waarom Tamino deze festivalzomer het ontdekken waard is

de dwarsdoorsnede

31/05/2017
Tamino (© Jokko Photography)
Bron/externe fotograaf
🖋: 

dwars slijpt het virtuele fileermes en gaat langs de graat van boeken, films, series, games, muziek, theater, haarproducten en rubberen eendjes. Deze week woonden wij het optreden van Tamino in de uitverkochte TRIX Club bij. We zijn er nog altijd een beetje van aan het glimlachen.

Een korte inleiding voor wie alleen denkt aan de Toverfluit wanneer hij die naam hoort: Tamino-Amir Fouad is twintig, heeft Egyptische roots, maar komt gewoon uit Antwerpen. In februari werd hij met zijn nummer Habibi één van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting op Studio Brussel, en sindsdien gaat het hard voor hem. Zijn eerste EP, Tamino, verscheen enkele weken geleden. Om die voor te stellen, toerde hij kort door Nederland en Vlaanderen. Zijn passage in de TRIX Club is de laatste van de reeks volledig uitverkochte shows.

 

Het is een hete zomeravond, en ook de TRIX voelt tropisch aan. Toch staan we met een hele menigte op elkaar gepropt, wachtend op deze nieuwe artiest. Wanneer Tamino opkomt, begint hij ingetogen aan het eerste nummer. Dat doet hij met teneergeslagen ogen, en met een soort somberheid die hem wonderwel staat. Je gelóóft hem gewoon. Zijn zangstijl is betoverend – denk Radiohead, maar dan met engelachtige falsetstem. Die stem fungeert soms als een tweede instrument, zoals bijvoorbeeld in Reverse.

 

De nummers van zijn EP komen uiteraard aan bod, maar daarnaast brengt hij nog ander, onbekend werk. De show doet denken aan een ontluikende bloem: Tamino begint alleen, maar wordt gaandeweg bijgestaan door twee ander muzikanten. Soms lijkt het even alsof hij in zijn eigen wereld zit en geen contact maakt met het publiek, maar tegen het einde maakt de ingetogenheid plaats voor een kleine uitbarsting. Cigar en Crocodile zijn prachtige indienummers die de show net dat tikje meer geven. De ultieme apotheose vormt zijn radiohit, Habibi. Op het einde druipen we van het zweet, maar dat merken we al niet meer.

 

Ook al was dit optreden het laatste van de reeks, toch kun je Tamino nog heel de zomer meepikken op onder andere Rock Werchter, Cactus Festival en Openluchttheater Rivierenhof. Wij raden het alleszins absoluut aan. Want: een optreden van Tamino bijwonen is altijd een beetje verliefd worden.

 

 

Tamino