als je procrastineert, doe het dan goed

een handleiding om zo nuttig mogelijk niet te studeren

10/12/2017
🖋: 

Iedere blokperiode krijg ik die impuls weer, de spontane drang om alles te poetsen, op te ruimen en te reorganiseren. In het algemeen spreek je over procrastinatie, maar voor studenten hebben we er een speciale term voor: soggen, vernoemd naar de afkorting van studie-ontwijkend gedrag. Een spontane uitbarsting van energie die je beweegt om alles te doen wat niet noodzakelijk is. 

Meer dan tachtig procent van de studenten zou af en toe soggen. Waar opeens al die energie voor huishoudelijke taken vandaan komt, blijft een raadsel, maar effectief is het wel, dus is het belangrijk om deze goed te kanaliseren. Zo kun je ervoor zorgen dat je er echt iets aan hebt. Aan welke activiteiten kan je je kostbare studietijd nog meer zo nuttig besteden? dwars heeft een lijstje voor je gemaakt.

 

familytime

Wanneer heb jij voor het laatst met je moeder aan tafel een kop thee gedronken en over koetjes en kalfjes gepraat? Familie is belangrijk en niets doet je dat zo goed inzien, als de druk om over enkele weken een paar studieboeken van buiten te moeten kennen.

 

hardlopen

Drie redenen waarom hardlopen de beste sog-activiteit is: ten eerste bevordert hardlopen de concentratie, het is dus naast studieontwijkend, óók studiebevorderend gedrag te noemen. Ten tweede moet je door al dat stilzitten je energie kwijt. De laatste reden is misschien ook wel de slechtste, maar hoe meer redenen om je studieontwijking te legitimeren hoe beter: een fit lichaam kunnen showen aan je klasgenootjes die met wallen van hun slapeloze nachten bij de eerste toets komen opdagen.

 

een to-dolijst maken

Hoe kun je nuttiger je tijd besteden dan effectief iets te doen? Juist! Plan hoe je zo efficiënt mogelijk iets kan doen. Maak je to-do lijst, streep ‘het maken van de to-dolijst’ van je lijstje af, ga iets doen wat niet op je planning staat en begin dan vooral weer opnieuw met het maken van een lijst, omdat het tijdschema van het oude niet meer klopt.

 

afwassen

Dit is het moment dat je afwassen kunt én wilt. Wie weet kom je ook spontaan in een solidaire bui terecht en pak je de afwas van je kotgenootjes zonder moeite mee. Nu is het alleen nog hopen dat niemand met hetzelfde idee jouw afwas gedaan heeft, dat zou een grote teleurstelling zijn.

 

leerzame en informatieve dwarsartikels lezen

Er is nog zo veel meer van dwars te lezen, dat het bijna zonde is om na dit artikel te gaan studeren. De wereld stopt niet bij je eigen studierichting en wij zijn daar het bewijs van.

 

opruimen

Eindelijk zit je aan je bureau, je boek ligt open, je aantekeningen heb je bij de hand. Dit is hét moment. Totdat je ziet wat er allemaal aan overbodige rommel op je bureau staat. Zo kun je je niet concentreren, dus het is tijd om je bureau op te ruimen, je kleding netjes op te vouwen en in je kast te leggen en meteen even de stofzuiger er bij te pakken.

 

YouTube tutorials

Op Youtube kun je alles leren. Onze generatie heeft eigenlijk bijna geen diploma’s meer nodig. Heb jij al geleerd om gitaar te spelen? Schaakstukken uit blokjes hout te snijden? Je te schminken als Michael Jackson? De wereld van de YouTube tutorials maakt het allemaal mogelijk.

 

studeren

Misschien had ik je hier aan moeten herinneren voordat je begon met lezen, maar moet je niet studeren op dit moment?