eenzaam? Niet met Solitaire!

de dwarsdoorsnede

15/05/2018
🖋: 

Een kort, niet al te accuraat geschiedenislesje over het kaartenspel Solitaire, opdat u de coolste weetjes vertellen kan tijdens de volgende vriendenborrel.

Of de geruchten waar zijn dat op de muur van een Franse grot de tekening van een Patience spelende homo erectus werd aangetroffen, kunnen we niet hardmaken, maar dat het spelletje ouder is dan de straatstenen staat vast. Eenzaamheid is van alle tijden, weet u. Wie 'Patience' – of Solitaire in de VS en Canada – googelt en de eerste de beste wiki-pagina opent, komt er snel achter dat Napoleon naar verluidt verslaafd was tijdens zijn ballingschap. "Gezwets en gezwans", knort grootmoe in café Sport wanneer ze de boek kaarten schudt en een spelletje openlegt, "Napoleon was een berucht Kleurenwiezer. En in ballingschap, bij gebrek aan drie vrienden, trok em aan zijne flosh ja, en niks anders!"

Aldus grootmoe, maar de ontwikkeling van Patience stond niet stil. De ongetwijfeld ietwat door een slag van de molen getroffen Lady Adelaide Cadogan schreef in 1874 het boek Illustrated Games of Patience. Of ze dat deed om een acuut gebrek aan gezelschap in te lossen, weet niemand, maar The Spectator kreeg evenwel meelij en wijdde meer dan tien jaar later, op 31 december 1887, een kort stukje aan de publicatie van Cadogan. De Britse krant wist te vertellen dat 'de onversaagde Cadogan 30 spelletjes had opgenomen van Duitse makelij, die telkens voorzien waren van een illustratie, de regels en een verklaring van de verschillende termen.' Dat de redactie van de krant een decennium wachtte om Cadogans bijdragen aan de Patience-geschiedenis in de bloemetjes te zetten, wijten wij aan een oorlog waar Engeland toen ongetwijfeld in verwikkeld was.

Muurschilderingen, Napoleon, grootmoe en Lady Cadogan ten spijt, kunnen we met zekerheid vaststellen dat Patience vandaag virtueel hoge toppen scheert in de app-hitlijsten op laptops en gsm's. Dat is te danken aan een Amerikaans genie met een iets minder geniale naam, Brad Fregger. In 1987 bedacht hij Solitaire Royale, het eerste Solitaire-computerspelletje voor de technologische koelkasten die toen in zwang waren. De legende wil dat er meer varianten van Solitaire bestaan dan zes generaties Pokémon, maar Fregger liet er slechts acht opnemen in zijn gloednieuwe game. Klondike is daarvan de meest bekende en vermoedelijk de variant die de meeste mensen leggen wanneer ze aan Solitaire denken.

Even een weetje tussendoor: Fregger was overigens naar eigen zeggen de man die Tetris van de Russen stal en aan het Amerikaanse volk gaf. Deze en andere avonturen van de inmiddels 77-jarige Prometheus kan je op fregger.com raadplegen. Boek hem ineens voor een voordracht!

Terug naar ons teerbeminde Solitaire. Uitmuntend in eenvoud en toegankelijkheid zal het eeuwig bestaan, zeker nu Microsoft het kaartspel standaard op zijn computers aanbiedt. Maar wij geven voorkeur aan de real deal, de Lady Cadogan-deal, de deal van grootmoe. Neem dus een boek kaarten bij de hand, laat Shithead, Zweeds Pesten en Schoppenboer-fret-em-op voor wat ze zijn, zonder je af en leg een rustig potje Solitaire.