dansen buiten je grenzen

3 festivals in het buitenland die je gedaan moet hebben

20/06/2019
dansen buiten je grenzen (© Fleur de Meyer | dwars)
Bron/externe fotograaf

Fleur de Meyer

🖋: 

Stortregen of saharatemperaturen, dat is zo'n beetje wat je kan verwachten van het weer op de Belgische festivals. De drukte neemt de laatste jaren ook astronomische proporties aan, waardoor je vaak als haringen in een ton in een tent gepropt zit. En zo ruikt het er ook. Collectieve zweetklieren worden uitgeperst om dan later weer te condenseren tot lauwe regen en te vallen in je niet zo fraaie pint. Waarvoor je dan ook nog eens drie volle euro's moet neertellen. Probeer eens iets nieuws, trek de grenzen over naar een festival in het buitenland!

1. Sziget, Hongarije

7 - 13 augustus

Werchter waant zich al jaren exclusief met die ene dag extra. Op Obudá-eiland lachen ze ons uit: zeven dagen godverdomme, en geen dag minder! Een eiland vol vrijheid op de Donau, stromend door het bruisende Budapest. Leef je uit in de hoofdstad van Oost-Europa.

Qua muziek is er voor ieder wat wils. Smerige trap, keiharde techno of obscure balkansbeats tot in de vroege uurtjes, iedereen kan er muzikaal bevredigd worden. Verwacht je tevens aan een even gevarieerd publiek: van internationale millenials tot lokale vijftigers, er zit vast iets bij wat jou kan smaken. 

Naast ontelbare soorten muziek is er elke dag yoga, dans en zowat elke workshop die je maar kunt bedenken. Mocht je jezelf dan nog vervelen is er een theatergezelschap, circus en Hongaarse volkspelletjes. Voor een halve liter bier betaal je iets meer dan een euro. Tip: laad je totebag vol met bier, als je de hele dag wil kamperen aan de mainstage voor je favoriete artiest. 

Voor de ultieme festivalervaring kun je er een party train naartoe nemen, waarop het feest al stevig wordt ingezet; all aboard! Je kunt natuurlijk ook vliegen naar Budapest of eindelijk met je maten op roadtrip gaan. Aan jou de keuze.

 

2. Dimensions Festival, Kroatië

28 augustus - 1 september

Hou je van elektronische muziek maar vind je de mainstage van Tomorrowland maar bagger, dan is Dimensions wat voor jou. Op underground techno of opzwepende detroit house, dansen zul je. In se hoef je niet eens een voorliefde te hebben voor digitale deuntjes. Je kunt er relaxen op het strand, rondvaren op bootjes in een nationaal park, of mysterieuze forten verkennen. Boek snel je erg betaalbare ticket, voor de laatste versie van dit festival op deze onwaarschijnlijke locatie. 

Als de muziek of de feeërieke locatie je niet kunnen verzadigen, neem dan eens een kijkje in Pula, de parel van Istrië. Hier vindt ook het openingsspektakel plaats in een tweeduizend jaar oud amfitheater. Geen grap. Dit jaar mogen onder meer Anderson Paak en Jeff Mills je zomer vervolmaken tijdens het openingsconcert. 

De podia zijn niet te evenaren, in the moat kolkt de bas tussen torenhoge muren in, wat voor een belachelijk goed geluid zorgt. In the ballroom kun je met tachtig mensen genieten van een ronde betonnen ruimte, waar je aan het einde van het optreden met iedereen in de kamer gedanst hebt, of dat nu wel je bedoeling was of niet. In ondergrondse tunnels van het fort bevindt zich zero strasse, waar meesters zoals Mala en Blawan je mee de duisternis in sleuren. Als je meer voor de open lucht te vinden bent, kun je op the beach je draai wel vinden, of aan dek van een van de party boats. Waar wacht je nog op?

 

3. Waking Life, Portugal

14 - 19 augustus

Als je graag deel wil uitmaken van een kleiner festival waar niet alleen muziek op de voorgrond staat, kan Waking Life je laten ontwaken in een nieuwe wereld. Het is een plek waar creativiteit zijn thuis vindt. Liefde voor de aarde, voor kunst en voor elkaar staat centraal. Om deze magische sfeer te waarborgen, wordt het aantal tickets laag gehouden, zodat je geen energie moet verspillen aan in de rij staan. 

Het festival wordt gehouden in Crato, in het Zuid-Westen van Portugal. Temperaturen kunnen hier hoog oplopen, maar iedereen zorgt goed voor elkaar en daarnaast kun je afkoelen in een idyllisch meer. Naast alle indrukwekkende kunstwerken en een even imposante line-up, is vooral het gemeenschapsgevoel erg bijzonder. De betere experimentele elektronische muziek is hier te vinden zoals die van Nathan Fake of Stavroz. 

Verantwoordelijkheid voor je eigen afval en je sociale rol in de maatschappij worden hoog in het vaandel gedragen. Je zal zonder twijfel mensen ontmoeten waar je urenlang mee kan praten over het leven, samen dansen tot jullie voeten pijn doen en frisse pinten delen onder de sterrenhemel. Geniet van Waking Life.