de overtollige blokkilo's te lijf

enkele tips om fit de examenperiode door te komen

05/06/2019
🖋: 

Juni. Voor de meeste mensen klinkt het als muziek in de oren: de zon schijnt en terrasjes worden volop afgeschuimd. Maar wij studenten brengen juni door in onze joggingpakken, gekluisterd achter studieboeken en powerpointslides. Comfortfood wordt onze allerbeste vriend. Onze prioriteit ligt nu écht niet bij het trainen van die summerbodies. Maar hoe we het ook draaien of keren, talloze studies hebben al aangetoond dat een dagelijkse portie beweging wonderen kan doen voor lichaam en geest. Hoe krijg je dat nu ingepland in die stresserende blokperiode waar elke minuut van de dag (en nacht) telt? Hieronder vindt je een vijf tips and tricks die kunnen bijdragen in de strijd tegen de blokkilo’s.

water en al de rest komt later

Zorg ervoor dat je tijdens het studeren gemakkelijk aan een fles water kan. Water is naast de bekende eigenschappen, een preventief wondermiddel tegen hoofdpijn en een weldoener voor de huid. Een glas bruiswater kan je makkelijk pimpen met een schijfje limoen en wat munt (bijna een Mojito-cocktail, toch?). En al die keren dat je moet opstaan om naar het toilet te gaan, zijn welkome mini workouts voor je lichaam dat snakt naar beweging tijdens de blokdagen.

 

hop die fiets op

Ook deze examenperiode kan je dankzij Gate15 weer op verschillende bloklocaties van Study360 terecht. Spreek af met vrienden of vriendinnen om er samen te gaan studeren en gebruik je fiets om naar je bloklocatie te gaan. Dat ritje met de fiets in de ochtend kan net datgene zijn dat je nodig hebt om écht wakker te worden. Wanneer je in de namiddag of ’s avonds een studeerdipje krijgt, kan je op je fiets springen. Ook een korte wandeling kan wonderen doen en ervoor zorgen dat je met een fris hoofd aan de volgende studeersessie kan beginnen.

 

run, Forrest, run!

Dit is een klassieker: joggen. You love it or you hate it. Voor zij die niet helemaal overtuigd zijn en zichzelf eerder aan de ‘hateside’ plaatsen: je maakt joggen zo intensief als je zelf wil. Loop je vijf minuten en wandel je er dan tien? Top! Het belangrijkste is dat je je lichaam beweging in de buitenlucht gunt. Of je dit al wandelend, joggend of via een combinatie van beide doet, is je eigen keuze. De blokperiode is waarschijnlijk niet de ideale periode om serieus aan die conditie te beginnen werken maar een korte workout kan al een heel positief effect hebben. Afspreken met vrienden om samen te joggen kan zeker helpen, maar let er dan op dat er minstens een andere persoon bij is die ongeveer tegen hetzelfde tempo loopt of wandelt.

 

a smart(phone) workout

Hoewel de smartphone iets is waar we zoveel mogelijk vanaf proberen te blijven tijdens het studeren, is het echt wel de moeite om eens de app-store te verkennen. Er bestaan verschillende apps die korte workouts voorstellen die je dagelijks kan doen. Probeer een app uit te zoeken waar je zo weinig mogelijk of helemaal geen materiaal voor nodig hebt zodat je de workout overal en wanneer je maar wilt, kan doen. Alvast enkele suggesties van applicaties die een gratis versie aanbieden: 8Fit, Asana Rebel, Daily workouts fitness trainer ,…

 

jump for joy

Haal een springtouw in huis! Dit hoeft niet veel geld te kosten en is zeker de investering waard. Het voordeel van deze work-out is dat je het makkelijk verschillende keren op een dag kan doen zonder er al te veel tijd aan te verliezen.

Tot slot: wees lief voor je lichaam (tijdens de blokperiode). Aangezien het brein van een student overuren draait deze dagen moet het goede voeding, frisse lucht en voldoende slaap krijgen. En laten we daarnaast ook echt genieten van die portie comfortfood die ons door deze blokdagen loodst!