top 5 goed(kop)e bioscopen in Antwerpen

die niet UGC zijn

30/05/2019
🖋: 

Zin om eens iets anders te doen dan Netflixen? Wat dacht je van een groter scherm? Hier zijn vijf betaalbare (en originele!) bioscopen in Antwerpen.

 

Bij UCG tel je als student ongeveer 8,80 euro neer voor een kaartje. Jij en ik weten echter dat wanneer we nog een paar weken geduld hebben, dezelfde blockbusters voor bijna niets online komen te staan. Bak popcorn, samen op de bank – makkelijker en goedkoper, toch? Wanneer je toch zin hebt om een keer iets diepgaanders te kijken dan The Avengers of The Lion King, breng dan zeker een bezoekje aan deze prachtige, onafhankelijke bioscoopjes, die nog goedkoop zijn ook. 

 

Cinema Cartoon’s

Cartoon’s draait zowel ‘grote’ als ‘kleine’ films. De rode draad lijkt dat je na de voorstelling altijd iets hebt om over na te denken. Tickets zijn goedkoper dan bij UCG, ook als er dezelfde film draait: 8 euro voor studenten.  Tip: hier scoor je gegarandeerd punten voor een originele date, en je drankje mag mee de zaal in! Nog een groot pluspunt: de kelderbar heeft een unieke sfeer en moet je sowieso een keer bezoeken. 

Op de agenda: heel juni, overdag en 's avonds - Le jeune Ahmed.

De 13-jarige Ahmed radicaliseert op jonge leeftijd. Hij heeft zelfs ambities tot moord en wordt opgenomen. Kunnen het leven en de liefde het tij nog keren?

Bekijk hier de kalender van Cinema Cartoon's

 

De Studio

Velen zullen De Studio kennen als een toffe uitgaansplek. In het antieke schoolgebouw kun je feesten, voorlezen, yoga volgen, drinken, leren en discussiëren, en films kijken. Elke dinsdag is er Trash Tuesday: films die zo slecht zijn dat het bijna kunst is. Daarnaast vertonen ze ook prijswinnende documentaires, met nu en dan een georganiseerde discussie achteraf. En dat voor maar 5 euro.

Op de agenda: voor juni is de filmselectie nog niet bekend, dus houd zeker de website in de gaten!

 

Filmhuis Klappei

Stap naar binnen en ga terug in de tijd: dit is de sfeer die hipsters zo hard proberen te kopiëren. Het filmhuis wordt in stand gehouden door liefhebbers en vrijwilligers, en dat is te merken. Je hebt eigenlijk geen excuus om niet te komen, want ze draaien werkelijk alles. Af en toe organiseren ze debatten en zelfs ecocursussen! Tickets aan 5 euro.

Op de agenda: 2 juni om 10 uur - Trash, mét brunch

Deze filmbrunch wordt gepresenteerd door Intal, een politieke grassrootsbeweging tegen eurocentrisme. In Trash vinden sloppenwijkkinderen uit Rio de Janeiro een mysterieuze tas op de vuilnisbelt. Hierin zitten een portemonnee, een identiteitskaart, een plattegrond en een sleutel. Wanneer ze niet naar de politie stappen met de gevonden spullen gebeuren er rare dingen. Film én lunch voor maar 7 euro. Klik hier voor hun agenda. 

 

De Roma

Dit cultureel centrum organiseert een ongelofelijk breed scala aan activiteiten. Zo worden er geregeld ook voorstellingen, debatten en concerten gehouden. Een troef van De Roma is hun focus op multiculturaliteit. Naar de film gaan kost er gemiddeld 5 euro. Houd de kalender in de gaten voor de volgende voorstelling.

Op de agenda: 5 juni om 20 uur - The Gap

Drie vrienden groeien op in een kansloze omgeving. Eén van hen filmt delen van hun jeugd en legt vast hoe ze al snel volwassen moeten worden. Jaren later keert hij terug om te zien hoe het de anderen vergaat. Een film die geprezen werd voor haar authenticiteit.

 

Cinema Zuid

Last but not least: dit is de onbetwiste prijsklapper uit het rijtje. Voor de prijs van een cappucino (3 euro) zie je geweldige films die buiten de mainstream vallen. De regisseurs komen uit alle hoeken van de wereld. Binnenkort gaat deze cinema samen met De Studio verder. Dit is dus de laatste kans om haar te bezoeken – mét gratis toegang tot het bijbehorende filmmuseum! Wat wil je nog meer?

Op de agenda: 14 juni, 20.30 uur - Percussion Landscapes by Aldo Aranda 

Méér dan iconische films die iedereen een keer gezien moet hebben. Le voyage dans la lune en Un chien Andalou (van Dalí!) zijn kunstwerken op zich. De derde film (Lago Argento (Percussion, tape and video))  is een artistiek project dat een heftige impressie van het leven van mijnwerkers in de Chihuahuawoestijn geeft. Drie films voor 3 euro.

Veel kijkplezier!