UNIVERSITAIR KOOR ANTWERPEN

studentenleven

14/09/2023
Universitair Koor Antwerpen (© Universitair Koor Antwerpen | dwars)
Bron/externe fotograaf

Universitair Koor Antwerpen

🖋: 

Het Universitair Koor Antwerpen (UKA) is het studentenkoor van ‘t Stad. Het koor werkt jaarlijks toe naar twee themaconcerten. Vorig jaar waren dat Boogie Winter Wonderland en Mysteria Naturae. Ik zat samen met voorzitter Jade Simoens, die me wat meer vertelde over wat UKA te bieden heeft.

Jade legt uit hoe de voorbereiding op de concerten in zijn werk gaat: “We beginnen het semester met een open repetitie. Die repetitie heeft een soort stemtest, maar dat is eerder een oriëntatie dan een echte proef. Omdat je geen zangervaring moet hebben om bij ons koor te komen, weet niet iedereen onder welke zangstem die valt. Het is belangrijk om te weten of iemand een sopraan, alt, tenor of bas is: een heel semester je stem forceren kan schadelijk zijn. Toch is die test niet bindend omdat we iedereen de kans willen geven om te groeien en ergens naartoe te werken. Na een paar repetities evalueren we opnieuw hoe het loopt, maar in principe is alles mogelijk.”

Daarna repeteert het koor elke week gedurende twaalf weken. Tijdens die repetities komt ook stemcoaching aan bod, vertelt Jade.  “Vorig jaar hebben we daarvoor een professionele stemcoach ingehuurd, maar we proberen ook zelf tips te geven en te leren van onze leden die veel weten over stemtechnieken.” Naast gewone repetities gaat UKA ook op repetitieweekend en organiseert ze stemdagen. Die laatste zijn dagen waarbij je samen met je eigen stemgroep samenkomt en doelgerichter repeteert. 

De dirigent die al dat repeteren in goede banen leidt, is Dirk De Nef. “Dirk is al jaar en dag de dirigent van UKA. Hij leidt de repetities en beslist samen met het bestuur en andere geëngageerde leden jaarlijks het repertoire. Daarbij proberen we te zoeken naar een mix van koorklassiekers zoals Adiemus en epische nummers zoals Sogno di Volare, maar ook Disneyliedjes en popliedjes. Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld Everglow van Coldplay gezongen”, legt Jade uit. 

Jade benadrukt dat UKA meer is dan alleen zingen: “Ons koor is een plaats waar studenten met een passie voor muziek en zang kunnen samenkomen en waar ook echt vriendschappen voor het leven ontstaan. Naast repeteren voor een concert, komen wij na elke repetitie samen in ‘t Waagstuk om iets te gaan drinken en doen we soms een karaokeavond, barbecue, spelletjesavond, …”

Zing jij tot nog toe enkel onder de douche, maar wil je jouw zangtalent openbaren aan de wijde wereld? Op zoek naar gelijkgestemden? UKA organiseert 3 oktober van 19u tot 22u haar open repetitie in de Ignatiuskapel aan het Hof van Liere. Klik hier voor meer informatie.