Beken jij soms je diepste geheimen aan een paar duizend vreemden? Dagelijks doen velen dat via de UAntwerpen Confessionspagina op Facebook. De pagina bestaat nu ongeveer vijf jaar en heeft in die tijd al ruim 43500 likes vergaard. Ben jij een van de trouwe volgers? Of denk je nu net “Wauw, wat is dit allemaal?” Hoe dan ook: dit interview zal je kennis van de pagina, en vooral van de admin, uitbreiden. Onder het voorbehoud dat de identiteit van deze mysterieuze persoon geheim blijft, wilde de admin ons wel met een interview verblijden.
Wanneer en hoe ben je begonnen als admin?
Toen de vorige admin afstudeerde had hij op de pagina een bericht geplaatst dat hij een opvolger zocht. Dat leek me wel leuk en ik had toch al veel kennis van informatica. Ik wist wie de toenmalige admin was, dus heb ik hem gecontacteerd om te vragen wat ik moest doen om zijn plaats te mogen innemen. Er werd een kleine wedstrijd georganiseerd die ik heb gewonnen van een groep meisjes genaamd Victorious Secrets.
Aan welke criteria moet een confession voldoen om op de pagina te verschijnen?
Het moet eerst en vooral verschillend genoeg zijn van de confessions die ik in de voorbije maand al heb gepost. Verder zijn er enkele zaken waar ik bij afhaak. De pagina is bijvoorbeeld geen platform om je like-acties of evenementen te delen – die verwijder ik meteen. Daarnaast haal ik berichten die duidelijk politiek getint of rechtstreeks aan een persoon gericht zijn er ook bijna altijd uit. Heel af en toe, als er namen worden genoemd, haal ik de namen er zelf uit, maar dat gebeurt zelden.
Wanneer iemand het heeft over een andere universiteit post ik het ook meestal niet. Ten slotte laat ik Nederlanders die haat uiten tegenover Belgen of andere provincies die iets negatiefs te zeggen hebben over Antwerpen meestal niet toe. Wanneer andere landen of provincies belachelijk worden gemaakt, ben ik dan weer veel minder streng. Dat is misschien een beetje vooringenomen, maar ach, de pagina heet nog steeds 'UAntwerpen Confessions'. (lacht)
Kan jij zien wie de confessions instuurt?
Nee, de confessions worden via een formulier ingestuurd, dat je trouwens makkelijk kan vinden door op de pagina ‘confessions form’ aan te klikken. Subtiele reclame, nee? Terug naar het punt, ik kan enkel zien om hoe laat en op welke datum een confession wordt ingestuurd. Dat is wel handig omdat ik dan de tijd waarin wordt verteld een beetje kan aanpassen als ik de confession bijvoorbeeld pas een paar dagen later post. Dan heb ik het over zaken als ‘vandaag’ in ‘gisteren’ veranderen en dergelijke. Mensen moeten niet bang zijn dat ik veel ga wijzigen aan hun berichten, dat is zeker niet de bedoeling.
Wanneer er foto’s worden ingestuurd, kan ik wel zien van wie ze komen omdat dat nog steeds via de chat moet gebeuren. Als mensen niet willen dat ik hun naam zie, kunnen ze een link naar de afbeelding in het formulier zetten.
Krijg je soms ongewenste berichten?
Neen, eigenlijk niet. Ik heb wel al meegemaakt dat er misverstanden ontstonden wanneer iemand anoniem reageerde op confessions. Je kan dit doen door je confession te beginnen met bijvoorbeeld “@13550 “. Velen beginnen hun bericht met “Als antwoord op confession #12639, …”, maar als ik dit manueel moet knippen en plakken onder de juiste confession verlies ik wel wat tijd. Daarom gaan de verkeerd geformuleerde antwoorden meestal meteen de vuilbak in. Wanneer er op die manier wordt gereageerd, sturen mensen vaak een berichtje naar mij omdat ze denken dat ik die post heb geplaatst, maar dat is helemaal niet zo. Als ik iets post, staat er altijd een variatie van [admin] voor.
Wat is de gekste confession die je al hebt gekregen?
In de zomervakantie heeft iemand een maand lang bijna iedere ochtend een sensueel fantasieverhaal ingestuurd. Ik kon zien dat het dezelfde persoon was omdat steeds dezelfde uitgebreide hashtag werd gebruikt. Ik heb er, denk ik, een van op de pagina geplaatst. Daarna kreeg ik verschillende reacties met ‘betere seksverhalen’, maar het leek me een beetje overdreven om de pagina daarmee te overspoelen.
Heb je al vrienden ontmoet of verloren door admin te zijn?
Verloren niet, wel ontmoet. Ik heb zelfs mijn vriendin leren kennen via de pagina. Ik had als admin gereageerd op een bericht en zij stuurde toen een berichtje naar de pagina met de vraag of de admin een man of vrouw was, want ze had nog nooit een man op die manier horen praten. Ze vond dat wel schattig en zo zijn we beginnen praten. Het bleek dan dat ze bij mij om de hoek woonde – een grappig toeval. Verder heb ik een aantal vrienden over gehouden aan studenten die rechtstreeks naar de pagina stuurden en waar ik gezellig mee aan de praat geraakte.
Hoeveel mensen weten dat jij de admin bent en wie zijn deze mensen?
Mijn ouders, bijna al mijn vrienden, de mensen waar ik vroeger mee in het praesidium zat en mijn vriendin natuurlijk. Ik doe er ook niet heel geheim over wanneer ik mensen leer kennen. Toch zou ik het niet fijn vinden als mensen die mij niet persoonlijk kennen, zouden weten wie ik ben.
Hoeveel confessions krijg je ongeveer per dag en zijn er piekmomenten?
Piekmomenten zijn de blokperiodes en momenten waarop er iets speciaals gebeurt op of rond de universiteit. De week nadat de UAntwerpen werd gehackt kwamen daar bijvoorbeeld elke dag minstens tien confessions over binnen. Verder krijg ik 's nachts soms wel een aantal dronken confessions met dan vaak ’s ochtends een berichtje met de vraag om het toch niet te posten.
Hoe combineer je admin zijn met je studies en dagelijks leven?
Admin zijn kost niet zo veel tijd aangezien ik enkel moet aanduiden of ik de ingestuurde confessions naar de pagina stuur of niet. Ik zit iedere dag zo veel op mijn gsm dat het niet echt een extra inspanning vergt. Naargelang hoeveel tijd ik die dag heb, bekijk ik ook de comments. Dan haal ik de reacties die getuigen van een afwezigheid van gezond verstand eruit. Ook de statistieken bekijken vind ik leuk met alle tools die Facebook me daarvoor geeft.
Verdien je geld aan het admin zijn?
Neen, ik heb er eerder zelf al middelen ingestoken. Tijdens de vorige blokperiode was er bijvoorbeeld vraag naar een website om friends with benefits te vinden. Toen heb ik samen met een aantal mensen enorm veel tijd besteed aan het op poten krijgen van dat project. Ik had zelfs al geld uitgegeven om servers draaiende te krijgen, maar dat project is neergehaald door de Universiteit Antwerpen zelf. Het was volgens hen niet in overeenkomst met de General Data Protection Regulation, de wetgeving over welke data je wel of niet mag gebruiken of opslaan.
Wat maakt admin zijn voor jou de moeite waard?
Alleen al de confessions lezen vind ik heel leuk omdat ik steeds weet wat er gebeurt over de hele universiteit. Als er ergens over wordt geroddeld, lees ik het meestal als eerste. Dat maakt het zeker de moeite waard om admin te zijn. Verder leer ik veel bij over de werking van bijvoorbeeld messengerbots. Ten slotte zijn er af en toe leuke evenementen zoals de Confessions TD waar ik gratis drank kreeg.
Wil jij graag iets kwijt, maar wil je ook een duidelijk antwoord? Dan kan je steeds terecht bij het monitoraat, Gate15, het STIP of de campusagent (zie dwars oktober 2019).
- Login om te reageren