DE RODE LOPER

studentenleven

14/09/2023
De Rode Loper (© De Rode Loper | dwars)
Bron/externe fotograaf

De Rode Loper

🖋: 

Ben jij op weg om een internationaal grootmeester in schaak te worden? Of heb je gewoon altijd al willen leren schaken? Dan is De Rode Loper, hybride tussen een studentenvereniging en een schaakclub, iets voor jou.  

Ik zat samen met ex-voorzitter Sander Poulliart, voorzitter Bjarne Van Dijck en socialemediaverantwoordelijke Jana Geets. Sander vertelt me dat het verhaal van De Rode Loper begon toen hij samen met Bjarne opmerkte dat er iets miste in het Belgische schaaklandschap. “Er zijn heel wat schaakclubs voor volwassenen, die zijn voornamelijk bevolkt door mannen van middelbare leeftijd. Daarnaast zijn er ook veel schaakclubs voor kinderen. Hoewel ons bestuur niets tegen mannen van middelbare leeftijd noch kinderen heeft, zijn beide groepen niet volledig geschikt voor studenten.” Om die reden richtten de twee in 2021 een studentenvereniging op die zich focust op schaken. Hun eerste clubavond was een onverwachts succes en sindsdien trekt de club steeds meer geïnteresseerden. 

Nog niet helemaal thuis in de wereld van schaak? De Rode Loper verwelkomt niet alleen opkomende schaaksterren. Bjarne legt uit dat de club er ook is om beginnende schakers op weg te helpen. Daarna kan je zelf kiezen in welke mate je jezelf wilt verdiepen in het spel. De wekelijkse clubavonden staan uiteraard in het teken van schaken, al kan je er soms ook terecht voor gezelschapsspelletjes of een pizza-avond. Daarnaast is de club aangesloten bij de Belgische schaakbond zodat leden aan officiële toernooien kunnen deelnemen als ze dat willen. Zo neemt De Rode Loper jaarlijks deel aan het PCU-toernooi, een jaarlijks studententoernooi in Antwerpen waaraan studenten van over de hele wereld deelnemen.  

Als laatste legt Jana uit waarom zij zich als eerstejaarsstudent zo aangetrokken voelde tot de schaakclub. “Dopen en zuippartijen zijn niets voor mij. De Rode Loper is in vergelijking met andere studentenverenigingen veel rustiger. Het is laagdrempeliger om gewoon eens binnen te springen tijdens een van onze clubavonden en een babbeltje te slaan dan om naar een grote TD te gaan.” 

Al zin gekregen om te beginnen, of juist verder te gaan met schaken? De Rode Loper houdt elke donderdag een clubavond en is ook te bereiken op sociale media