de kleren maken de vrouw

Humans of UAntwerpen

03/05/2020
de kleren maken de vrouw (© Kelly Donckers | dwars)
Bron/externe fotograaf

Kelly Donckers

🖋: 

Kunstenaar of topsporter, bejaarde of ondernemer, geen enkele soort ontspringt de dans. Je wordt op een dag wakker met de intense drang om je aan Universiteit Antwerpen in te schrijven. Het gevolg: zoveel vreemde vogels dat het uitzonderlijk wordt om normaal te zijn. Elke maand zetten wij een bijzondere student in de kijker.

Studeren en een eigen business runnen is geen sinecure, maar dat houdt Lauren Coppens niet tegen om haar dromen na te jagen. Lauren is masterstudente Strategische communicatie, feministe, modeliefhebster en trotse oprichtster van Femmenation, de webshop waar je als ambitieuze vrouw terechtkan voor een female suit, een kostuum voor vrouwen.

Het oprichten en runnen van een webshop was niet altijd haar droom. “Ik had vroeger een heel andere droom: fotograaf worden.” Na haar studie Humane wetenschappen besloot Lauren haar hart te volgen en koos ze voor fotografie. Dat liep anders dan verwacht. “Mijn studies en het werk dat ik als freelance fotograaf deed, zogen me helemaal leeg.” Lauren besloot daarom om te stoppen met fotografie, te focussen op self care en Communicatiewetenschappen te gaan studeren. 

"Ik ben creatief en heb veel ideeën; in mijn nieuwe opleiding kon ik die niet kwijt," vertelt Lauren. Na lang brainstormen ontstond het idee voor een kledingwebshop. “Ik ben geen modegoeroe zoals sommige influencers op Instagram", grapt Lauren. “Ik ben gewoon geïnteresseerd in mode." Lauren draagt zelf graag klassevolle, kleurrijke, niet te stijve kostuums. "Voor mannen is het gemakkelijk om zo'n kostuum te vinden, voor vrouwen ligt dat anders.” Lauren had een gat in de markt gevonden, maar ze wilde niet zomaar een webshop met kostuums oprichten. "Ik wilde een winkel met een verhaal, een meerwaarde voor mensen.”

Het verhaal van Femmenation werd geschreven, feminisme stond centraal. Feminisme heeft volgens Lauren de laatste tijd een negatievere connotatie gekregen. “Veel mensen hebben een fout beeld van wat feminisme is. Voor mij is feminisme niet dat we met blote borsten rondlopen op straat.” Voor Lauren draait het om gelijkheid en empowerment van vrouwen. Dat is de boodschap die ze met haar webshop wil uitdragen, nu en in de toekomst.

Lauren droomde ervan om een boetiek te openen in Gent of Antwerpen en later uit te breiden. Nu is dat toekomstplan iets bijgestuurd. "Na veel boeken lezen en podcasts luisteren, besloot ik bij mijn online verhaal te blijven." Ze wil online groot worden, eerst in België, daarna in Nederland en vervolgens internationaal. Dat haar dromen groot zijn, houdt Lauren niet tegen: “Je bent maar kort op deze aardbol, dus je moet iets doen wat je wijs vindt!”