The Hickey Underworld

Bonte avonden in Antwerpen

27/10/2006

Julius Caesar moet ongetwijfeld een Antwerps rockkwartet in het achterhoofd hebben gehad toen hij in 47 voor Christus de uitspraak “Veni vidi vici” uitklaterde. Zo verliep het namelijk ook in Humo's Rock Rally met de heren van The Hickey Underworld: ze kwamen vanuit het niets, schopten de rest van de deelnemers onder tafel met hun hondsdolle, smerige straatrock en sleepten al grinnikend de overwinning in de wacht.

Gevolg: een publiek dat het viertal met bier bekogelde, zonder dat zij daar zelf het minste probleem mee hadden. dwars bezocht deze goedlachse heren voor een exclusief gesprek over het nog lang te verwachten studioalbum en kreeg een meer dan gezellig allegaartje voorgeschoteld: Younes “Classic or Dud” Faltakh, een zanger/gitarist die bier met bruine rum drinkt; Jonas “Robust Childers” Govaerts, een snarenplukker die aan de lopende band songtitels bedenkt; en Sebastiaan “10% mongoloid, 90% water” Weyler, een praatgrage bassist die naar eigen zeggen steeds van niets op de hoogte is.

 

D’Angelo versus At the Drive-in

Heren! Eindelijk nog eens een rockgroep met kloten in België!

Younes Acht kloten in totaal, dat spreekt.

Sebastiaan Hij maakt een grapje: onze drummer Jimmy heeft maar één teelbal. Zeven kloten dus.

Younes Ik moet wel zeggen dat we rotslecht gespeeld hebben in de AB, dus daar moet niemand zijn oordeel op baseren. In de finale van de Rock Rally draait het helemaal niet om de muziek, enkel om de competitie. Geef mij maar Balthazar, dat was voor mij de enige goede groep. Die bende had moeten winnen! Zet er wel bij: “maar met een vette knipoog”.

 

De muziek die jullie ten gehore brengen lijkt wel een mengeling van de energie van At the Drive-in en de sappige gitaren van Guns N’ Roses, hoewel die laatste band tegenwoordig vaak als “fout” wordt aanzien.

Younes Wij zijn eigenlijk vooral r&b-fans – zeker D’Angelo, dát is nog eens muziek! – maar At the Drive-in is inderdaad een invloed. Guns N’ Roses is voor ons eerder nostalgie...

Jonas Guns N’ Roses is gewoon keigoed! Alleszins nog beter dan At the Drive-in.

Sebastiaan Weet je, stilaan komt dat allemaal terug. Guns N’ Roses mag tegenwoordig wel weer, hoor. Gelukkig.

Younes Dat ligt gewoon aan die mannen hun geweldige comeback, dat besef je toch?

 

Op jullie MySpace-site staan de wijze woorden “Bullying God’s creatures since 1993”. Zijn jullie werkelijk al dertien jaar bezig?

Younes Absoluut. Sinds 1993 spelen Sebastiaan en ik samen, vanaf het tweede middelbaar. Jonas is er in 1994 bijgekomen, Jimmy... nog iets later.

Jonas En ondertussen hebben we nog steeds niet genoeg nummers voor een plaat!

Younes We hebben gewoon altijd dezelfde nummers gespeeld, weet je? Onze recente single Mystery Bruise is eigenlijk van 1994, Sick of Boys van 1995. Serieus hoor. Ondertussen hebben we al heel wat watertjes doorzwommen. Eerst heetten we Drunk Messiah, daarna Considered as Animals en vervolgens Kardiak: in die drie groepen speelde Sebastiaans broer Daan de drums. Verder hebben Jonas en ik in Triolux gespeeld, wij drieën en de Triolux-drummer amuseerden ons nog in Gemini Luv Delux, en ik drumde ook in 100 Watt Jazz Men, waarin zowel Jonas als Sebastiaan bas speelden.

Jonas En dan hadden we nog een groep die Vagina Eyes heette, maar sinds Jimmy er vier jaar geleden bijkwam, zijn we The Hickey Underworld geworden.

 

Hadden jullie voor de deelname aan de Rock Rally al een deftige demo opgenomen?

Jonas Massa’s! Maar die waren zeer clandestien, nooit echt serieus.

Sebastiaan De oplage bestond overigens steeds uit maximum vijf stuks.

 

Exclusief: het nieuwe studioalbum

Momenteel worden er nieuwe nummers opgenomen: waar en met welke producer gebeurt dat?

Sebastiaan We zijn aan het werk in de Jet Studios in Brussel, waar we ook Mystery Bruise hebben opgenomen. Ook onze nieuwe single is vorige week ingeblikt: in november gaan we de clip opnemen, dus tegen december zal die uitkomen. De drie heren van Das Pop nemen de producerfunctie op zich. Een eigenaardige combinatie misschien, maar zij hebben ons zelf gecontacteerd.

Younes In maart 2007 gaan we ook in de Franse Blackbox Studios opnemen, waar Steve Albini al heeft gewerkt!

 

Is er ongeveer al beslist welke nummers er op het album zullen staan, en kunnen jullie wat exclusieve titels vernoemen?

Jonas Zeker! Sick of Boys zal er waarschijnlijk opkomen, Ghost Holiday dan weer niet. Of misschien wel, we zien wel wat er gebeurt: alles stap voor stap. We zijn aan vier nieuwe nummers bezig: onze toekomstige single heeft de werktitel Blonde Fire, maar dat gaat nog veranderen naar Severe Vaginal Trauma.

Sebastiaan Dan hebben we nog nummers als All of Them Witches of Slumber Inc. Ook Tegenmaat en Slangenbeet zijn kanshebbers, net als een anthem van tien minuten met de titel Veermansmeer. Dat laatste gaat trouwens over het Veermansmeer. Het is onze vaste afsluiter op optredens.

Younes Het album zal waarschijnlijk Krabbers, Leugenaars en Tovenaars: ’t is Bonten Avond gaan heten. Polysfeer is echter ook een potentiële winnaar.

 

Enig idee wanneer het album zal uitkomen en onder welk label het gaat verschijnen?

Younes Sony, Columbia en Island waren alvast geïnteresseerd, maar...

Jonas Waarschijnlijk gaan we kiezen tussen twee Belgische platenmaatschappijen. Een van die twee labels heeft alvast zo'n fleurige naam dat ze alleszins niet moeilijk kunnen doen over onze songtitels.

 

Anonimiteit is een deugd

Waar komt jullie groepsnaam juist vandaan en waarom is Younes er ondertussen ietwat ontevreden over?

Younes Ontevreden? Dat heb ik nooit gezegd!

Sebastiaan Ik heb dat nochtans wel gelezen.

Jonas Ik ook.

Younes Sommige journalisten hebben geen oog voor ironie, hé? De naam is in elk geval afkomstig van een songtitel van Nation of Ulysses.

Jonas Kloot Per W vertelde me dat The Hickey Underworld ook de titel is van een boek over verkrachters, alleen: ik vind dat boek jammer genoeg nergens! We hebben indertijd een coin geflipt tussen deze naam en Evil Morons, dus het lot heeft beslist.

 

Jullie hebben meer bijnamen dan eender wie, op jullie site staan informatie noch foto’s, en de heren van Borokov Borokov verschijnen in de Mystery Bruise-videoclip in plaats van jullie zelf. Waarom houdt The Hickey Underworld zo van die anonimiteit?

Jonas Kijk, we hebben net een fotosessie achter de rug, waarop eens te meer blijkt dat wij gewoon de lelijkste mensen van heel Antwerpen zijn. De foto’s zijn wel de moeite: samen met Borokov Borokov en The Porn Bloopers hebben we onszelf omgetoverd tot een nazivoetbalploeg uit de jaren dertig. We zijn wel slechts met tien, aangezien we geen fans hadden die als elfde man wilden opkomen.

Younes We willen alles mysterieus houden tot onze plaat uitkomt. Daarna gaan we ons slecht imago cultiveren door steeds onszelf te blijven. Anonimiteit kan in elk geval nooit kwaad als je de muziek op de eerste plaats wil zetten.

 

Waarom werden jullie op de Rock Rallyfinale met bierflessen bekogeld? Waren er mensen die ervan overtuigd waren dat jullie overwinning doorgestoken kaart was omdat Jonas voor Humo schrijft, of vonden ze de muziek gewoon rotslecht?

Jonas Negentig procent van het volk op een wedstrijd komt steeds voor een andere groep dan de jouwe. Ze wisten via een internetforum in elk geval ook dat ik voor Humo schreef: een terechte opmerking overigens. Maar toen we gekozen werden voor de halve finale werkte ik niet voor Humo, en vier jaar geleden werden we niet eens geselecteerd. Nu hebben we met andere woorden professioneler gefraudeerd.

Sebastiaan Je mag ook niet vergeten dat het een traditie is om op de Rock Rallyfinale met bier te gooien. Buiten het feit dat wij sowieso maar twaalf fans hebben en dat de zaal vol zat met Revenge 88-liefhebbers, heb ik vroeger ook met bier gesmeten zonder te weten wie er al dan niet gewonnen had.

Jonas Trouwens, de winnaar van de Rock Rally is steeds behekst: er gebeurt achteraf nooit iets deftigs mee. Wij gaan dus zonder twijfel ook in de vergetelheid sukkelen.

Younes Niks van! Mijn ultieme doel is om ooit even zelfzeker als A Brand op het podium te kunnen staan.

Jonas Mijn ultieme doel is om ooit even zelfzeker als de biseksuele gitarist met de lange staart van A Brand op het podium te kunnen staan.

 

Vele mensen beweren dat jullie nummers eigenlijk helemaal geen structuur hebben en dat jullie het live enkel van jullie energie moeten hebben.

Sebastiaan Crap! Dat is waar.

Younes Dat is bullshit! Meer nog: wij zouden probleemloos akoestisch kunnen spelen!

 

Ketelmeppers en andere wantoestanden

Jullie drummer Jimmy Wouters is letterlijk een houthakker. Zijn ridecimbaal overleeft dikwijls maar twee nummers: hoeveel geld spenderen jullie gemiddeld aan drummateriaal?

Sebastiaan Extreem veel. Jimmy vermoordt minstens zes paar stokken per optreden, en wat die cimbalen betreft: één op vijf optredens spelen wij met een cimbaal zonder barst, de overige vier met een kapot cimbaal. Meestal huren we er dan een nieuw, dat hij dan weer vernielt, waardoor we het moeten betalen, enzovoort. Hij heeft ooit los door zijn basdrum getrapt, meerdere snares kapotgemept en hij is doof aan één kant. Maar ja, hij komt uit de hardcorewereld, hé? Hij speelde vroeger in Reply, een vrij bekende groep, en Happy Swingers hebben hem ook als drummer gehad. Humo noemt hem trouwens “Rubberneck” Wouters omdat hij de hele tijd zo extreem headbangt.

Younes Vorige week heeft hij in de studio door zijn hi-hat geklopt.

Jonas Hij vernielt zelfs drumkrukken. Dankzij zijn extreem ontwikkelde reetbot.

 

Op de officiële Hickey Underworld-site en de bijhorende MySpace-pagina is zelden een droog bericht te vinden. Vergis ik me, of houden jullie van humor?

Sebastiaan Alles wat op onze sites staat klopt! Die afterparty van de TMF Awards was bijvoorbeeld echt marginaal. Mijn kotsneigingen, het feit dat ik voor Justin Timberlake werd gehouden, Reggie van Milk Inc. zijn mislukte poging om zijn enorme paardentanden te verbergen, Jeroen van Het Eiland die in iedereen zijn gat kneep: niets is gelogen.

Younes Kaye Styles is trouwens echt superdonker Je ziet hem bijna niet.

 

Ook Tom Gernaey werd niet gespaard op jullie MySpace-site: jullie vernoemden “the naughty smile of blonde, pre-pubescent boys” als een van jullie invloeden, terwijl jullie sound werd omschreven als “a media career being flushed down the toilet”. Sommigen denken dat jullie hem op kinderachtige wijze willen ridiculiseren, anderen denken dat jullie hem verdedigen: ligt de waarheid ergens in het midden?

Jonas De waarheid is: we blijven hem uitlachen tot hij onschuldig is verklaard.

Sebastiaan We hebben ook een Vlaams Belang-MySpace-site gehad om zoveel mogelijk mensen aan te sporen tot een Ijzerbedevaart vlak voor de verkiezingen. Jammer genoeg is dat niet echt gelukt. Onze Troetelbeertjes-site had daarentegen wel meer succes. En terecht.

 

Younes, jij hebt zelfs een fotografiesite...

Younes Dat is nu niet aan de orde!

Jonas Jawel, jawel! Ik weet daar meer over dan hij. Kijk, Younes doet gewoon wat goedkoop fotowerk, waardoor hij eigenlijk niks moet doen en zo van Vaderke Staat kan blijven profiteren. Wat hij doet is illegale huwelijken tussen Belgen en migranten fotograferen. Sebastiaan heeft trouwens zijn werk als programmeur opgegeven om Younes hierbij te steunen. Kwestie van de groepssfeer hoog te houden, begrijp je?

Sebastiaan Jimmy werkt ondertussen in de Panos, waarvoor hij zijn professionele carrière als opvoeder heeft laten varen. Ook voor die goede sfeer. Commitment!

Younes Kijk, deze groep is gewoon mijn hobby. Marginale huwelijken fotograferen, dát is mijn passie.

 

 

Als afsluiter willen we nog even meedelen dat Sebastiaan alle dwars-lezers uitnodigt op zijn groot feest, dat zal doorgaan in de Pekfabriek op 2 december 2006. Younes en Jonas zullen de dj’s van dienst zijn. Tot dan!

www.thehickeyunderworld.com

www.myspace.com/thehickeyunderworldmusic