Giel Abrahams
Duurzaamheid is al sinds jaar en dag een van de paradepaardjes van komida, maar tijdens mijn regelmatige bezoekjes aan het studentenrestaurant vind ik hier niet zo veel van terug. Zo'n duurzaam beleid is slim, want het plaatst hen in een goed daglicht. Toch lijkt het hier echter meer op greenwashing.
Je herkent het moment waarschijnlijk wel. Je gaat als flinke, geldbewuste student een warme maaltijd halen in het studentenrestaurant. Zo kan je namelijk lunchen met je vrienden tegen een schappelijke prijs. Wanneer je binnenkomt, kijk je nog snel naar het menu om te zoeken naar iets dat je smaakt, maar je portemonnee niet te zeer schaadt. De vegetarische maaltijd ziet er wel goed uit, maar de vleesmaaltijd is toch goedkoper. Daar gaat je goede voornemen om duurzamer te eten. Je kiest voor vlees.
Deze situatie is helaas geen alleenstaand geval. Uit een kleine verkenning van de komida-archieven blijkt dat de vleesmaaltijd bijna altijd goedkoper is dan vegetarische. Zo betaalde je laatst € 5,20 voor vegetarische chili, en een luttele € 3,60 voor de vlezige variant. Ook tijdens 40 Dagen Zonder Vlees werd er nog steak aangeboden, aan dezelfde prijs als anders. Ook werden vlees en vegetarische maaltijden als gelijkwaardig behandeld, ondanks de vele beweringen dat komida zich engageerde voor de duurzame actie. Niet dus.
Het valt natuurlijk te begrijpen dat het studentenrestaurant minder prijzige bereidingen goedkoper aanbiedt, maar het moedigt mensen niet aan om een duurzamere keuze te maken. Mocht komida echt mensen willen aanmoedigen om een vegetarische maaltijd te kopen, zouden ze de prijs van vlees beter omhoog duwen en die van het vegetarische omlaag. Ook zouden ze goedkopere producten kunnen gebruiken: niet elke vegetarische maaltijd moet een dure vleesvervanger hebben en als er tortillachips bij een maaltijd worden aangeboden kunnen ze ook merkloos zijn, in plaats van “echte” Doritos.
Naast consequent de vleesmaaltijd goedkoper te maken dan de vegetarische, bemoeilijkt komida duurzaam zijn wel vaker. Zo verschenen er onlangs plastic stukken bestek in de bestekbakken, en kan je voor de sla een gratis plastic potje meekrijgen, terwijl de glazen potten 2,5 euro kosten. Die laatste is natuurlijk om zeker te zijn dat mensen ‘m terugbrengen, maar waarom niet slaatjes in een plastic potje duurder maken om het interessanter te maken om de glazen pot te nemen? Ook hier worden de “duurzame” keuzes van komida een beetje dubieuzer.
Komida probeert duidelijk duurzamere beslissingen te maken door vegetarische maaltijden aan te bieden en deze even centraal te plaatsen als de vleesmaaltijd. Zolang de student er nog altijd voordeel uit haalt om een minder duurzame keuze te maken, zijn zulke beslissingen niet voldoende. Kleine aanpassingen creëren geen duurzaam beleid.
- Login om te reageren