KOEPELKRINGKAMPIOEN ASK-STUWER

studentenleven

14/09/2023
Ask Stuwer (© Burdack Visuals | dwars)
Bron/externe fotograaf

Burdack Visuals

🖋: 

De stapel papieren die je bij je inschrijving hebt gekregen ligt ergens nog-net-niet-al-te-ver-weggeborgen, je hebt halvelings notie van je lessenrooster en je bent relatief zeker waar de sleutel van je nog steeds wat unheimlich aanvoelende kot ligt – en nu hebben ze wéér een boekje in je handen geduwd. Misschien lees je dit wel op de bus terug naar Antwerpen na enkele uitputtende dagen Verkenningsdagen, in dat geval heb je vast al kennisgemaakt met ASK-Stuwer en Unifac, de twee koepelverenigingen van Antwerpen. Beide verenigingen bestaan slechts uit een tiental studenten, die zich jaarlijks keihard inzetten om jouw studententijd zo onvergetelijk mogelijk te maken. 

De blauwe Unifactruien of de blauw-groen-blauwe linten van ASK-Stuwer loop je waarschijnlijk snel tegen het lijf. Straks misschien al, wanneer je naar een van de openingsactiviteiten trekt die de koepelverenigingen organiseren. De twee koepels verenigen het (aan UAntwerpen verbonden) studentenleven op twee verschillende plekken. Onder Unifac, die in ’t Stad opereren, valt de studentengemeenschap uit de faculteiten Rechten, Bedrijfswetenschappen en Economie, Letteren en Wijsbegeerte, Sociale Wetenschappen, en Ontwerpwetenschappen. ASK-Stuwer verzamelt dan weer de in en rond Wilrijk liggende faculteiten Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen, Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Toegepaste Ingenieurswetenschappen, en (‘gewone’) Wetenschappen.

De twee koepelkringen hebben over de jaren heen elks een eigen stijl en cultuur ontwikkeld. Met een kringraad van twintig clubs onder de hoede in een wereldstad (aldus haar inwoners) is het niet verwonderlijk dat Unifac vaak op grotere schaal werkt. ASK-Stuwer zet met haar dertien clubs aan de rand van Antwerpen vooral in op gezelligheid en hecht veel belang aan de eigen Wilrijkse studentencultuur. Unifac staat onder meer bekend om De Grote Verwarringsquiz en een gigantische TD, ASK-Stuwers grootste evenementen zijn dan weer de Cocktailparty en de befaamde Go-Kart Race. 

Toch zijn er veel gemeenschappelijke elementen. ASK-Stuwer en Unifac hebben elks een eigen kringraad waar de verschillende campusgebonden verenigingen in zetelen. Enerzijds coördineren en vertegenwoordigen de koepelkringen die bij UAntwerpen en het stadsbestuur; anderzijds zouden Unifac en ASK-Stuwer niet zonder hun campusgebonden verenigingen kunnen functioneren, want ze bouwen vaak op hen om hun eigen evenementen op te zetten. Dat zie je goed aan de kerstmarkten: beide koepelkringen nemen zelf het grotere, meer organisatorische werk onder handen en laten het uitbaten van verschillende eet- en drankkraampjes aan hun kringraadclubs over. De openingsactiviteiten hebben een gelijkaardig systeem, al zijn er onderlinge verschillen: Unifac zet met Students on Stage een festival op poten terwijl Openingsdag toch vooral een ontmoetingsplek is.

Openingsdag wordt dit jaar gecoördineerd door studente Industriële wetenschappen: chemie Lies Hornikx. Ze vertelt waarom ze hoopt dat elke eerstejaars in Wilrijk de weg naar de Bist vindt. “Het is interessant om niet enkel de club, maar vooral ook de mensen van je eigen richting te leren kennen. Met een pintje of een cola en wat muziek op de achtergrond verloopt klasgenoten en ouderejaars van je richting leren kennen toch wat fijner.” 

“Je ontmoet er ook onze themaclubs zoals de vrouwenclub Hera”, gaat Lies verder. Het is voor eerstejaars een warme ontmoeting en voor ouderejaars is het een fijn weerzien, over de grenzen van de eigen opleiding heen. Ik ben zelf door mijn mentoren van de Verkenningsdagen mee op sleeptouw genomen en heb daar een hele avond gezeten. Toen dacht ik nog: ‘Ik ga mij nóóit laten dopen’, en zie mij nu”, lacht Lies.

De Bist is centraal gelegen tussen Campus Drie Eiken en Campus Groenenborger, ouderejaars van verschillende clubs begeleiden de startende studenten erheen. Toch vindt niet elke student de weg naar het evenement. “Mensen die (nog) niemand kennen zijn natuurlijk minder geneigd om naar zo’n evenement te komen,” begrijpt Lies, “maar eigenlijk is dat jammer. Mensen hebben een verkeerd beeld van het studentenleven. Het gaat ons echt niet enkel om alcohol en een dik lint wil niet zeggen dat we onszelf beter voelen. De boodschap is meer: ‘Kom en stel mij vragen.’”

Op het hoogtepunt van Openingsdag staan er vierhonderd, misschien zelfs vijfhonderd mensen tegelijk op de Bist, maar de duizendtallen zoals op Students on Stage haalt ASK-Stuwer niet. En eigenlijk vinden ze dat ook wel prima. “Ik vind het net leuk dat wij iets kleinschaliger zijn dan de Stadscampus”, vertelt Lies. “Het geeft minder stress en het zorgt ervoor dat je echt verbindende activiteiten hebt. In Wilrijk zijn we een grote familie. Als er iemand slecht gaat, dan zorgt men hier voor elkaar. Dat geeft een gevoel van veiligheid.” 

Op de vraag of ze veel druk voelt om zo’n groot evenement rond te krijgen reageert Lies verrassend gelaten: “Ik heb na al die jaren praesidium ondertussen genoeg ervaring en probleemoplossend vermogen om veel stress te hebben. Het belangrijkste is wellicht dat het meeste werk voor de herexamens klaar is, want ik heb er wel wat”, lacht Lies. ”Ons team is er al flink ingevlogen, dus ik heb er vertrouwen in.” 

Openingsdag gaat door van 12u15 tot 18u, waarna de clubs hun eigen tent opruimen en het feest elders verderzetten. “Terwijl wij de rest opruimen, trekken zij naar hun stamcafé om daar de rest van de avond met de oude én nieuwe leden verder (bij) te praten. Dus zelfs als je Openingsdag hebt gemist, kan je gewoon naar eender welk stamcafé in Wilrijk of Berchem gaan. Sommige geven gratis vaten, maar je kan er uiteraard ook gewoon frisdrank krijgen.”