gezocht: ref met olifantenhuid

baanbrekers

14/10/2017

Geldwolven, cv-duizendpoten, sociale vlinders, luxebeesten, exotische trekvogels; verschillende species bewandelen het oerwoud der studentenjobs. Naast de platgereden paden slaan jobstudenten soms een verrassend andere weg in. Elke maand zetten we zo’n baanbreker in de kijker.

Maxim (21) is sinds zes jaar actief als scheidsrechter in het West-Vlaamse voetbalmilieu. Ooit leek hij zelf een voetbalcarrière na te streven, maar daar stak zijn zus Lisa een stokje voor.

“Ik heb een zus die een jaar jonger is dan ik. Toen bleek dat haar voetbalcapaciteiten beter waren dan de mijne en ikzelf naar mijn idee te weinig speelkansen kreeg, koos ik ervoor mijn eigen weg in te slaan. Zo volgde ik op mijn vijftiende de cursus scheidsrechter en dat heeft me vandaag al tot in tweede provinciale gebracht. Momenteel is ook mijn vader scheidsrechter, maar dan bij de jeugd.”

 

vrijwilligersvergoeding

Als scheidsrechter mag je rekenen op een vrijwilligersvergoeding van 22 tot 30 euro per wedstrijd, dit afhankelijk van de categorie waarin je wedstrijden leidt. Als je weet dat je aan een wedstrijd ongeveer vier uur tijd spendeert inclusief verplaatsingen, voorbereiding, veld- en spelerscontrole en de nodige verslagen na afloop moet je het dus echt niet doen voor het geld.

“Daarvoor blijf je beter voetballen. In veel van de wedstrijden die ik fluit, zelfs in vierde provinciale, verdienen veel spelers een stuk meer dan ik. Hoe hoger je komt, hoe extremer dat wordt. Je hebt als scheidsrechter de grootste verantwoordelijkheid en de minste ruimte voor fouten en dat is toch vrij erg.”

 

olifantenhuid

“Scheldwoorden en verwijten horen jammer genoeg ook bij de arbitrage. Wekelijks krijg je er een hele hoop naar het hoofd geslingerd. Zélfs wanneer je de perfecte wedstrijd leidt." Deze opmerkingen vallen volgens Maxim echter wel makkelijk te relativeren als je weet dat veel supporters het reglement maar in beperkte mate kennen. En hetzelfde kan gezegd worden van sommige officials, voegt Maxim toe: “maar die kan je gelukkig wel gepast op hun plaats zetten”.

Gelukkig gaat het er niet altijd op deze manier aan toe: "Ik heb al meerdere wedstrijden gefloten waarin officials en spelers met veel respect tegenover elkaar en mezelf staan." Supporters geven hem dan ook weleens complimenten over zijn leiding. "Al doen ze dat wel vaak na eerst te vermelden dat ik toch 'goed zot' moet zijn om het nog te willen doen", wil hij hierover nog kwijt.

“Arbitrage is werkelijk een fantastische hobby, volgens mij de beste die er is! Je moet alleen tegen een stootje kunnen en af en toe een beetje gek zijn om het te willen blijven doen.”