SYMPHONIC CITY SOUNDS

studentenleven

14/09/2023
Symphonic City Sounds (© Symphonic City Sounds | dwars)
Bron/externe fotograaf

Symphonic City Sounds

🖋: 

Symphonic City Sounds (SCS) is het symfonisch orkest van UAntwerpen en AP Hogeschool. Hoewel SCS in de eerste plaats een studentenorkest is, blijven ook mensen die al aan het werk zijn plakken. Zo werd SCS een kleurrijk allegaartje van studenten, alumni, professoren en doctorandi. Het element dat hen allemaal met elkaar verbindt? Liefde voor muziek. 

Ik sprak met Jeroen Standaert en Celine Meylemans, beiden zowel bestuursleden als muzikanten bij het orkest. Allereerst legt Jeroen me kort uit wat een symfonisch orkest nu juist is. “Een symfonieorkest bestaat uit strijkinstrumenten, hout- en koperblazers en slagwerk. Een symfonie is dus eigenlijk een harmonie met strijkers”. 

Ze vertellen me dat plezier altijd voorop staat bij SCS. “Het orkest moet een uitlaatklep blijven voor de muzikanten; het is niet de bedoeling dat mensen thuis urenlang werk hebben. Onze stukken moeten niet meteen perfect zijn, dat komt wel met de tijd.” Toegankelijkheid staat dus voorop bij het orkest. Om die reden houdt SCS geen audities, vertelt Celine: “Iedereen die uit de voeten kan met een symfonisch instrument, is welkom bij ons. Dat zorgt voor een fijne diversiteit die uiteindelijk eigen is geworden aan ons orkest. Er spelen bij ons zowel professionele muzikanten als mensen die hun instrument nog aan het verkennen zijn. Qua leeftijd is de groep evengoed heel uiteenlopend. Zo vormen zich soms komische situaties van studenten en professoren die samen spelen in het orkest.” Naast muziekfanaten zijn ook mensen met een hart voor organisatie welkom. Jeroen legt uit: “Als bestuur gaan we soms zo op in de muziek dat we vergeten dat er naast het podium ook dingen te regelen vallen. Gelukkig zijn er mensen die zich achter het organisatorische aspect van SCS willen zetten; van zulke helden kunnen we er altijd meer gebruiken.”

Celine geeft een woordje uitleg over het repertoire van het orkest: “We willen zowel ons publiek als onze muzikanten genoeg variatie bieden zodat er voor iedereen iets bijzit. Daarom spelen we zowel populairdere stukken, zoals bijvoorbeeld de soundtrack van James Bond-films, als grote symfonische werken van Mozart en Beethoven. Dat publiek kan twee keer per jaar komen kijken naar een nieuw concert, namelijk een winter- en lenteconcert.”

Interesse? Symphonic City Sounds repeteert elke zondagavond van 19u tot 21u op de derde verdieping van Prinses16. Mocht je het toch wat spannend vinden om zomaar binnen te vallen, zijn er op 24 september en 1 oktober open repetities waar alle geïnteresseerden terecht kunnen voor hun eerste kenningsmaking met het orkest. Je kan ook altijd eens op de link klikken.