Ik ben altijd al een wintermens geweest. Warmere dagen bieden me doorgaans enkel onfortuinlijke omstandigheden zoals plakkerige handen, bezwete kleren en billen die aan mijn stoel blijven kleven bij het rechtstaan. Naast die kwaaltjes is er nog iets dat me enorm stoort tijdens de zomermaanden, namelijk safaritoerisme. Je hebt het vast al eens meegemaakt: je bent lekker aan het scrollen op Instagram en plots sta je oog in oog met een Afrikaans kind dat je niet kent! Je komt erachter dat een van je kennissen dit jaar op safarireis ging en daar allerlei foto’s heeft gemaakt van kinderen op straat. Eventueel heeft je kennis zelfs een van die kinderen in de armen gesloten voor de foto! Of je kennis het kind of diens ouders kent? Natuurlijk niet, maar het is toch oh zo schattig!
Het was juni toen ik dit jaar de eerste foto van een of ander Afrikaans kindje op mijn Instagramfeed kreeg. Ik vraag me echt af hoe zulke momenten tot stand komen. Ik doe even een gokje. Het is februari en de familie Jansen zit aan de ronde tafel om hun jaarlijkse verlof te plannen. “Laten we dit jaar eens zot doen”, zegt vader Jansen enthousiast. “Laten we op safari gaan, daar heb ik altijd al van gedroomd”, poneert de moederkloek van het gezin. Het gezin gaat aan de slag en komt terecht op allerhande ‘gespecialiseerde’ safariwebsites zoals www.tanzaniaspecialist.com of www.afrikaPLUS.nl. Ze kiezen vervolgens het reisbureau met de scherpste prijzen en dat is dat!
Voor het gezin Jansen zit er nu niets anders op dan lang wachten en onderzoek doen naar welke outfits ze moeten meenemen naar ‘Afrika’. Of ze onderzoek doen naar de geschiedenis of cultuur van hun aanstaand vakantieland? Geen seconde. Wat de familie Jansen wel onderzocht heeft? Waar ze zijn de meest de meeste kans hebben om de big five te spotten. Dat populaire dieren die toeristen graag willen spotten tijdens hun safari. Met die informatie komt het gezin Jansen waarschijnlijk terecht in Zuid-Afrika, Kenia of Tanzania. Welke informatie heeft de familie Jansen hierdoor nét niet meegekregen?
In Tanzania wil de overheid meer plaats maken voor safaritoerisme, maar ze stuiten er tegen de Masai-burgers, een grotendeels nomadisch volk in Oost-Afrika. Die werden doodleuk verzocht om het land van hun voorouders te verlaten. Waar moeten die toeristen anders hun Instagramfoto’s nemen? Toen ze niet wilden vertrekken, werden de Masai verdreven met vuurwapens en traangas. Toch weigerden ze hun land te verlaten en de Tanzaniaanse overheid ontnam vervolgens het stemrecht van honderdduizend Masai- burgers. Gelukkig kan de langverwachte safari reis van de familie Jansen, inclusief luxeverblijf op het gebied van de Masai en enorm schattige Instagramplaatjes met onbekende kinderen, doorgaan. Of de familie Jansen kennis heeft genomen van deze tragische situatie? Dat kan ik je niet garanderen. Of de familie Jansen inziet dat het eigenlijk heel raar is om een groep kinderen die je niet kent te fotograferen? Ook dat weet ik niet.
- Login om te reageren