de existentiële crisis van PTP

29/03/2017
🖋: 

Van de studentenhome die ooit barstte van enthousiaste studenten, blijft nu slechts een lege huls over. Praesidium Ten Prinsenhove, de bijbehorende studentenclub, liet zich niet stoppen en zet haar activiteiten nu verder buiten de vertrouwde muren van de peda. Maar hoe houd je een club in stand, als haar bestaansreden wegvalt? Sarah Naert, de huidige praeses, vertelt ons over hun toekomstplannen.

We staren samen omhoog naar de lege toren. Sarah vertelt dat het voor de leden van PTP nog steeds vreemd is om het gebouw zo te zien. Toen ze vorig jaar verkozen werd tot praeses, had ze geen flauw idee dat er zoveel zou veranderen. Iedereen wist dat de home ooit zou verouderen, maar niet dat het zo snel zou gaan. Van controles hebben ze nooit iets meegekregen. De studenten leefden in de illusie dat de grote verhuis pas jaren na hun vertrek uit Antwerpen zou plaatsvinden.

 

Wat Sarah het meest mist aan het samenwonen met meer dan 150 studenten, is precies dat. Je woonde er met zoveel verschillende mensen en als je iets nodig had, hoefde je alleen maar door de gang te roepen, de deuren stonden altijd open. Het gebouw zelf, wordt het minst gemist. De studenten wonen nu bijna allemaal verspreid over de studentenbuurt in andere koten. De universiteit heeft geholpen bij het vinden van nieuwe onderkomens. Het waren natuurlijk vaak studenten die ver van de stad woonden en de mogelijkheid om weer thuis te gaan wonen is er dan niet. Niet alleen het plotse karakter van de aankondiging, maar ook de timing rond de examens, maakten het proces nog wat ingewikkelder.

 

Sarah Naert voor de Peda (© Peter Jan Polstra | dwars)Eerst was de club bang dat er minder nieuwe leden bij zouden komen. Normaal zijn er veel eerstejaars die zich aansluiten zodra ze in de peda op kot komen, maar nu waren de nieuwelingen vooral oudere studenten van andere clubs, gelokt door de verhalen van toffe feestjes en een gezellige doop. De samenwerking met andere clubs verloopt sowieso erg positief. Bij het organiseren van nieuwe activiteiten kunnen ze altijd voor raad bij andere praesidia terecht.

 

Een paar weken terug heeft het huidige praesidium samengezeten met leden en ex-leden om het voortbestaan van de club te bespreken. Dit jaar is het de bedoeling om vooral zo normaal mogelijk door te gaan, maar volgend jaar moet er toch iets veranderen. Want wat voor club zijn ze nu eigenlijk? PTP wil er vooral zijn voor de kotstudent, maar dan zonder in het vaarwater van De Chips terecht te komen. Wat vroeger door veel leden gesmaakt werd, waren de filmavondjes en andere gezellige kleinere activiteiten. In plaats van meer in te zetten op feestjes of cantussen, zal de focus dus daarop gaan liggen. Komend jaar staan ze zoals gewoonlijk ook op Students on Stage. Waar de club vroeger studenten vertelden over hun woontoren, is hun nieuwe handelsmerk de ‘pedagezelligheid’.

 

Nu zal dat iets informeler worden. Net als andere clubs die niet ‘officieel’ meedoen aan de kiesweek – zoals Abundantia – zullen de PTP’ers waarschijnlijk wel in thema aanwezig zijn. Over een maand of twee zal Sarah het dan uit handen moeten geven. Maar een groot deel van het huidige praesidium blijft actief en ook zij zal op de achtergrond nog wat steun blijven bieden. “Ik heb er wel vertrouwen in.”