ongemakkelijk ontspannen met ASMR

14/06/2017
🖋: 

Knikkende knieën en slapeloze nachten. De lentekriebels en verliefdheid maken plaats voor examenstress. Die talloze blikjes Nalu doen je hartslag ook al geen goed. Hoe zorg je dan dat je in slaap valt? Ik vond het antwoord in een van de donkere hoeken van het internet.

ASMR is zo een van die dingen waar je eerst een beetje om moet giechelen, maar waarvan je achteraf ontdekt dat het echt werkt – of dat was bij mij toch zo. De afkorting staat voor “autonomous sensory meridian response”, wat in het echte leven een soort kriebeltjes in je hoofd en langs je rug of schouders betekent. Geen idee wat dat inhoudt? Denk aan dat kriebelige gevoel dat je krijgt als iemand in je oor fluistert.

 

Deze rare zweverige bezigheid is veel meer mainstream dan je denkt. De YouTubers die dit soort filmpjes maken hebben vaak enorme aantallen subscribers. In ASMR-video’s wordt dat gevoel opgeroepen door fluisteren, krakende geluidjes zoals plastic, borsteltjes, papier en nog veel meer creatieve middelen. De bedoeling is dat je je ontspant, kan slapen, maar uiteindelijk toch vooral die ontspannende kriebels voelt. Hoe je die kriebels krijgt? Dat is bij iedereen anders.

 

Het klinkt erg raar en geloof me, dat is het eigenlijk ook wel. Maar toen ik voor het eerst in slaap probeerde te vallen met de stem van een van deze ASMR-YouTubers in mijn oren, werkte dat meteen. De volgende ochtend werd ik wakker met mijn koptelefoon nog op uit de diepste slaap in tijden. Dus wees een keer open-minded, zet je koptelefoon op en wacht op het eindresultaat: een ontspannend dutje óf de slappe lach. Klassieke win-winsituatie. Hier een aantal suggesties om je op weg te helpen:

 

om het nog even uit te leggen

 

 

een verhaaltje voor het slapengaan

 

 

de eerste video die ik zag

 

 

of waarvoor je kleren (en sponsordeals) ook kunt gebruiken

 

 

borstel je problemen weg