het leven na de universiteit: starters aan het woord

06/12/2016

Als student sta je er niet bij stil, maar voor je het weet is je studententijd voorbij. Goede reden om eens wat vragen te stellen aan enkele starters op de arbeidsmarkt, afkomstig van onze eigen universiteit. Hoe kijken zij terug op deze periode en wat geven zij als advies? dwars voelde ze aan de tand.

web - Leven na de universiteit - Riet.jpg

Riet

Riet (24) studeerde Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en daarna de verkorte bachelor Digital Media Manager aan Thomas More Mechelen. Sinds juli 2015 werkt ze bij een reclamebureau in Leuven.

 

“Wat ik absoluut kan aanraden is een Erasmus-uitwisseling. Je vertrekt met een bang hartje, helemaal alleen. Na twee onwennige dagen kan je rekenen op een hechte groep vrienden van verschillende nationaliteiten. Ik heb met mijn Erasmus-vrienden tot op vandaag nog contact. Bovendien leer je je plan trekken, snuif je andere culturen op en weet je hoe je heel wat administratie onder de knie krijgt.

 

Verder heb ik veel geleerd van mijn lidmaatschap bij een jeugdbeweging. De beginjaren van mijn studie heb ik gecombineerd met leidinggeven. Dat loont! Niet alleen heb je toffe zondagen en activiteiten, maar het is ook een waardevolle vermelding op je cv. Tijdens het solliciteren werd hier best wat belang aan gehecht. Maak je deel uit van een jeugdbeweging, of een andere organisatie, dan staat dat garant voor een teamgeest en verantwoordelijkheidszin.

 

Frans blijkt een heel belangrijk criterium te zijn als je solliciteert.

 

Probeer daarnaast zeker een stage mee te pikken. Het is zowat mijn belangrijkste tip om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Op een sollicitatie vragen ze naar relevante ervaring en helaas minder naar de vakken die je hebt gehad. Wie weet blijf je er zelfs plakken!

 

Frans blijkt ook een heel belangrijk criterium te zijn als je solliciteert. Na het middelbaar was ik blij dat ik van die taal verlost was. Nu besef ik pas hoe belangrijk het wel niet is. Hoe vroeger je hiermee kunt starten, hoe beter. Een echte troef tijdens het zoeken naar werk!

 

Nog een tip: geniet van elk vrij moment! Pas als ‘werkende mens’ merk je echt hoeveel vrije tijd je eigenlijk hebt als je studeert.”

 

 

web - Leven na de universiteit - Kenny.jpg

Kenny

Kenny (24) volgde een bachelor Facility Management in Gent en daarna een master Organisatie en Management aan de Universiteit Antwerpen. Sinds september is hij werkzaam als aankoper in het AZ Alma Ziekenhuis te Eeklo.

 

“Tijdens mijn studententijd legde ik veel druk op mezelf om te tonen dat ik het aankon. Ik was daardoor soms obsessief bezig mijn taken af te krijgen en de nieuwe stof te bestuderen. Daardoor slaagde ik zonder herexamens, maar dat houd je geen twee jaar vol. Ik raad daarom aan te gaan voor een gebalanceerd leven. Zorg dat je verplichtingen goed zijn ingepland, maar zorg ook voor tijd om te ontspannen. Ik ben dan ook terug begonnen met sporten en, waar ik het kon permitteren, eens te gaan shoppen of naar de cinema te gaan.

 

Probeer naast je studies eens een infosessie mee te pikken of interessante vacatures te bekijken.

 

Ik had al een redelijk goed beeld van wat ik na mijn studies wilde doen. Heel wat mensen die daar niet mee bezig waren, hebben nu geen werk, merk ik. Of ze oefenen een job uit simpelweg om werk te hebben. Probeer naast je studies eens een infosessie mee te pikken of interessante vacatures te bekijken. Wie weet zit er wel al iets tussen en ben je daardoor meer gedreven om je studies zo snel mogelijk af te ronden.

 

De minder drukke maanden van het studentenleven zijn ook het ideale moment om andere zaken na te streven. Zo heb ik in het voorjaar mijn rijlessen en rijexamen gedaan. Als je werkt wordt dit al veel moeilijker.

 

Als ik de werklast van toen vergelijk met nu, dan zie ik weinig verschil. Ik had niet zoveel moeite met de overgang van studies naar werk. Waar ik wel last van heb, is de indeling. Praktische dingen, zoals naar de kapper of de mutualiteit gaan, zijn allemaal niet zo evident als je werkt tot 17.00 uur. Je bent minder vrij om je tijd zelf in te delen.”

 

 

web - Leven na de universiteit - Siege.jpg

Siege

Siege (23) deed de bachelor en master Geschiedenis en volgde aansluitend de specifieke lerarenopleiding. Sinds september is ze werkzaam als docent in het middelbaar onderwijs op interim-basis.

 

“Waar ik veel van heb geleerd was allereerst mijn tijd in het praesidium van Klio, de studentenclub van de opleiding Geschiedenis. Het was een leuke ervaring waar ik graag aan terug denk. Toch was het uitdagend: hoe combineer ik dit met mijn studies? Dankzij Klio leerde ik om goed te plannen. Daarnaast moet je er kunnen samenwerken met verschillende soorten mensen, wat niet altijd even gemakkelijk was. Hiermee kan je ook geconfronteerd worden wanneer je gaat werken.

 

Daarnaast was mijn Erasmus-ervaring ook leerzaam. In die zes maanden ben ik ongelofelijk zelfstandig geworden. Je plan trekken in een land waarvan je de taal niet goed beheerst en zonder familie en goede vrienden in de buurt, is niet zo eenvoudig in het begin. Ik heb ontzettend genoten van mijn Erasmus, goede vrienden gemaakt en veel ervaring opgedaan.

Beide activiteiten staan trouwens mooi op je cv. Het laat zien dat je naast het studeren ook wel bezig was met andere dingen. Naast het praesidium heb ik ook altijd weekendwerk gedaan en werkgevers weten dat wel te appreciëren.

 

Ik kijk heel positief terug op mijn studententijd. Ik heb verschillende zaken geprobeerd en van niets spijt gehad. Soms denk ik wel dat ik meer had moeten genieten. Vooral van de vrije tijd die je hebt. Natuurlijk is het niet erg om af en toe echt niets te doen. Toch merk ik nu pas hoeveel tijd je echt had en hoe vaak ik die tijd soms verspild heb.”