gez-hond-heid

betweter

09/10/2021
ūüĖč: 

Het is niet omdat je veel onnozele weetjes kent, dat je een betweter bent. Dat bewijst een van onze redacteurs door een waanzinnig interessant, ongelofelijk boeiend of verbluffend spannend feit te delen.

Altijd al getwijfeld of je een hond zou kopen of adopteren? Misschien kan een studie uit 2019 gepubliceerd in tijdschrift Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, je wel dat laatste duwtje in de rug geven om er toch maar voor te gaan. Onderzoekers ontdekten namelijk dat het bezitten van een hond geassocieerd kan worden met een 24% lager risico op sterven door eender welke reden. En zelfs een 33% lager risico op sterven bij alleenwonende overlevenden van een hartaanval of een beroerte. Niet je eerste beweegreden om een hondje te kopen, of wel soms?

Wanneer je een hond in huis haalt, denk je de hond er een plezier mee te doen, maar het is niet alleen jij die de hond gelukkig maakt, ook de hond biedt jou vele voordelen. Naast een goede vriendschap, bescherming en het leeghalen van je bankrekening, kan een hond jouw leven dus misschien wel redden.

Hij of zij zou je mentale en fysieke gezondheid¬†wel eens¬†kunnen verbeteren en in tijden van corona is dat meer dan welkom.¬†Eenzaamheid en weinig beweging¬†zijn al meerdere malen een doodsoorzaak geweest.¬†Mensen zitten¬†vaak¬†alleen¬†en voelen zich opgesloten.¬†Het gevoel van eenzaamheid¬†glijdt¬†over je als een sluier tot je uiteindelijk zelfs je zetel niet meer uitgeraakt. Deze ‚Äėhypothetische‚Äô situatie toont aan waarom een hond de mogelijkheid heeft jouw gezondheid omhoog te trekken. Ze houden je namelijk veel gezelschap, geven je liefde en¬†ook een reden om¬†die luie zetel¬†uit¬†te komen.¬†Je moet hoe dan ook meerdere keren per dag je schoenen aantrekken voor een wandeling.

De uitkomst van dit onderzoek is geen verrassing volgens de hoofdauteur van de studie, doctor Caroline Kramer, een endocrinoloog en klinisch wetenschapper aan het Mount Sinai Hospital van de Universiteit van Toronto. Kleinere studies hebben namelijk al aangetoond dat een hond als huisdier je cholesterol kan verbeteren en ook je bloeddruk en het risico op depressie kan verlagen. Opgepast! Er wordt enkel gesproken van een associatie en geen causale relatie. Je hond zal jammer genoeg niet kunnen zorgen voor onsterfelijkheid.