Thomas

de dwarsligger
16/10/2014
🖋: 

De homo sapiens studentus, of dwarsligger in de volksmond, is een bijzondere soort. Naast de kenmerkende activiteit van studeren, staan de exemplaren van dit ras vooral bekend als genieters van het (nacht)leven. Hebben zij ook andere geheimen prijs te geven? dwars zoekt het uit in hun natuurlijke habitat: het kot. In het hoogste torentje van Zomaar een Dak bevindt zich een blauw, op het eerste zicht schoon stulpje. De eigenaar is Thomas, de 23-jarige praeses van Klio in zijn master Geschiedenis. Hij overtuigt ons van de hoge kwaliteit van zijn bed en nog voor het plaatsnemen klinkt er een luid gekraak: een goed begin!

kotfacts

“Het is mijn tweede jaar hier op kot, hiervoor zat ik in een lelijk gebouw waarvan ik de straatnaam even kwijt ben. Ik heb toen hier gesolliciteerd om mee te doen aan het sociale experiment van Pater Johan. We zijn een soort woongroep. We hebben hier een living en terras met zelfs een barbecue, ik ben met mijn gat in de boter gevallen. Mijn huisgenoten zijn toffe mensen op wat sloddervossen na, maar daar leer je mee leven.”

 

feesten?

“Ja redelijk, maar ik ga eerder op café rondom de Stadswaag. Met een bolleke of een Westmalle doe je mij een plezier. Ik heb ooit eens een keer voor 80 euro aan bonnen gekregen, terwijl ik voor 20 had betaald. Dan krijg je wel een paar gaten in je geheugen. Maar drinken doe ik niet meer zoveel hoor. Het is niet dat ik nooit over mijn nek ga, maar het is geen standaard. Op een gegeven moment geef je de strijd tegen de biervetten op, bijvoorbeeld wanneer ons ma klaagt over ‘t buikske...”

 

gadgets

Er hangt een cowboy aan de muur die verkondigt: “A man’s gotta do what a man’s gotta do.” Wijze woorden van John Wayne. “Wat een man moet doen? Veel slapen. En kalm blijven.” In de kast pronkt een gigantische cantushamer. “Die heb ik uit de garage, hij is van mijn opa geweest.”

 

sauskoning

“Mijn specialiteit is bio-saus van de Delhaize met snelkookpasta. Binnen de vijf minuten heb je eten en het is nog lekker ook. De pastasaus van de Albert Heijn mijd je beter, maar die van de Colruyt met vlees is prima. Alles is hier ad hoc.”

 

slotfase

“Ik vind mijn studie leuk, al krijg ik vaak de vraag: “Wat gade doar mee doen?” Misschien doe ik nog wel een manama Overheidsmanagement. Voor de rest wil ik me het laatste jaar nog amuseren. Ik heb gepikt wat er te pikken valt, gedronken wat er te drinken valt: ‘k heb het gezien.”

 

 

Wie interesse heeft in het overnemen van het kot van Thomas kan een kijkje nemen aan de Prinsstraat 32. Maar we beloven niets: er zijn lange wachtlijsten.