nieuw vak leert studenten open brieven schrijven

doorbraken

14/03/2021

Alle studenten kunnen vanaf volgend academiejaar het vak open brieven schrijven volgen aan UAntwerpen. “We willen tegemoetkomen aan de noden van de studenten”, klinkt het daar.  

In een persbericht licht de universiteit het gloednieuwe vak toe: “De open brief is onder studenten het laatste jaar bijzonder populair geworden. UAntwerpen is een dynamische universiteit die meegaat met haar tijd. Een universiteit die stilstaat, verliest studenten. En een universiteit zonder studenten is een dode universiteit. Studenten snakken ernaar om open brieven te schrijven. We kunnen dit signaal niet zomaar naast ons neerleggen.” 

Opmerkelijk is dat UAntwerpen de eerste universiteit ter wereld is die een volledig vak aan het schrijven van open brieven wijdt. “Alle facetten van een open brief schrijven komen aan bod: van retorische vaardigheden om medeleven op te wekken tot waardig omgaan met verwaarlozing.” 

“En natuurlijk de onderwerpkeuze. De docenten van het vak zullen de studenten begeleiden om een geschikt onderwerp te vinden voor de open brief die ze als eindopdracht moeten schrijven en in een medium naar keuze publiceren. Benieuwd naar wat al die onderwerpen zullen zijn.”  

Toch is niet iedereen even gelukkig. Enkele studenten vinden dat de universiteit zich beter zou engageren om het gebrek aan perspectief aan te pakken en het mentaal welzijn onder studenten op te krikken. Die grieven uitten ze in een open brief.  

Universiteit Antwerpen reageerde hierop met een kort statement: “We verbinden geen daden aan deze hartenkreet. Zo zie je maar dat het niet gemakkelijk is om een open brief te schrijven die effect heeft. Het is het bewijs dat het vak, in tegenstelling tot wat de auteurs beweren, van groot nut is.” 

Praktisch: het vak open brieven schrijven telt vier studiepunten en wordt volledig online gedoceerd.