“fandoms aller landen, verenigt u!”

FACTS: een korte rondleiding

30/03/2018

Kijk je nog steeds op elke verjaardag uit naar die vertraagde uil met je Hogwarts-brief? Heb je elk hoekje van je kast al gezien, maar Narnia nog steeds niet gevonden? Sleutel je al jaren aan je USS Enterprise zonder succes en zijn je woorden om ten strijde te trekken tegen de The Empire tot op heden nog steeds loos gebleken? Tijd om je lot in eigen handen te nemen en je eigen unexpected journey tevoorschijn te toveren!

We weten allemaal dat wie geboren is tussen 1987-1998 zijn/haar Hogwarts-brief niet kreeg, omdat Voldemorts (want ja, Fear of a name increase fear of the the thing itself!) aanhangers alle officiële stukken over muggleborns uit het Ministerie van Toverkunst vernietigd hebben. Helaas zijn we ook niet op Krypton, maar op aarde geboren en is er geen deeltjesversneller in Antwerpen ontploft, dus moeten we het nog steeds stellen zonder superkrachten. Om alles nog wat erger te maken, zijn we ook niet in het bezit van een werkende Tardis, Imperial Star Destoyer of Millenium Falcon. 

Gelukkig heeft FACTS, “your Belgian Comic Con, Powered by heroes”, Karl Marx’ woorden begrepen en zetten ze twee keer per jaar a two-days mission op poten, to explore strange new worlds. To seek out new life and new civilizations. To boldly go where no man has gone before! Dus haal dat gewaad uit je kast, poest je toverstok op, trek je superheldenpakje aan, zwaai met die lichtzwaarden!

FACTS zou omschreven kunnen worden als een boekenbeurs, maar dan voor fandoms, waar ook een cosplaywedstrijd en workshops georganiseerd worden. Het is tevens mogelijk om je eigen prins(es) in een Chevy ’67 Impala te ontmoeten op een van de speeddatesessies of je karaokezangkunsten te delen met de wereld, maar ook gamers worden niet vergeten op dit island of misfit toys.

Ten slotte zorgen panels met acteurs uit de grote en wat kleinere fandoms meer dan eens voor de kers op de taart. De Phelps-tweeling kan helaas niet voor elke editie gestrikt worden, dus voor de allergrootste kaskrakers zal je toch nog steeds een tripje naar een Comic Con in de Verenigde Staten moeten boeken. De Q&A’s zijn gratis, voor een handtekening en foto van je favoriete acteur-gast dien je niet alleen een soms wel erg lange wachtrij te trotseren, maar ook extra geld op tafel te leggen. Afhankelijk van de acteur kan dit bedrag hoog oplopen, cash te betalen alsjeblieft.

 

Wat FACTS echter vooral bijzonder maakt, is de grote solidariteit, familiariteit, high-fives tussen wildvreemde, maar zo vertrouwde mede-Hufflepuffs en verzoeningen tussen de grootste aartsvijanden zoals Anakin en Obi-Wan. 

Deze eensgezindheid begint al op de trein richting Gent en de overvolle tram naar Flanders Expo, waar het niet ongebruikelijk is dat er samen gelachen wordt om de verbaasde toevallige medereizigers die eens snel uitrekenen dat het toch niet de tijd van het jaar voor carnaval is, of er een dokter Who snoepjes uitdeelt aan zijn mede-FACTS-gangers. Want, Family don’t end with blood

Klaar voor een nieuw of bekend bloedstollend avontuur? Tot dan, op 7 en/of 8 april 2018, want vergeet niet, “Fandoms aller landen, verenigt u!”

 

Interesse? Klik dan hier!

 

Waarschuwing: ‘Too geeky’ staat niet in het FACTS-woordenboek, realiteitsverlies, acclimatisatie-problemen achteraf, lange wachtrijen aan de zeldzame bankautomaten om vervolgens meer cash uit te geven aan de verschillende standjes dan gepland, zijn echter onvermijdelijke risico’s. FACTS is voor iedereen, maar niet iedereen is voor FACTS.