wat er allemaal schuilgaat achter de schil van een banaan

betweter

20/04/2017
🖋: 

Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs elke maand door een waanzinnig inte­ressant, ongelooflijk boeiend of verbluffend feit te delen.

Bananen, wellicht de meest besproken fruitsoort ter wereld. Om het verwarrend te maken zijn bananen voor tuinbouwers groenten en in de culinaire wereld ziet men bananen als vruchten. Bananen groeien niet aan bananenbomen, maar aan bananenplanten. Officieel is de banaan geen plant maar een kruid, het grootste kruid ter wereld. Hij is zelfs verre familie van de Zingiberales, waartoe onder andere gember behoort. De wetenschappelijke naam voor bananenplant is musa acuminata.

 

Bananen werken als natuurlijke rem tegen maagzuur. Dus laat die Rennie maar staan en neem een banaan! Als je voor een training twee bananen eet, heb je voldoende energie om negentig minuten in beastmode te gaan. Bovendien helpen de vezels in bananen om de stoelgang te bevorderen.

 

In Thailand geloven zwangere vrouwen dat veel bananen eten helpt om ervoor te zorgen dat hun nakomeling bij een koele temperatuur het levenslicht ziet. In Japan is het bananendieet populair: ’s ochtends een banaan en de rest van de dag alles eten wat je maar wil!

 

Wie in de negatieve spiraal van een depressie terechtkomt, zou eens een banaantje moeten pellen. Tryptofaan is de toverstof tegen depressies en die zit ook in bananen. Daarnaast bevat deze trosvrucht kalium, wat helpt om de kans op een beroerte te verminderen én de bloeddruk onder controle te houden. Tevens draagt kalium bij aan een betere concentratie.

 

Vitamine B6 in bananen houdt de bloedsuikerspiegel op peil. Magnesium maakt ook onderdeel uit van het arsenaal aan stoffen dat deze sikkelvormige vrucht bevat. Dit bestanddeel breekt alcohol af in het bloed. Wie dus na een avondje doorzakken thuiskomt, moet niet vergeten een banaan tot zich te nemen en zal de volgende dag geen kater hebben. Mocht je de eenzaadlobbige vrucht toch vergeten zijn: geen paniek, bananen helpen om de kater te verminderen. En wie een heerlijk zoete milkshake met banaan en honing drinkt, kalmeert ook nog eens zijn maag.

 

Bananen zouden ook helpen tegen zweetvoeten. De binnenkant van bananenschillen zou muggenbeten sneller doen genezen en ook voorkomen. Dus wie de muggen ’s nachts rond zijn oren hoort zoemen, legt het best een open bananenschil op zijn hoofd en zal zonder jeuk ontwaken.

 

Bananen kun je trouwens gewoon eten in combinatie met sinaasappels. Dat dit geel geschilde kruid de vitamine C uit de sinaasappel teniet zou doen, is onzin.

 

Kortom: wat zouden we doen zonder bananen?