gemakkelijk groen

7 luie manieren om het milieu te helpen

24/06/2017

Het klimaat wordt nog steeds warmer en dat gat in de ozonlaag nog steeds groter, maar tijdens de blok hebben studenten helaas al teveel aan hun hoofd om zich ook nog om Moeder Aarde te bekommeren. Voor wie toch graag op elk moment van het jaar zijn of haar steentje bijdraagt aan een groenere planeet, bestaan er gelukkig heel wat gemakkelijke alternatieven! Wij zetten de leukste voor je op een rijtje.

1. Ecosia: groener surfen

Ontbossing tegengaan door het internet af te schuimen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar dit is exact waar zoekmachine Ecosia voor staat. “Doorzoek het internet om bomen te planten”, zo luidt het in het zoekbalkje simpelweg, en meer moet je als gebruiker niet doen. Met behulp van inkomsten door adverteerders financiert Ecosia de aanplanting van nieuwe bossen op verschillende plaatsen in de wereld, met een tussenstand van intussen meer dan vijf miljoen gebruikers en bijna acht miljoen bomen. Wat moet je hiervoor doen? Heel simpel, vervang je huidige zoekmachine door Ecosia, maak gebruik van het internet, en de bomen worden in jouw plaats geplant. Mooi excuus voor uitstelgedrag op het wereldwijde web, en de planeet wordt er meteen groener door!

 

2. Klimaatzaak: klimaateiser worden

Ben je van mening dat het niet enkel jouw taak is ons milieu te steunen, maar ook die van de overheid? Dat vonden ook de oprichters van Klimaatzaak, en zij startten daarom in december 2014 een rechtszaak tegen de vier Belgische overheden, met de eis hun verplichtingen op vlak van verlaging van de uitstoot van broeikasgassen na te komen. Een paar jaar en heel wat procedures en taalproblemen later is de zaak helaas nog steeds niet gewonnen. Gelukkig staan de klimaateisers niet stil en groeit het aantal mede-eisers nog aan. Wat kan jij doen om dit initiatief te steunen? Simpel, je tekent de petitie door je te registreren op de website van Klimaatzaak. Jouw naam en steun zijn van belang, de rest wordt voor jou gedaan.

 

3. Flixbus: CO2-neutraal reizen

Elke student droomt tijdens het studeren graag eens weg bij een verre reis. Alles beter dan die eeuwig muffe bib – maar erg milieuvriendelijk is het allemaal niet. Gelukkig zijn er ook iets meer ecologisch verantwoorde manier om zonnigere oorden te bereiken. Om te beginnen kan je eens de bus nemen in plaats van het vliegtuig: een pak minder belastend voor het milieu, meestal goedkoper én ook nog eens gemakkelijk. Een aantal busdiensten zoals Eurolines, Flixbus en Ouibus vertrekken ook vanuit onze eigenste Koekenstad. Je stapt op op de welbekende Rooseveltplaats of het Astridplein, en stapt uit in het centrum van de stad van je bestemming, hoeveel simpeler kan het worden? Bovendien kan je bij Flixbus ook de extra optie “CO2-compensatie” nemen. Je betaalt dan een klein percentage extra, berekend aan de hand van de afstand die je gaat afleggen, en dit geld wordt geïnvesteerd in een aantal milieuprojecten. Een paar eurocent kan zo je hele reis CO2-neutraal maken! Ecologisch verantwoord wegdromen, het kan!

 

4. KRNWTR: groener water

De beste ecologische oplossingen zijn niet alleen groen, maar ook goedkoop! Het beste voorbeeld hiervan: kraantjeswater. Flessenwater wordt getransporteerd en zorgt voor heel wat afval en is niet eens altijd zoveel kwalitatiever dan water dat uit je kraan stroomt. Waarom dus zoveel betalen voor een fles met etiket, als je ook gewoon voor een hervulbare drinkbus kan gaan? KRNWTR is een Nederlands bedrijf dat heel wat mogelijkheden aanbiedt om kraanwater nog aantrekkelijker te maken, van hippe drinkbussen tot compacte draagbare koelers. Bovendien gaat een deel van hun opbrengst ook naar de Plastic Soup Foundation, een organisatie die de strijd aangaat tegen plastic afval in de zee. En nog meer goed nieuws, KRNWTR bestaat intussen ook in de vorm van een app! Wil je weten in welk restaurant in je buurt je gratis kraanwater kan krijgen? Geef je locatie in in de app en je komt het meteen te weten! Makkelijker kan niet. Restaurants die nog niet op de app te vinden zijn, kan je bovendien zelf beoordelen op “ja, biedt gratis kraanwater aan”, “biedt kraanwater aan, maar met moeite of tegen betaling” of “nee, biedt (nog) geen kraanwater aan”, zo hoopt de organisatie steeds meer zaken aan te sporen dit aan te bieden. De app werkt helaas nog niet helemaal zoals het hoort, maar het is er alvast eentje om in de gaten te houden.

 

5. EcoDice: elke dag een uitdaging

Niet veel inspiratie waar je nu weer op moet letten? EcoDice is een app die je elke dag opnieuw een handje helpt. En wie houdt er nu niet van spelletjes? Je gooit met een digitale dobbelsteen, en de app vertelt je dan in de vorm van een symbooltje waarmee je vandaag het milieu moet voorthelpen. Eens met de fiets naar je werk of een herbruikbare boodschappentas mee naar de winkel nemen, het zijn slechts een paar van de opties die voorgesteld kunnen worden. Niks moeilijk aan, en je hoeft er zelf niet eens over na te denken. En zoals ze altijd zeggen, alle beetjes helpen!

 

6. Talking Dress: milieubewust mooi

Het idee dat ecologischer leven enkel is weggelegd voor hippies op geitenwollen sokken is al lang achterhaald, en dat bewijst ook de app Talking Dress. Vaak wil je wel bewuster shoppen, maar heb je als consument geen flauw idee waar of hoe je moet beginnen zoeken. Wil je weten waar je duurzame mode, ecologische verzorgingsproducten of fairtrade-eten kan kopen? Wil je inspiratie halen uit groene blogs of interessante projecten? Draag je liever geen kleding geproduceerd in fabrieken die werken met kinderarbeid en hongerlonen, of heb je graag kwaliteitsvol tweedehands? Met Talking Dress kan je dit allemaal eenvoudig terugvinden. Milieubewust zijn én er goed uitzien, het bestaat!

 

7. Groente- en Fruitkalender: groen en gezond

Alweer app en alweer zo makkelijk! Groenten en fruit, je eet ze dagelijks, maar denkt niet altijd na bij de ecologische impact die deze consumptie heeft. Zomerse tomaten die in de winter worden gekweekt of boontjes die de halve wereldbol overvlogen om op je bord te belanden, erg duurzaam is het allemaal niet. De Groente- en Fruitkalender helpt je gelukkig met het maken van verantwoorde keuzes! Per seizoen worden heel wat groenten en fruit ingedeeld in zogenaamde milieuklassen, die aangeven wanneer je wat “mag” kopen en wanneer beter niet. Gedaan met schuldgevoelens over die exotische mango én ineens ook handig voor mensen die nooit weten wat te koken.

 

Excuses genoeg dus om je ook deze blokperiode weer in uitstelgedrag te verliezen, maar deze keer nog ecologisch verantwoord ook! Groen zijn was nog nooit zo gemakkelijk.