La Casa de Papel: where you root for the robbers

de dwarsdoorsnede

17/03/2018
La Casa de Papel | Netflix | dwars
Bron/externe fotograaf

Netflix

🖋: 

“Wie wil er met mij naar La Casa de Papel kijken?”, vroeg mijn papa enkele weken geleden aan mijn broer en mij. Zijn vraag werd echter niet al te enthousiast onthaald. Hij heeft de eerste aflevering dan maar alleen gekeken. Na zijn enthousiasme daarna, besloten ik en mijn broer de serie toch maar een kans te geven. En met succes. Op drie dagen tijd hebben we de serie uitgekeken. De Spaanse thriller- en misdaadserie sleept je volledig mee en zorgt ervoor dat je van begin tot eind op het puntje van je stoel zit.

Acht dieven. Acht dieven en een crimineel meesterbrein, daar gaat het over. Dit groepje besluit om de overval van de eeuw te plegen. De Koninklijke Munt van Spanje, waar het geld gedrukt wordt, is hun doel. Samen plannen ze de overval tot in de puntjes uit onder het toeziend oog van de Professor, de codenaam van het meesterbrein. Het geniale van dit plan? Het geld in de Munt is nog van niemand, dus technisch gezien beroven ze ook niemand.

Wanneer de overval begint, denk je als kijker dat ze het gedrukte geld willen meenemen en weer verdwijnen. Stap voor stap kom je echter steeds meer van hun plan te weten, dat vaak onverwachte wendingen neemt. Elke nieuwe aflevering heb je weer een plottwist die een ander deel van hun plan onthult. Zo verbaast de ingeniositeit van het plan je telkens opnieuw. Sterker nog, het zijn de dieven die je hierdoor aanmoedigt en niet de politieagenten. Ik heb zelfs al een paar keer gedacht: 'Kunnen ze die gijzelaar niet gewoon doden?', omdat hij de boeven te veel tegenwerkte. Maar deel van het plan is om absoluut niemand te vermoorden. Als het geen serie was geweest, had ik me zorgen over mezelf gemaakt.

De heldin en verteller van het verhaal is Tokio (elke dief heeft de codenaam van een stad). Verbitterd door de dood van haar geliefde in een vorige overval en het verraad van haar moeder heeft ze niets meer te verliezen. Het maakt haar des te gevaarlijker. Of misschien heeft ze toch iets te verliezen? Want het meest onschuldige lid van de bende, Rio, weet haar aandacht te trekken. Wanneer de zaken voor de dieven slecht uit beginnen te draaien vertelt ze hoe ook dit verhaal een liefdesverhaal is.

De casting voor deze serie is geweldig. Úrsula Corberó als Tokio speelt haar rol magnifiek, en ook Itziar Ituño als de inspecteur is een fantastische actrice. Dat geldt ook allemaal voor de rest van de cast. Samen met deze geweldige cast en het uitstekende script zorgt Álex Pina, de maker en bedenker van de serie, voor een bloedstollende serie die je van begin tot eind meesleurt in het verhaal. Wanneer Netflix aanbiedt om de volgende aflevering af te spelen, kan je niet anders dan lekker in de zetel te blijven zitten.

Nu ik seizoen 1 uitheb, is het ongeduldig wachten tot seizoen 2 op Netflix verschijnt, maar ik heb geluk: al in april zou de serie aflevering per aflevering weer beginnen te verschijnen. Zo kan La Casa de Papel mijn hart weer sneller doen kloppen en me weer een mindfuck bezorgen wanneer er weer een andere hoek in het plan wordt getoond. Ik kan nu al niet meer wachten.