voetbaleer van de Lage Landen

niet tijdens de Nations League. Wanneer dan wel?

02/01/2019
🖋: 

Interlands. Verscheidene periodes doorheen het jaar waarin de competities in de verschillende landen stilliggen voor nietszeggende oefenduels tussen landenteams. De UEFA bedacht hiervoor de Nations League. België en Nederland zaten in de koker met de sterkste landen, maar werden in een aparte groep ingedeeld. Wanneer ze beide als groepswinnaar uit de bus kwamen, bestond er een kans dat ze elkaar in de volgende ronde zouden treffen. Het liep echter anders, iets met Zwitserland. Wanneer vindt er weer een duel tussen De Rode Duivels en Oranje plaats?

We beginnen met wat uitleg over de UEFA Nations League. In totaal kent ’s werelds jongste competitie 55 deelnemers. Op basis van de coëfficiëntenlijst werden de landen onderverdeeld in divisie A, B, C of D. Divisie A kent de twaalf sterkste landen van Europa, waaronder Nederland en België. Deze twaalf landen werden door een loting onderverdeeld in vier groepen van elk drie landen. Zo werd België ingedeeld in een groep met IJsland en Zwitserland, en Nederland mocht gaan ballen tegen Duitsland en wereldkampioen Frankrijk. 

De winnaar van elke groep stroomt door naar de halve finales, de nummer twee handhaaft zich in divisie A en de nummer drie degradeert naar divisie B. De winnaars van de groepen in divisie B, stromen dan weer door naar divisie A en hetzelfde geldt voor divisies C en D. 
Inmiddels zijn alle wedstrijden in de groepsfase gespeeld. In de eerste halve finale strijden Portugal en Zwitserland (5 juni 2019) en de tweede vindt plaats op 6 juni van dat jaar, tussen Nederland en Engeland. Ehm… en België dan?

Voor de Rode Duivels leek er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht. Tegen IJsland werd er twee keer gewonnen en ook de wedstrijd tegen Zwitserland werd winnend afgesloten. Negen op negen na drie wedstrijden dus. In de laatste wedstrijd tegen de Zwitsers had men aan een gelijkspel genoeg om zich tot groepswinnaar te kronen. 

Na ruim een kwartier voetballen in Zwitserland stond er voor de Belgen een comfortabele 0-2 voorsprong op het scorebord, door twee doelpunten van Thorgan Hazard. Niet veel later kregen de Zwitsers een penalty toegekend en deze werd benut. Vervolgens scoorde Seferovic twee keer voor het land van de kaasfondue en keek België bij rust tegen een 3-2 achterstand aan. Met nog een helft te gaan geen onoverkomelijke achterstand.

Vaak zie je dat een donderspeech van de trainer tijdens de rust voldoende is om een wederopstanding te bewerkstelligen. Wat Martinez in de kleedkamer heeft gezegd blijft gissen, het kon in ieder geval niet zorgen voor een duivelse wederopstanding. Na negentig minuten stond er een 5-2 eindstand op het digitale bord, in het voordeel van de Zwitsers. Gevolg: Zwitserland, en niet België, werd groepswinnaar en plaatste zich zo voor de halve finale. 

 

Oranje vs. De Rode Duivels

Het had zo’n mooie affiche kunnen zijn: Nederland en België die in de halve finale − of zelfs de finale − van de UEFA Nations League strijden om de voetbaleer van de lage landen. Want laten we eerlijk zijn, door de recente ontwikkelingen kunnen we niet bepalen welk land over de beste voetbalkwaliteiten beschikt. 
België werd dit jaar in de halve finale van het WK, hoewel onverdiend, verslagen door Frankrijk. Nederland wist zich niet eens te plaatsen voor dat toernooi. Daarentegen weten de Hollanders in de Nations League wel winnaar te worden in een groep met de Fransen. 

Een onderling duel vond plaats op 16 oktober 2018. België en Nederland speelden toen een vriendschappelijk duel. In het Koning Boudewijn Stadion in Brussel werd het destijds 1-1. De uitslag doet vermoeden dat de krachtsverhoudingen gelijkwaardig zijn, maar opnieuw ging het om een oefenduel (lees: niet op het scherpst van de snede). Moet er dan echt gewacht worden tot 2020?

 

er is nog hoop

De volgende mogelijkheid voor een treffen tussen Nederland en België vindt plaats in 2020 tijdens het Europees Kampioenschap. Beide landen moeten zich nog wel zien te plaatsen voor dit eindtoernooi. Twintig van de in totaal vierentwintig tickets voor het EK zijn te verdienen via de kwalificatie, de overige vier via de Nations League. Maar voordat we ons gaan buigen over de kwalificatie via de Nations League, eerst de kwalificatie voor Euro 2020. 

Deze kwalificatie zal gebeuren tussen 21 maart 2019 en 31 maart 2020. Aan dit kwalificatietoernooi doen opnieuw 55 landen mee die zijn onderverdeeld in tien groepen, en zoals we gewend zijn plaatsen de nummers een en twee van elke groep zich voor het eindtoernooi. Dan blijven er nog vier plekken over. Voor de laatste vier plekken voor Euro 2020 keren we weer terug naar de groepsfase van de Nations League.

Daar strijden de groepswinnaars in elke divisie tegen elkaar in de play-offs. Voor divisie A zouden dit Engeland, Nederland, Portugal en Zwitserland zijn. Maar stel nou dat Nederland zich via de kwalificatie weet te plaatsen, dan gaat het ticket voor de play-offs naar nummer twee, Frankrijk. Mocht Frankrijk ook al geplaatst zijn via de kwalificatie, dan gaat het ticket naar Duitsland. En als de Duitsers zich ook al wisten te plaatsen, dan plukt men een land weg uit divisie B. Snap je het nog? Dus als België en Nederland zich allebei niet via de kwalificatie weten te plaatsen, en Zwitserland bijvoorbeeld wel, dan bestaat de kans dat de Nederlanders en de Belgen elkaar in de play-offs tegenkomen. Een treffen op het EK is in dat geval helaas wel uitgesloten. 

 

nog een andere opzet

En alsof het allemaal nog niet moeilijk genoeg was, heeft de UEFA ook gekozen voor een andere opzet van het EK. Euro 2020 zal plaatsvinden in twaalf verschillende landen, te weten: Azerbeidzjan, Denemarken, Duitsland, Engeland, Hongarije, Italië, Ierland, Nederland, Roemenië, Rusland, Schotland en Spanje. Deze gastlanden zijn niet meer automatisch gekwalificeerd, maar moeten hun ticket verdienen. De openingswedstrijd speelt zich af in het Olympisch Stadion in Rome en de finale wordt gespeeld in Londen, Wembley.  

Laten we het gewoon simpel houden en terugkeren naar waar het echt om draait: de eer van de Lage Landen. Wat de UEFA kan, kunnen de KNVB, KBVB en de FLF (zo heet die van Luxemburg) ook. Laat die voetbalbonden ook een nieuw toernooi beginnen en dit elk jaar organiseren. De BeNeLux League, de Lowlands League of wat dan ook. Evengoed sluit je Luxemburg uit. Het gaat erom dat België en Nederland ieder jaar kunnen strijden om de voetbaleer van de Lage Landen.