focus op klassieke muziek. Op een concert spelen we meestal een ouverture, een solowerk, een deeltje van een symfonie, en filmmuziek.” Ze weten ons alvast te zeggen dat dat laatste deel volgend jaar uit de Sound of Music zal komen. Zo gaan ze, passend bij hun naam, volgend jaar voor het thema ‘sound’. Geen nood dus voor degenen die zelf geen instrument spelen, maar wel de liefde voor muziek delen: naast hun concerten elk semester, zijn ze ook alvast te zien op 9 oktober op de cultuuravond van Rubi. Voor wie geïnteresseerd is, organiseren ze op 29 september en 6 oktober om 19u open repetities in Prinses16. Hier kunnen nieuwe spelers eens meekijken of meespelen. Misschien word jij dus wel één van hen!