Election Night 2016: 'les in misleiding'

professor en docent bedotten aula tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen

11/11/2016
🖋: 

Het zou een understatement zijn om te zeggen dat een groot deel van de wereldbevolking nog altijd verbaasd is – teleurstelling daargelaten – over de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Nietsvermoedende studenten van UAntwerpen, die na de masterclass tijdens de Election Night van TAKEOFFANTWERP dachten hun kot of huisdier te kunnen verwedden op een overwinning van Hillary Clinton, tuinden er in groten getale in. Allen waren ze slachtoffer van het politieke spel dat door professor Stefaan Walgrave en de heer Ruud Wouters gespeeld werd. Hoe een zaal vol studenten (gewillig) slachtoffer werd van een sterk staaltje misleiding.

Achteraf gezien was het duidelijk dat Trump aan het afstevenen was op een overwinning. Trump ‘de mot’ onthoofde Clinton ‘de slang’. De organisatoren van de masterclass op 8 november jongstleden wisten dit op voorhand. Ze keken niet naar tussentijdse, onbetrouwbare peilingen. Nee, ze pasten politicologie toe in de meest zuivere vorm van het woord en kwamen tot de conclusie dat de opvolger van Barack Obama niet de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten zou zijn.

 

klamme handjes

Ze wilden een voetafdruk achterlaten met hun masterclass. Prof. Stefaan Walgrave opende de avond door iedereen welkom te heten en vervolgens zelf een presentatie te geven. Het leek allemaal nog zo onschuldig, maar de aanwijzingen zouden zich snel genoeg opstapelen.

 

Na prof. Walgrave was het de beurt aan de heer Ruud Wouters, die (als dekmantel?) het vak Media & Politiek doceert. De eerste aanwijzing van het uitgekiende plan diende zich aan. Tijdens zijn presentatie kwam ene mysterieuze Shanto Iyengar online op Skype. De heer Wouters lachte schaapachtig dat meneer Iyengar véél te vroeg was, maar wie goed oplette nam een heuse stressreactie waar. Je zag Wouters denken: Verdorie Shanto, je gaat ons plan niet verpesten! Professor Walgrave, die zich tussen het publiek schuilhield, trok ongetwijfeld met klamme handen zijn gsm om meneer Iyengar te berichten dat hij zich voorlopig koest moest houden. Worstelend met de autocorrectie, zal zijn bericht er ongeveer zo uitgezien hebben: "Keep quiet Shanto! We had a deal!" Om na verzending zijn telefoon weer weg te stoppen zonder een reactie af te wachten.

 

Na de klamme handjes afgeveegd te hebben aan de dijen, werd er connectie gezocht met Californië. Daar zat professor Amber E. Boydstun, politiek wetenschapper van de University of California Davis, klaar om de aanwezigen bij de spreekwoordelijke (klamme) hand te nemen en hen een rondleiding te geven door de verkiezing tussen de twee meest gehekelde presidentskandidaten die de Verenigde Staten ooit gekend hebben. Ze vergeleek de mediageile Trump met een mot. Motten gebruiken de maan als coördinatiepunt, maar ze kunnen ook een lamp voor de maan aanzien. De media zijn voor Trump als de maan (of een lamp) is voor een mot.

 

Na haar verhaal verkondigde prof. Boydstun dat ze al gestemd had, op Clinton welteverstaan waarop de zaal haar trakteerde op een luid applaus. Prof. Walgrave en dhr. Wouters keken elkaar op dat moment met een veelbetekenende, vreugdevolle doch emotionele blik aan. Van elkaars gezichten lazen ze af: Het lukt. Ze trappen erin!

 

eerste vrouwelijke president

Beide organisatoren hadden de nietsvermoedende professor Peter van Aelst maanden geleden al naar de VS gestuurd om mensen te spreken en de campagnes te volgen. Prof. Van Aelst gaf zelf ook een presentatie, via Skype. Zo vertelde hij onder andere met een streng gelovige vrouw gesproken te hebben die hem wist te vertellen dat Hillary Clinton een slang was die onthoofd moest worden. Ook van Trump was ze geen fan, maar als ze iemand moest kiezen om op te stemmen, dan was hij het. De presentatie van prof. Peter van Aelst had een opmerkelijk einde. Hij was halverwege een zin toen hij plots stopte met praten en de presentatie werd afgesloten. Het leek erop dat professor Walgrave vluchtig de presentatie wegklikte (aanwijzing 2). De reden hiertoe blijft onduidelijk.

 

Als laatste spreker van de avond verscheen de mysterieuze Shanto Iyengar opnieuw op het scherm. Hij bleek professor Political Sciences aan de Stanford University te zijn. Voor iemand die aan het begin van de avond ogenschijnlijk gemakkelijk online kwam op Skype, was de geluidsverbinding opvallend slecht (aanwijzing 3). Aan het eind van zijn presentatie vertelde professor Iyengar dat Hillary Clinton naar alle waarschijnlijkheid de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten ging worden – dit was dan wel weer goed te verstaan (aanwijzing 4). Dhr. Wouters stond op dat moment naast prof. Walgrave en kneep zachtjes in de onderarm van de hoogleraar. Shanto had zich aan de afspraak gehouden, dit kon niet meer fout gaan.

 

De volgende ochtend, toen de stofwolken waren opgetrokken en iedereen ontwaakte, was het kwaad geschied. Naast Donald Trump in de Verenigde Staten, bevonden er zich twee grote winnaars in Antwerpen: Prof. Stefaan Walgrave en dhr. Wouters. Een masterclass organiseren over een verkiezing waarvan de winnaar al bekend is, vonden ze blijkbaar te mainstream. Ze besloten het over een andere boeg te gooien en zorgden voor een avond die nog lang in het geheugen gegrift zal blijven staan. Hun welverdiende voetafdruk hebben ze achtergelaten. Chapeau!