de upgrade van de Antwerp Tower

22/02/2018
🖋: 

De meesten van ons lopen er regelmatig langs richting de universiteit. De kot- en pendelstudenten die uit het station komen, alsook de meeste studenten die met de fiets komen, komen erlangs. De werf van de Antwerp Tower. Elke Antwerpenaar kent deze werf en moet deze passeren op weg naar de Meir. Maar wat zijn de plannen voor deze Antwerpse wolkenkrabber? Hoe gaat deze toren eruitzien wanneer hij klaar is? En vooral: hoe lang gaat dat nog duren?

Dat de Antwerp Tower eens werd opgeknapt, was hoog tijd. Al sinds hij geopend werd in 1974 klaagt de Antwerpenaar over het lelijke gebouw, dat er naast de prachtige opera wel heel schamel uitziet. Het was zelfs zo erg dat de Antwerp Tower in de top tien van de lelijkste gebouwen van Europa stond. Dat kon natuurlijk niet langer voor de trotse stad Antwerpen. Tijd dus voor een facelift voor het derde hoogste gebouw van onze stad. Na de opknapbeurt zal er heel wat veranderd zijn. Architectenbureau Matexi heeft de plannen opgesteld.

Zo krijgt de Antwerp Tower er drie verdiepingen bij waardoor het gebouw zo’n 100 meter hoog zal worden. Daarmee komt de toren nog niet in de buurt van de 123 meter van de kathedraal, maar wipt hij wel boven de 96 meter van de Boerentoren. Een nieuw tweede hoogste gebouw is in aantocht. Verder is de Antwerp Tower altijd al een pop-upinitiatief geweest, daar zal niets aan veranderen. Het gebouw rust namelijk op een plint die bedoeld is voor horeca, winkels en kantoren. Vele daarvan zullen pop-upstores zijn. Boven die plint komt er een nieuw restaurant met terras. Gezellig tafelen, zo aan de De Keyserlei en de Meir.

Verder komen er ook heel wat appartementen in de toren. Vanaf de verdieping boven het restaurant zullen er per verdieping tussen de zes en de veertien appartementen gebouwd worden. Het ene al wat groter dan het andere. Voor wie echt geld te veel heeft, komen er ook penthouses op de hoogste verdiepingen. De grootte van de penthouses gaat tot 240 m². Vanop deze hoogte heb je uiteraard een prachtig zicht over Antwerpen; de skyline zal er een hele nieuwe diepgang door krijgen. Ook is het bijna onmogelijk om nog dichter bij het centrum van de stad te wonen. Maar tegen welke prijs?

De plannen voor de Antwerp Tower zijn dus duidelijk groots en dat is maar goed ook, want er was veel werk aan de winkel. Ook de timing van de werken is zo gepland dat ze samenviel met de werken aan de Leien en het Operaplein om zo min mogelijk last voor de Antwerpenaar te creëren. Toch zullen de werkzaamheden aan deze wolkenkrabber nog een stuk langer doorlopen dan de andere. Het Operaplein zou namelijk klaar moeten zijn in december 2018, de Leien dan weer in het voorjaar van 2019. De ingeschatte einddatum voor de Antwerp Tower lijkt steeds verder weg te worden geschoven. Eerst zou het gebouw namelijk op hetzelfde moment als het Operaplein klaar geweest moeten zijn. Toen duidelijk werd dat dat niet ging lukken, werd het al snel december 2019. Laatste berichtgeving zou zelfs over december 2020 spreken.

De upgrade van de Antwerp Tower is een goede zaak die hoognodig was. Het is de ideale plek voor pop-upstores en voor horeca. Dat het gebouw ook een nieuwe look krijgt, is ook een enorme vooruitgang. Misschien dat de Antwerp Tower na jaren van schaamte toch weer een trots van Antwerpen kan worden. We zullen zien.