resultaten ongeldig van studenten die met corona aan examens deelnamen

doorbraken

15/02/2022

UAntwerpen gaat alle studenten retroactief testen op corona. De resultaten van de studenten die aan een of meerdere examens hebben deelgenomen terwijl ze corona hadden, worden geschrapt. Dat laat UAntwerpen in een persbericht weten. 

“Crisissen zijn een bron van vooruitgang en innovatie, dat is altijd zo geweest”, aldus rector Herman Van Goethem. “Onze universiteit heeft de afgelopen maanden niet stilgezeten. We hebben een ingenieus testsysteem ontwikkeld dat niet alleen kan detecteren of studenten corona hebben gehad, maar dat ook het exacte tijdstip kan bepalen wanneer de studenten besmet waren. Studenten die tijdens een examen eigenlijk in quarantaine moesten zitten en toch aan een examen hebben deelgenomen, kunnen we zo opsporen.” 

Wie coronabesmet heeft deelgenomen aan de examens zal worden gestraft. En de straf is niet licht. Studenten die een of meerdere examens met corona hebben meegedaan, zullen ongeacht de resultaten al hun examens opnieuw moeten doen in augustus.  

“De straf is inderdaad niet licht”, beaamt Van Goethem. “Nu goed, wij hebben als universiteit een inspanning geleverd. We hebben speciaal de studenten gratis FFP-2-mondmaskers gegeven opdat we ze op elkaar gepakt in een computerlokaaltje zonder ventilatie konden opbergen om hun examens te maken. Dan is het ook redelijk om van de studenten te verwachten dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, de quarantaineregels niet aan hun laars lappen en voorts maar hopen dat de universiteit een inhaalkans voorziet ergens in februari.” 

Van Goethem weet dat er nog beperkingen zijn aan het testsysteem. “Maar onze wetenschappers zitten niet stil. Waar dit testsysteem maar twee maanden terug in de tijd kan kijken, zijn we volop bezig met de ontwikkeling van een detectiemethode die het exacte tijdstip van een besmetting met corona twee jaar terug in de tijd kan opsporen. Studenten die in juni 2020 met corona geslaagd zijn voor hun examens, hoeven zich dankzij het voortschrijdend inzicht nog niet rijk te rekenen”, waarschuwt Van Goethem.  

Dat Van Goethem lyrisch is over het systeem hoeft niet te verwonderen. Honderd studenten werden willekeurig getest en van hen bleken er 32 onterecht te hebben deelgenomen aan examens. “Zonder mijn krampachtig verborgen gehouden gehoest en ingeslikte slijmfluimen in het examenlokaal had ik ook wel een 18 gehaald voor economie”, aldus Lance (21), die van een heksenjacht spreekt.  

In februari zal van alle studenten worden getest of ze tijdens de examens corona hebben gehad. Wie positief test of zich weigert te laten testen zal niet persoonlijk op de hoogte worden gebracht. Op SisA zullen de met corona behaalde examenresultaten in de loop van maart worden doorstreept.