De Kuskesdans

Rewind
27/10/2011
🖋: 

REWIND Weinigen zullen weten dat het alom bekende nummer ‘La Bamba’ oorspronkelijk een simpel Mexicaans folkdeuntje was. Het werd voornamelijk gespeeld op bruidsfeesten, waarbij de pasgehuwden een ingewikkelde dans met de voeten uitvoerden. Ritchie Valens maakte in 1958 een adaptatie van het lied die het tot in de hitlijsten van Amerika schopte. Het nummer staat zelfs als enige niet-Engelstalige lied in de top 500 van beste nummers aller tijden van het muziekblad Rolling Stone.

 

PLAY ‘La Bamba’ duikt meestal voor het eerst in iemands leven op rond de tijd dat de lagere school ten einde loopt. De namiddagfeestjes met cola en cake veranderen in avondfeestjes met cola en chips, en er wordt al eens geslowd. Alsof dat nog niet genoeg stress oplevert, breekt steevast het moment aan waar iedereen naar uitkijkt en tegelijkertijd voor vreest. De eerste tonen van de kuskesdans schallen uit de boxen en men vormt aarzelend doch gretig een kring. De jarige wordt tegenstribbelend in het midden geduwd en enkele angsthazen vluchten richting toilet. Ondertussen razen de kriebels door je buik. Wie ga jij uitkiezen? En ga je überhaupt wel uitgekozen worden? En door wie? Veel te snel is het nummer gedaan, en is het uitkijken naar de volgende slow.

 

FAST FORWARD ‘La Bamba’ verliest ook in latere levensfases niets van zijn magische kracht. Maar helaas, naarmate men ouder wordt, blijkt de dj hoe langer hoe minder in het bezit van deze geweldige schijf. De tijd breekt aan dat je voor wat fysieke nabijheid zelf initiatief dient te ondernemen. Als je het een beetje goed weet aan te pakken, kan je per slot van rekening op ieder lied iemand binnendraaien. Die zeldzame keer dat de plaatjesdraaier van dienst op het gelukzalige idee komt om de kuskesdans te draaien, profiteer je er dus maar best van.