zytholoog

het laatste woord
09/09/2016
🖋: 

Je zal het maar voorhebben: het ligt op het puntje van je tong en toch kan je er niet opkomen. Dat ene woord ontglipt je keer op keer. Dit jaar schiet dwars alle schlemielen in zulke navrante situaties onverdroten ter hulp. Maandelijks laten we ons licht schijnen op een woord waar de meest vreemde betekenis, de meest rocamboleske herkomst of de grappigste verhalen achter schuilgaan. Deze keer: ‘zytholoog’.

Dankzij de onuitputtelijke gekke woordenvloed van mijn collega’s kende deze rubriek al vele gouden appels op zilveren schalen. Nu het mijn beurt is om aan jullie literaire geneugtes te voldoen, ligt de lat dus hoog. Om eerlijk te zijn, hoger dan de capaciteit die mijn nog niet afgekoelde zomervakantiebrein momenteel aankan.

 

De oplossing lag gelukkig om het hoekje. Voor ‘het laatste woord’ van deze eerste dwarseditie van het nieuwe jaar, heb ik besloten om jullie geesten te verruimen met niets minder dan het laatste woord uit de Dikke Van Dale der Nederlandse taal, zijnde de zytholoog. Deze wordt wel nog opgevolgd door enkele bizarre afkortingen zoals de zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en zzz (klanknabootsing van een zoemend geluid), maar zeg nu zelf, wie leest daar een artikel over – bijenliefhebbers geëxcludeerd.

 

Het Griekse woord ‘zythos’, dat bier betekent, ligt aan de basis van deze term. Zytholoog is dus eigenlijk een chic synoniem voor bierkenner of bieroloog. Zoals een sommelier gespecialiseerd is in wijn, hoort de zytholoog een professional te zijn in het classificeren en degusteren van bier. De eetliefhebbers en keuzestressgevoeligen onder jullie hebben misschien al gemerkt dat er op restaurant een redelijk nieuwe trend is ontstaan, namelijk niet alleen een wijnkaart die aangepast is aan het menu, maar ook een bierkaart. Dit afstemmen van bier op de gastronomie valt in het vakgebied van de biersommelier, alsook de organoleptische analyse en kennis over spontane gisting.

 

Organo-wat? Bij een organoleptische analyse wordt het karakter van het bier geproefd en aldus ingedeeld naargelang de prikkeling der zintuigen. Goed nieuws voor al wie na deze achtste vermelding van het woord bier hevig zit te watertanden: in België en Nederland is het mogelijk een opleiding te volgen tot zytholoog! In slechts twee cursusjaren kan je met avondlessen een meester worden in de zythologie, dit alles jammer genoeg niet aan UAntwerpen …