Tine Vandeweyer
Michèle Peters
Het weekend van 29 april tot 1 mei was vervuld van literaire interesses. Professor K. Gyssels organiseerde een vrijwillige studiereis naar Namen waarin we ons konden onderdompelen in de Franse literatuur en cultuur in een Franstalige provinciestad met veel allure. Daartoe nodigde ze al haar studenten uit die een van haar literatuurvakken volgen in derde Bachelor of in de (edu)Master. Hoewel ons groepje van tien studentes vrij heterogeen was, heerste er een zeer aangename sfeer. We deelden allen eenzelfde interesse: Franse literatuur en cultuur, gevoed door een stevige fibre historique.
vrijdag 29 april
Vrijdag 29 april werden we in de namiddag verwacht op de Faculté de Lettres in Namen. Professor Caroline De Mulder, docente Franse literatuur en romanschrijfster, verwelkomde ons in twee van haar lessen: schrijven en theater. Tijdens het eerste schrijfatelier zetten we onze eerste stappen in het schrijven van een novelle. Nadat we kort de kenmerken van een novelle hadden overlopen, stimuleerde de professor ons om met onze vijf zintuigen aan de slag te gaan. Na enkele ademhalingsoefeningen begeleidde ze ons bij het schrijven van kleine stukjes tekst. Dat deed ze aan de hand van allerlei denkoefeningen. Zo was er een opdracht waarbij we onze ogen moesten sluiten en moesten denken aan een treinstation. Stel, je moet er wachten. Wie tref je daar aan en wat blijft je bij over die specifieke persoon? Op die manier werden onze verbeelding en creativiteit geprikkeld.
Na een uurtje schrijven woonden we een les over het Franse theater bij. Het onderwerp van de les was het naturalisme in het theater. Onder andere werken zoals Henriette Maréchal van de gebroeders de Goncourt en Thérèse Raquin van Zola werden besproken. De les verliep anders dan wat wijzelf gewend waren aan UAntwerpen. Terwijl wij tijdens de colleges interageren en meer discussiëren over de teksten die we lezen, doceerde Prof. De Mulder de leerstof en namen de studenten vooral notities in hun syllabus. Dat was even wennen.
Tijdens het tweede luik van ons schrijfatelier werd opnieuw participatie en creativiteit van ons verwacht. We werkten verder aan onze novelle. Uiteraard was de tijd te kort om deze effectief af te werken. Dit was ook niet het doel dat Prof. De Mulder zich had gesteld. Ze wilde ons kennis laten maken met enkele technieken om in een korte tekst lezers te boeien en onze eigen schrijfdrang aan te wakkeren. Elk ging van start met het schrijven van haar genre bref en hierin is ze zeker geslaagd. Gelukkig kunnen we na deze studiereis ons literair (meester)werk voltooien!
Met een intense maar leerrijke namiddag achter de rug, was het dan tijd om de stad te gaan verkennen. In groepjes kuierden we door de straten van de oude binnenstad en, zoals het goede literatuurstudenten betaamt, bezochten we heel wat boekenwinkels. Vooral het bezoek aan la librairie d’occasion, de fameuze Librairie Thirionet kon ieders hartje bekoren. De uitbater was een sympathieke boekenworm die bij elk boek dat ons interesseerde, en anekdote wist te vertellen. We snuisterden een hele poos in de uitgebreide collectie van de zichtbaar trotse eigenaar en verlieten opgetogen de zaak. Sommigen onder ons hadden een boek dat sinds jaren op hun verlanglijstje stond hier op de kop kunnen tikken. Van succes gesproken!
zaterdag 30 april
Met twee museumbezoeken en een concert op het programma beloofde zaterdag 30 april minstens even interessant te worden. Om 10 uur meldden we ons aan de balie van het Musée Félicien Rops. We werden er ondergedompeld in het leven en het werk van de Naamse kunstenaar. Omdat de gids onze literaire achtergrond kende, besteedde hij extra veel aandacht aan één bepaald werk, namelijk het frontispice dat Rops ontwierp voor de gedichtenbundel Les Epaves van Charles Baudelaire. Rops tekende tot tevredenheid van le prince des poètes een levensboom gevoed door de zeven hoofdzonden. Meer dan twee uur lang vertelde de gids gepassioneerd over het leven en werk van deze vermaarde karikaturist. Rops werd bewonderd door Baudelaire en J.K. Huysmans, naast vele andere tijdgenoten uit literaire en artistieke, internationale kringen uit het symbolisme.
Na dit memorabele, leerrijke bezoek was het tijd om op krachten te komen: een leuk terrasje en een lekkere croque in de studentenbuurt betekenden heerlijk nagenieten. Na deze lunch verdiepten we ons in de eeuw van de Franse Verlichting met een bezoek aan het Les Bâteliers. Het museum is gevestigd in het voormalige Hôtel de Groesbeeck, een prachtig herenhuis uit de 18e eeuw, en etaleert een uitgebreide collectie decoratieve kunst: meubilair, klokken, schilderijen, kristal, kledij … Dankzij de rondleiding kregen we een beeld van de aristocratische salons in de 18e en 19e eeuw. Onze gids Michèle beëindigde de rondleiding in de tuin, een idyllische plek waar we tot rust konden komen en leuke groepsfoto’s namen.
Als kers op de taart sloten we de avond en ook het weekend af in stijl: we woonden een klassiek concert bij, “Katchaturian et l’esprit slave” in het nieuw concertgebouw van Namen. L’Orchestre Philharmonique Royal de Liège speelde er eerst en vooral Phaéton (Camille Saint-Saëns), en daarna een aantal stukken gebaseerd op Spartacus. Een adembenemende ervaring.
zondag 1 mei
Op zondag 1 mei keerde we allen op eigen tempo weer naar huis. Ons “Feest van de Arbeid” betekende nagenieten van tal van culturele ervaringen en de ontdekking dat Namen veel te bieden heeft: het hoeft niet altijd een citytrip buiten de landsgrenzen te zijn om onze bagage te verrijken! De studiereis is zeker voor herhaling vatbaar. Aan de ene kant was er een erg gevarieerd programma; aan de andere kant leerden we elkaar beter kennen via onze conversaties in het Frans, en ondanks het feit dat we elkaar soms nauwelijks kenden bij vertrek, keerden we terug naar huis met een goed groepsgevoel en inzet voor onze studies. We zijn Prof. Kathleen Gyssels zeer dankbaar voor haar engagement en enthousiasme. Dankzij haar was deze tweedaagse mogelijk en hebben een andere manier van lesgeven ervaren, maar ook een concert bijgewoond en musea in een provinciestad ontdekt.
Namen deel aan deze "expeditie": Sarah Schroyens, Stiene Horemans, Michèle Peeters, Charlène Clément, Emilie Heirbaut, Rebecca Sadoughi, Emma Verslype, Tine Vanderweyer, Victorine Van Mieghem, Camille Callant
- Login om te reageren