De maand maart staat aan UAntwerpen in het teken van etnisch-culturele diversiteit, inclusie en globaal engagement. Het Team Diversiteit en Inclusie heeft in samenwerking met verschillende organisaties een programma samengesteld met lezingen en workshops. dwars deelt graag deze kalender en zat samen met stafmedewerker Diversiteit en Inclusie Saana Haddouchi, die ons wat meer vertelde over deze maand en het beleid erachter.
“De maand voor etnisch-culturele inclusie en globaal engagement is een initiatief dat komt vanuit de universiteit”, vertelt Haddouchi. “We bundelen heel wat activiteiten die vertrekken uit bijvoorbeeld de Universitaire Stichting voor Ontwikkelingssamenwerking (USOS), de African Youth Organization (AYO) en Team Globaal Engagement. We verzamelen op onze website dus verschillende activiteiten. Het thema is uiteraard breed, maar de rode draad is culturele inclusie en globaal engagement. Zaken als antiracisme en dekolonisatie staan centraal, al overlappen thema’s vaak. Ook heel belangrijk voor deze maand is dat we willen informeren over het beleid dat we voeren: studenten gaan hier vaak niet zelf naar op zoek, dus grijpen we deze kans om hierover te communiceren.”
Haddouchi licht het beleid toe: “Momenteel zijn we bezig met het aanpassen van ons vorig beleidspan. Ook rond etnisch-culturele inclusie zijn we acties aan het uitwerken, die onder meer gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. We hebben bijvoorbeeld op Vlaams niveau de engagementsverkaring rond etnisch-culturele diversiteit en inclusie in het hoger onderwijs ondertekend, die gaat over zaken zoals het verbeteren van de doorstroom, representatie, enzovoort. Je hebt ook het strategisch kader voor globaal engagement. Dat gaat over onder andere samen werkingen met het Globale Zuiden en over dekolonisering. In ons beleid denken we altijd na over hoe we structureel veranderingen kunnen teweegbrengen. Ons voornaamste doel is natuurlijk dat ongelijkheden verdwijnen.” Ze benadrukt ook het belang van een goede balans tussen structureel beleid en initiatieven als de maand voor etnisch-culturele inclusie en globaal engagement: “Op korte termijn zullen studenten de structurele veranderingen misschien niet merken. Dat willen we dus opvangen met initiatieven als deze, want studenten die op dit moment ongelijkheden ervaren, moeten ook gehoord worden. Het ene kan niet zonder het andere: je kan niet enkel inzetten op het structureel beleid, maar je kan ook geen dergelijke maand organiseren zonder een structureel beleid te hebben.”
Het Team Diversiteit en Inclusie vindt het ook belangrijk om in dialoog te gaan met studenten over zijn beleid: op 1 april hebben ze bijvoorbeeld hun beleidsdag en vorig jaar hebben ze een Town Hall Meeting georganiseerd waar studenten zelf getuigenissen hebben gedeeld. De ervaringen en input van studenten gebruiken ze om vorm te geven aan hun beleid. Op het vak van studentenengagement weet Haddouchi te vertellen: “Ik heb wel het gevoel dat het engagement nog groot is, maar dat het misschien andere vormen aanneemt. We hadden bijvoorbeeld enkele jaren geleden een studentenpanel diversiteit en inclusie. Daar hebben we gemerkt dat engagement fluctueert en dus experimenteren we met manieren waarop we het engagement kunnen aanwakkeren. Het is een zoektocht om te vinden wat goed werkt.” Ook probeert het Team Diversiteit en Inclusie hun website te gebruiken om mensen te informeren en te sensibiliseren. Hun activiteiten zijn ook zeker niet beperkt tot de maand maart: voor hen is deze maand eerder een jaarlijks moment om heel actief ruimte te maken voor etnisch-culturele diversiteit en inclusie en er kritisch over te reflecteren.
Weet je niet goed waar te beginnen in het aanbod van de maand maart? Haddouchi vertelt al wat meer over enkele activiteiten. “Persoonlijk vind ik de workshop rond microagressies van AYO heel interessant. Microagressies, zoals ‘Amai, jij spreekt goed Nederands’, worden door omstaanders vaak geminimaliseerd, terwijl ze een impact hebben. Het is waardevol om daar even bij stil te staan en te leren hoe je ermee omgaat. Ook de openingslezing van Naïma Charkaoui over racisme kan ik aanraden. Al kan ik het hele programma wel opsommen”, lacht ze. Bekijk de kalender dus zeker en neem eens een kijkje bij een lezing of een workshop; je leert gegarandeerd iets bij!
- Login om te reageren